Osteoartritis kuka 5. dio

Osteoartritis kuka je kronična degenerativna bolest koja nastaje kao posljedica upalnih zbivanja u zglobu kuka. Vodeći simptomi su bol i osjećaj zakočenosti. Bol se u početku javlja samo pri fizičkom opterećenju, a u kasnijim fazama bolesti je prisutna i u mirovanju i noću.

Prognoza

Osteoartritis kuka je čest uzrok invaliditeta u odraslih osoba i vodeći uzrok ugradnje umjetnog zgloba kuka. U razdoblju od 2012. do 2013. godine u Engleskoj je tijekom razdoblja od 12 mjeseci provedeno oko 20.000 takvih postupaka kod pacijenata u dobi od 45 do 65 godine, što ukazuje na značajno opterećenje osoba u radnoj dobi. No, ipak se osteoartritis kuka javlja puno češće kod osoba starijih od 65 godina.

Komplikacije koje se mogu javiti nakon ugradnje umjetnog kuka su infekcija, tromboza, dislokacija kuka, bol i potreba za reoperacijom, a čimbenici koji povećavaju rizik od komplikacija su pretilost, pušenje, visoka životna dob i dijabetes tipa II. U budućnosti se očekuje povećanje broja oboljelih od osteoartritisa kuka s obzirom na sve duži životni vijek.

Prevencija

Jedna od metoda za sprečavanje osteoartritisa kuka je održavanje normalne tjelesne težine, odnosno sprječavanje pretilosti.  Osim toga, redovita tjelovježba je vrlo korisna metoda u prevenciji ostaoartritisa kuka. Vježbanje jača mišiće oko zgloba kuka, te „snažni“ mišići mogu spriječiti trošenje i suženje hrskavice u zglobu.

Zaključak
  
Osteoartritis kuka je kronična degenerativna bolest koja nastaje kao posljedica upalnih zbivanja u zglobu kuka. Uz osteoartritis koljena glavni je uzrok boli i invaliditeta u zapadnim zemljama. Najčešće se javlja među starijom populacijom, obično nakon 65. godine života. Razlikujemo primarni od sekundarnog osteoartritisa. Primarni se javlja u starijoj životnoj dobi i nepoznatog je uzroka, a sekundarni se javlja uglavnom kod mlađih osoba i povezan je s bolestima i ozljedama zgloba kuka kao što su kongenitalne deformacije, displazija kuka, Perthesova bolest, avaskularna nekroza kuka, trauma i slično. Smatra se da 11% odrasle populacije u svijetu boluje od osteoartritisa kuka.

Vodeći simptomi su bol i osjećaj zakočenosti. Bol se u početku javlja samo pri fizičkom opterećenju, a u kasnijim fazama bolesti je prisutna i u mirovanju i noću. Bolovi su najčešće lokalizirani u preponi te se mogu širiti prema koljenu i stražnjici. Liječnik će sumnju na bolest postaviti na temelju razgovora s bolesnikom (anamneze) i kliničkog pregleda, a potvrdit će ju radiološkim snimanjem zgloba kuka (RTG-om). 

Glavni ciljevi liječenja su kontrola boli, poboljšanje pokretljivosti, sprečavanje napredovanja bolesti i poboljšanje kvalitete života.

Liječenje se može podijeliti na konzervativno (neoperacijsko) i operacijsko. Konzervativno liječenje se sastoji od nefarmakoloških metoda liječenja te primjena lijekova. U nefarmakološke metode ubrajamo edukaciju bolesnika, promjenu načina života, primjenu pomagala za hod, fizikalnu terapiju, vježbe i radnu terapiju. Lijekovi koji se koriste za liječenje osteoartritisa  mogu se primjenjivati sistemski (najčešće u obliku tableta ili kapsula koje se uzimaju na usta), topički (primjenom preko kože u obliku krema ili gelova) te lokalno primjenom u sam zglob. Uglavnom se koriste radi suzbijanja bolova. U  prvoj liniji su to paracetamol, nesteroidni protuupalni lijekovi i slabi opioidi. Rjeđa je primjena kortikosteroida i jakih opioida.

