Imam kamen na želucu, radi čega?

Poštovani,

imam 27 godina, visoka sam 173cm i težine 58kg.

Moj problem se javlja svako par mjeseci i traje cca tjedan do dva. Naime u tom periodu, a to se upravo sada događa imam problema sa želucem. Dakle osjećam se kao da imam kamen na želucu, jedem slabije no inače jer osjećam mučninu, ali ne povraćam. Također imam i rjeđu stolicu (nije proljev) u to vrijeme.

Nije prvi put da mi se ovo događa. Slična situacija mi se dogodila kada sam počinjala raditi na novom radnom mjestu (početkom 4og mjeseca), a sada sam nedavno (prije cca 3tj) imala operaciju umnjaka zbog čega sam pila radi bolova iza operacije Brufen u šumećim granulama i jela pretežno kašastu hranu.

Zanima me možete li mi pomoći do čega bi moglo biti ovo moje trenutno stanje?

Hvala!

28.7.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Kod Vas se najvjerojatnije radi o funkcionalnom poremećaju rada crijeva koji zajedničkim imenom nazivamo sindrom iritabilnog crijeva. To je čest poremećaj koji se očituje bolovima u trbuhu i promijenjenim ritmom pražnjenja crijeva u trajanju od najmanje tri mjeseca. Točan uzrok nije poznat, no pretpostavlja se da nastanku sindroma pogoduju upale i infekcije, stres, poremećaj ravnoteže neurotransmitera i sl. Kod ovog poremećaja ne radi se o nekom organskom uzroku, bolesti crijeva ili trbušnih organa, premda nije na odmet napraviti neke dijagnostičke pretrage kao što je na primjer test na bakteriju Helicobacter pylori i drugo po savjetu Vašeg liječnika. Također, prepoznati su neki prehrambeni čimbenici koji utječu na razvoj bolesti i pogoršanje simptoma, a to su: preosjetljivost na hranu, neravnoteža crijevne mikroflore, pretjeran unos masnoća, prejedanje, neredovito i prebrzo konzumiranje hrane te prevelik unos alkohola, kave i gaziranih pića.

Osnovni simptomi sindroma iritabilnog crijeva uključuju promjene u pokretljivosti crijeva kao što su razdoblja zatvora i proljeva, grčevi u donjem dijelu trbuha posebno izraženi nakon unosa hrane, prekomjerno stvaranje plinova, osjećaj nadutosti u donjem dijelu trbuha.

Liječenje je obično dugotrajno, uloga prehrane u olakšavanju simptoma je velika. Preporučuje se smanjen unos ili potpuna eliminacija namirnica poput čaja, kave, alkohola i gaziranih pića. Te namirnice treba zamijeniti fermentiranim mliječnim napitcima i jogurtom. Ukoliko postoji jaka bol u trbuhu, nadutost i vjetrovi, treba ograničiti konzumaciju ili potpuno izbaciti iz prehrane zeleno lisnato povrće, grah, neke vrste voća (jabuke, grožđe, banane, lješnjake) te mliječne proizvode koji sadrže laktozu. Prednost treba dati namirnicama s malim postotkom masnoće i visokom proteinskom vrijednošću. Ako je jedan od simptoma zatvor, prehrana treba biti bogata namirnicama s visokim postotkom celuloze, kao što su integralne mekinje, kruh i tjestenina te povrće i voće.

Vaš Vam liječnik također može pomoći nekim lijekovima iz područja simptomatske terapije.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika