Osteoartritis

Obiteljska medicina

Otežano gutanje i bol u vratu

Neurologija

Stenoza spinalnog kanala

Spinalna stenoza je suženje u području kralježnice. Suženje prostora može uzrokovati iritaciju i pritisak na leđnu moždinu i živce, što uzrokuje bolova u leđima i išijas. Stenoza se obično razvija polako tijekom vremena. Najčešće je uzrokovana osteoartritisom ili promjenama “istrošenosti” koje se prirodno javljaju u kralježnici tijekom starenja. Ponekad može biti asimptomatska tijekom dugog vremena […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Osteoartritis ramena – 1 dio

Osteoartritis je najčešći oblik artritisa koji pogađa milijune bolesnika širom svijeta. Osteoartritis nastaje kada se zaštitna hrskavica, koja se nalazi na krajevima kostiju u zglobu, istroši tijekom vremena.

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Osteoartritis ramena – 2 dio

Osteoartritis je degenerativna bolest zglobova koja je karakterizirana uništavanjem i gubitkom zglobne hrskavice.

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Osteoartritis kuka 5. dio

Osteoartritis kuka je kronična degenerativna bolest koja nastaje kao posljedica upalnih zbivanja u zglobu kuka. Vodeći simptomi su bol i osjećaj zakočenosti. Bol se u početku javlja samo pri fizičkom opterećenju, a u kasnijim fazama bolesti je prisutna i u mirovanju i noću.

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Osteoartritis kuka – 3.dio

Edukacijom bolesnik upoznaje osnovne značajke bolesti i njenog tijeka te mogućnosti i vrste liječenja što može biti putem pisanih materijala ili grupnim sastancima s liječnikom.

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Osteoartritis – 4. dio

Fizioterapeut može izraditi individualizirani program vježbanja za bolesnika s osteoartritisom koji bi trebao pomoći za jačanje mišića i smanjenje bola. Cilj je ne samo ojačati mišiće oko zahvaćenog zgloba, već povećati opseg pokreta i smanjiti bol.

Obiteljska medicina

Bol u preponi na desnoj strani kod žene

Obiteljska medicina

Crvena oteklina

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Osteoartritis – 3. dio

Fizikalni pregled bolesnika s osteoartritisom je uglavnom ograničen na zahvaćene zglobove. Pregled će biti fokusiran na prisutnost otekline, crvenila, opseg pokreta, kao i koštane deformacije zgloba.