U zaključku još treba treba naglasiti da iako osteoartritis kuka u velikoj mjeri može utjecati na kvalitetu života i aktivnosti svakodnevnog življenja, spori razvoj bolesti omogućava njegovo rano otkrivanje i prevenciju težih oštećenja zgloba. Svim osobama starije životne dobi preporučuje se redukcija prekomjerne tjelesne težine i umjerena tjelesna aktivnost kao važni čimbenici prevencije osteoartritisa kuka.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Fizikalna medicina i rehabilitacija

ACNES – 2. dio

Simptomi koji se javljaju kod ACNES-a? Simptomi ACNES-a mogu biti akutni ili dugotrajni. Bol se opisuje kao lokalizirana, tupa i kao osjećaj pečenja. Bol se može pogoršati prilikom aktivnosti, npr. kada se bolesnik okreće ili saginje. Odmaranje može pomoći u smanjenju intenziteta bola. Bol se obično javlja kod mlađih ljudi i obično započinje noću. Bolesnici […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

ACNES – 1. dio

Što je ACNES ? Sindrom uklještenja prednjeg kožnog živca (Anterior cutaneous nerve entrapment syndrome – ACNES) je stanje koje može uzrokovati dugotrajnu bol u području trbuha. Može se pojaviti kada su završne grane donjih međurebrenih živaca pritisnute u području trbušnih mišića. ACNES se očituje kao intenzivna lokalizirana neuropatska bol. Budući da se radi o rijetkom […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Bolna osjetljivost uzrokovana opioidima? – 4. dio

Liječenje. Buprenorfin (djelomično se veže za opioidne receptore, a djelomično ih blokira), je korišten kao analgetik, a u kombinaciji s naloksonom (antidot za opioide) pri liječenje ovisnost. Postoji mogućnost da bi i rotacija na ovaj lijek mogla smanjiti bolnu osjetljivost uzrokovanu nekim drugi opioidom, no dugoročni učinci su još uvijek nejasni. Zaključak. Hiperalgezija je pojačan […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

HLA nalaz – molil da mi očitate nalaze

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Bolna osjetljivost uzrokovana opioidima? – 3. dio

Možemo li predvidjeti razvoj ovog stanja? Još ne možemo pouzdano predvidjeti hoće li netko razviti osjetljivost uzrokovanu opioidima ili ne. Postoje genetski i okolišni čimbenici koji igraju bitnu ulogu u razvoju ovog stanja. Kod nekih bolesnika je potrebna dugotrajna izloženost opioidima, dok kod drugih ide jako brzo, čak i kroz nekoliko dana. Za razvoj ovog […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Bolna osjetljivost uzrokovana opioidima? – 2. dio

Simptomi Prilikom ozljede tijelo pokušava samo popraviti oštećenje, primjerice zaustaviti krvarenje, spriječiti infekciju i očuvati pokretljivost. U ovoj fazi je bitno pomoći organizmu u oporavku i moderne preporuke ukazuju da su opioidi korisni u akutnoj boli s korištenjem tri do pet dana. Njihov svrha je pomoći tijelu u mobilizaciji nakon ozljede. Osim u pomoći pri […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Bolna osjetljivost uzrokovana opioidima? – 1. dio

Bolna osjetljivost uzrokovana opioidima? Hiperalgezija je pojačan doživljaj bola u odnosu na podražaj koji inače ne bi izazvao toliku bol. Dakle bolni podražaj koji uzrokuje blagu bol se doživi kao bol visokog inteziteta. Ponekad sami opiodi mogu uzrokovati pojačanu osjetljivost na bol ili hiperalgeziju. Na prvi pogled se čini dosta neobično da opioidi, lijekovi koji […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Bol u laktu – imam li razloga za brigu?