Osteoartritis ramena – 2 dio

Osteoartritis je degenerativna bolest zglobova koja je karakterizirana uništavanjem i gubitkom zglobne hrskavice.

Što je osteoartritis ramena i kod koga se javlja?

Osteoartritis je degenerativna bolest zglobova koja je karakterizirana uništavanjem i gubitkom zglobne hrskavice. Jedan je od najčešćih problema u svijetu i može zahvatiti sve zglobove našeg tijela iako se najčešće javlja na kukovima, koljenima, vratnoj i slabinskoj kralježnici  te malim zglobovima šaka. Ako ste u 60-im godinama života velika je šansa da imate osteoartritis nekog zgloba, a ako ste u 80-im to je sigurno. Ipak, ne znači da morate imati otečen, ukočen ili bolan zglob, jer čak dvije trećine ljudi kojima se na radiogramu vide znaci osteoartritisa zgloba nemaju nikakve simptome.

Iako rizik za razvoj osteoartritisa raste sa životnom dobi to ne znači da se ne može javiti i kod mlađih osoba, pogotovo ako su imali veće ozljede ramena.

Osteoartritis se češće javlja na akromioklavikularnom zglobu ramena, a rjeđe zahvaća glenohumeralni zglob.  Kao i kod osteoartritisa drugih zglobova, najčešći simptom je bol. U početku je bol vezana za pokret i javlja se u aktivnosti, a kasnije se javlja u mirovanju i može čak ometati san. Drugi najčešći simptom je ograničenje opsega pokreta. Pokreti u ramenu mogu biti praćeni i zvučnim fenomenima poput škripanja ili pucketanja.

Dijagnoza

Za postavljanje dijagnoze liječnik će od vas uzeti anamnestičke podatke, pregledati rame, procijeniti opseg kretnji, mišićnu snagu i funkciju te zatražiti radiološku obradu (RTG). U najvećem broju slučajeva to je dovoljno za sigurno postavljanje dijagnoze. Ponekad će biti potrebno učiniti dodatnu obradu (laboratorijske pretrage, analiza zglobne tekućine ili magnetska rezonanca).

Liječenje
 
Glavni ciljevi liječenja su kontrola boli, poboljšanje pokretljivosti, sprečavanje napredovanja bolesti i poboljšanje kvalitete života. Potrebno je naglasiti kako je važan individualni pristup svakome bolesniku, odnosno prilagoditi liječenje sukladno faktorima rizika i simptomima bolesnika.
Liječenje osteoartritisa može biti konzervativno (bez operacije) ili kirurško. U početku se uvijek sastoji od konzervativnih mjera. Konzervativne mjere uključuju promjenu aktivnosti svakodnevnog života, na primjer nošenje odjeće koja se kopča ili ima patent, umjesto oblačenja preko glave, ili sušenje kose prirodnim putem umjesto držanja sušila za kosu rukom. Konzervativno liječenje uključuje i nefarmakoloških metoda liječenja te primjenu lijekova. U nefarmakološke metode ubrajamo edukaciju bolesnika, promjenu načina života, primjenu pomagala, fizikalnu terapiju, medicinske vježbe i radnu terapiju.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika