Što znači retikularni intersticij?

Molim vas za objašnjenje izraza”obostrano difuzno umjereno je naznačen retikularni intersticij” iz RTG pregleda pluća.
Ženska osoba , 53 g starosti…

30.6.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovana!

Nalaz RTG-a u kojima se opisuju promjene u plućnom intersticiju označava promjene na razini alveola i malih dišnih putova. Karakteristično je zadebljanje alveolarnih septa, umnažanje upalnih stanica, veziva i kolagena i ako se proces ne zaustavi, može nastati kronično stanje – plućna fibroza. Brojni procesi i agensi, uključujući većinu bolesti vezivnog tkiva i profesionalne ekspozicije pluća kao i lijekove, uzrokuju slične promjene u intersticiju. Intersticijske bolesti mogu biti izražene i u bolesti sa zahvaćenjem drugih organa (poznatog uzroka), npr. bubrega, jetre i srca. Upalne (virusne infekcije i infekcije mikoplazmom), alergijske reakcije kao i nasljedne bolesti također mogu biti uzrok promjena u intersticiju.

Respiratorni bronhiolitis može biti dio sindroma upale malih dišnih putova i bolesti plućnog intersticija u pušača. Većina pušača razvija supklinčki (bez klinički izraženih simptoma i tegoba disanja) bronhiolitis za koji je karakteristična blaga ili umjerena upala malih dišnih putova. Kod manjeg broja bolesnika razvije se teži oblik upale s klinički izraženim promjenama u plućnom intersticiju pri čemu je ožiljavanje alveolarnih septa uvijek izraženo.

Kod bolesnika kod kojih postoji takav oblik bolesti ne možemo isključiti ili potvrditi njeno postojanje samo na temelju konvencionalnog RTG-a torakalnih organa, već je potrebno učiniti HRCT pluća.

Uz radiološke pretrage, za eventualno postavljanje dijagnoze bolesti iz područja plućnog intersticija, potrebno je provesti testove plućne funkcije. Plinska analiza arterijske krvi otkriva hipoksemiju, kao i niske vrijednosti arterijskog CO2.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika