Nalaz ultrazvuka kukova dojenčeta

Poštovani,prvi ultrazvuk kukova smo imali sa 4,5 mj gdje ništa nije rečeno sem što je dat savjet za vježbama i rečeno da će se sve ispraviti, za mjesec druga kontrola na kojoj je ortoped rekao da je klimavo i ponovno dao savjet za vježbama..DIJAGNOZA: Dispalsio art coxae I. dex
Potom smo otišli k drugom liječniku da čujemo i drugo mišljenje (po savjetu pedijatra).Zdanji nalaz glasi: EHO nalaz pokazuje dobar koštani dio acetabuluma,hrskavičevi dio širi,pokriva glavu femura,Erker oštar,zrna okoštavanja postoje,alfa ugao desno 64,lijevo 65,beta ugao desno 54 obostrano.Liječnik nam je rekao da smo došli ranije bilo bi potrebe za remenčićima a sada kada beba ima 6 mj postoji odredjen rizik..Da dodjemo na kontrolu opet kroz mjesec pa ćemo vidjeti šta dalje i kakva je situacija..Koje je vaše mišljenje, koliko je dijagnoza ozbiljna?Unaprijed hvala na odgovoru!

14.11.2022

Odgovara

Maja Lemac, dr. med. spec. pedijatrije, subspec. dječje nefrologije

Poštovani,

Prvi nalaz ultrazvuka nije dostupan, a navedena dijagnoza znači razvojni poremećaj desnog kuka. Drugi ultrazvučni nalaz kojega ste citirali je zadovoljavajući. Važno je i dalje klinički pratiti situaciju na redovitim sistematskim pregledima kod pedijatra, te otići na preporučeni kontrolni ultrazvučni pregled.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika