Polip u nosu

Pozdrav. Nedavno sam primjetila kod djevojčice u desnoj nozdrvi neku izraslinu, obloženu kožicom, odvela sam ju doktoru koji mi je, sa nesigurnošću, rekao da su to polipi.. Jos uvijek joj to ima, ne znam kako da tretiram, šta da radim.. Nisam dobila nikakav savjet, uputu.. Možete li mi Vi nesto predložiti sta da radim? Hvala unaprijed

12.2.2019

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Nosni polipi nisu česti u dječjoj dobi i za početak bi bilo potrebno napraviti specijalistički pregled kod otorinolaringologa koji će utvrditi o čemu se radi i preporučiti odgovarajuće mjere liječenja, odnosno savjetovati dodatnu dijagnostičku obradu.

Prvi simptomi kao što je začepljen nos i otežano disanje ne moraju nužno upućivati na polipe. Vremenom se može javiti i nestanak mirisa i krvarenje. Mali polipi u nosu mogu proći potpuno nezapaženo jer neće izazivati simptome. Ako se polipi u nosu ne liječe na vrijeme, makar i mali, mogu pogodovati razvoju i razmnožavanju bakterija i pojavi kronične upale sinusa. Ako otorinolaringolog nakon anamneze i pregleda zaključi da se radi o nosnim polipima, najčešće rješenje biti će operacija nosa. Prije same operacije možete isprobati prirodne načine liječenja uz savjetovanje sa svojim liječnikom ili ljekarnikom. Kada se radi o malim polipima u nosu, koriste se kortikosteroidi u obliku sprejeva. Oni mogu smanjiti nakupine, ali ne ih i potpuno ukloniti. Kako bi se polipi potpuno uklonili potrebno je kirurško liječenje. Kortikosteroidi se moraju s oprezom koristiti kod djece pazeći na dogovarajuću dozu, način i duljinu primjene, kako ne bi došlo do neugodnih nuspojava. Liječenje polipa u nosu kortikosteroidima, ali i prirodnim liječenjem je dugotrajno i potrebna je disciplina.

Operativno odstranjivanje polipa u nosu podrazumijeva najčešće endoskopsku operaciju polipa u nosu, koja je ujedno i najjednostavnija za pacijenta. Operacije sinusa, septuma i nosnih školjki vrše se u okviru dnevne kirurgije, što znači da bolesnik nekoliko sati nakon operacije odlazi na kućnu njegu. Nakon operacije sluznica nosa je zadebljana te je potrebno koristiti nosne kapi i emulziju za ublažavanje edema i ubrzanje oporavka. Povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je nakon tjedan dana, a fizička aktivnost nakon 3 tjedna. Nakon operacije postoji velika razina olakšanja za pacijenta, no postoji i šansa da se polipi vrate, to jest, ponovno pojave. Izrazito je bitno da vaš otorinolaringolog otkrije uzrok nastanka polipa kako bi se spriječilo ponavljanje operacije. Nakon operativnog uklanjanja polipa savjetuje se korištenje kortikosteroidnih sprejeva. Prirodno liječenje uključuje različite kupke i sredstva za ispiranje na bazi morske vode ili drugih pripravaka za inhaliranje sinusa.

Svako dobro!

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika