Osteoartritis kuka 5. dio

Osteoartritis kuka je kronična degenerativna bolest koja nastaje kao posljedica upalnih zbivanja u zglobu kuka. Vodeći simptomi su bol i osjećaj zakočenosti. Bol se u početku javlja samo pri fizičkom opterećenju, a u kasnijim fazama bolesti je prisutna i u mirovanju i noću.

Prognoza

Osteoartritis kuka je čest uzrok invaliditeta u odraslih osoba i vodeći uzrok ugradnje umjetnog zgloba kuka. U razdoblju od 2012. do 2013. godine u Engleskoj je tijekom razdoblja od 12 mjeseci provedeno oko 20.000 takvih postupaka kod pacijenata u dobi od 45 do 65 godine, što ukazuje na značajno opterećenje osoba u radnoj dobi. No, ipak se osteoartritis kuka javlja puno češće kod osoba starijih od 65 godina.

Komplikacije koje se mogu javiti nakon ugradnje umjetnog kuka su infekcija, tromboza, dislokacija kuka, bol i potreba za reoperacijom, a čimbenici koji povećavaju rizik od komplikacija su pretilost, pušenje, visoka životna dob i dijabetes tipa II. U budućnosti se očekuje povećanje broja oboljelih od osteoartritisa kuka s obzirom na sve duži životni vijek.

Prevencija

Jedna od metoda za sprečavanje osteoartritisa kuka je održavanje normalne tjelesne težine, odnosno sprječavanje pretilosti.  Osim toga, redovita tjelovježba je vrlo korisna metoda u prevenciji ostaoartritisa kuka. Vježbanje jača mišiće oko zgloba kuka, te „snažni“ mišići mogu spriječiti trošenje i suženje hrskavice u zglobu.

Zaključak
  
Osteoartritis kuka je kronična degenerativna bolest koja nastaje kao posljedica upalnih zbivanja u zglobu kuka. Uz osteoartritis koljena glavni je uzrok boli i invaliditeta u zapadnim zemljama. Najčešće se javlja među starijom populacijom, obično nakon 65. godine života. Razlikujemo primarni od sekundarnog osteoartritisa. Primarni se javlja u starijoj životnoj dobi i nepoznatog je uzroka, a sekundarni se javlja uglavnom kod mlađih osoba i povezan je s bolestima i ozljedama zgloba kuka kao što su kongenitalne deformacije, displazija kuka, Perthesova bolest, avaskularna nekroza kuka, trauma i slično. Smatra se da 11% odrasle populacije u svijetu boluje od osteoartritisa kuka.

Vodeći simptomi su bol i osjećaj zakočenosti. Bol se u početku javlja samo pri fizičkom opterećenju, a u kasnijim fazama bolesti je prisutna i u mirovanju i noću. Bolovi su najčešće lokalizirani u preponi te se mogu širiti prema koljenu i stražnjici. Liječnik će sumnju na bolest postaviti na temelju razgovora s bolesnikom (anamneze) i kliničkog pregleda, a potvrdit će ju radiološkim snimanjem zgloba kuka (RTG-om). 

Glavni ciljevi liječenja su kontrola boli, poboljšanje pokretljivosti, sprečavanje napredovanja bolesti i poboljšanje kvalitete života.

Liječenje se može podijeliti na konzervativno (neoperacijsko) i operacijsko. Konzervativno liječenje se sastoji od nefarmakoloških metoda liječenja te primjena lijekova. U nefarmakološke metode ubrajamo edukaciju bolesnika, promjenu načina života, primjenu pomagala za hod, fizikalnu terapiju, vježbe i radnu terapiju. Lijekovi koji se koriste za liječenje osteoartritisa  mogu se primjenjivati sistemski (najčešće u obliku tableta ili kapsula koje se uzimaju na usta), topički (primjenom preko kože u obliku krema ili gelova) te lokalno primjenom u sam zglob. Uglavnom se koriste radi suzbijanja bolova. U  prvoj liniji su to paracetamol, nesteroidni protuupalni lijekovi i slabi opioidi. Rjeđa je primjena kortikosteroida i jakih opioida.

U zaključku još treba treba naglasiti da iako osteoartritis kuka u velikoj mjeri može utjecati na kvalitetu života i aktivnosti svakodnevnog življenja, spori razvoj bolesti omogućava njegovo rano otkrivanje i prevenciju težih oštećenja zgloba. Svim osobama starije životne dobi preporučuje se redukcija prekomjerne tjelesne težine i umjerena tjelesna aktivnost kao važni čimbenici prevencije osteoartritisa kuka.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika