Osteoartritis – 4. dio

Fizioterapeut može izraditi individualizirani program vježbanja za bolesnika s osteoartritisom koji bi trebao pomoći za jačanje mišića i smanjenje bola. Cilj je ne samo ojačati mišiće oko zahvaćenog zgloba, već povećati opseg pokreta i smanjiti bol.

Liječenje bolesti

Temeljni proces bolesti kod osteoartritisa se ne može zaustaviti. Ali simptomi se mogu ublažiti s promjenom načina života, fizikalnim terapijama, lijekova i operacijom. Tjelesna aktivnost i postizanje optimalne tjelesne mase je općenito najvažniji način za liječenje osteoartritisa. Metode kojima se koristimo u liječenju osteoartritisa su:

Ne-farmakološke intervencije

  • Edukacija bolesnika
  • Gubitak tjelesne mase
  • Tjelesno vježbanje
  • Fizikalna terapija
  • Radna terapija

Lijekovi

Simptomi osteoartritisa, prvenstveno bol, se mogu smanjiti pomoći određenih lijekova:

Paracetamol je učinkovit kod osoba s osteoartritisom koji imaju blagu do umjerenu bol. Uzimanje više od preporučene doze paracetamola može izazvati oštećenje jetre.

Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID). Kao ibuprofen, ketoprofen i slični mogu smanjiti bol kod osteoartritisa ali i smanjiti blažu upalu. NSAR lijekovi mogu uzrokovati želučane smetnje, kardiovaskularne probleme i oštećenja bubrega. Ukoliko se koriste kraće vrijeme imaju siguran profil. Također se mogu koristiti i u obliku krema i gelova, te se nanose lokalno na mjesto bola i upale.

Duloksetin. Obično se koristi kao antidepresiv, ali je također odobren za liječenje kronične boli, uključujući i bol kod osteoartritisa.

Opioidni analgetici. Koriste se kod srednje jako do jake boli. Obično kratko vrijeme.

Fizikalna terapija

Fizioterapeut može izraditi individualizirani program vježbanja za bolesnika s osteoartritisom koji bi trebao pomoći za jačanje mišića i smanjenje bola. Cilj je ne samo ojačati mišiće oko zahvaćenog zgloba, već povećati opseg pokreta i smanjiti bol. Redovito vježbanje u vidu plivanja ili hodanja može biti od velike pomoći i učinkovito u smanjenju simptoma. Pri olakšanju bola se također mogu koristiti i metode fizikalne terapije kao elektroterapija, magnetoterapija, laser i slično.

Radna terapija. Radni terapeut može pomoći bolesniku da otkrije načine kako raditi svakodnevne poslove u kući (higijena, kuhanje, čišćenje …) ili svoj posao bez stavljanja dodatnog opterećenja na zahvaćene zglobove. Primjerice, četkica za zube sa širokim dnom tako da se smanji stisak šake kod osteoartritisa šaka; ili klupa u tuš kabini kao pomoći u ublažavanju simptoma osteoartritisa koljena, da bolesnik ne treba stajati.

Tai chi i joga. Ovaj tip terapije uključuje vježbe u kombinaciji s dubokim disanjem. Mnogi koriste ove vježbe za smanjenje stresa, a istraživanja pokazuju da tai chi i joga mogu smanjiti bol kod osteoartritisa i povećati opseg pokreta No, vrlo je važno izbjegavati pokrete koji uzrokuju ili povećavaju bol u zahvaćenom zglobu.

Ukoliko gore navedene metode ne pomažu dovoljno ili nakon određenog vremena nisu više dovoljno učinkovite u smanjenju bola zahvaćenog zgloba, tada se pristupa kirurškim metodama.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Fizikalna medicina i rehabilitacija

ACNES – 2. dio

Simptomi koji se javljaju kod ACNES-a? Simptomi ACNES-a mogu biti akutni ili dugotrajni. Bol se opisuje kao lokalizirana, tupa i kao osjećaj pečenja. Bol se može pogoršati prilikom aktivnosti, npr. kada se bolesnik okreće ili saginje. Odmaranje može pomoći u smanjenju intenziteta bola. Bol se obično javlja kod mlađih ljudi i obično započinje noću. Bolesnici […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

ACNES – 1. dio

Što je ACNES ? Sindrom uklještenja prednjeg kožnog živca (Anterior cutaneous nerve entrapment syndrome – ACNES) je stanje koje može uzrokovati dugotrajnu bol u području trbuha. Može se pojaviti kada su završne grane donjih međurebrenih živaca pritisnute u području trbušnih mišića. ACNES se očituje kao intenzivna lokalizirana neuropatska bol. Budući da se radi o rijetkom […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Bol u koljenu – možete li mi očitati MR?

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Bolna osjetljivost uzrokovana opioidima? – 4. dio

Liječenje. Buprenorfin (djelomično se veže za opioidne receptore, a djelomično ih blokira), je korišten kao analgetik, a u kombinaciji s naloksonom (antidot za opioide) pri liječenje ovisnost. Postoji mogućnost da bi i rotacija na ovaj lijek mogla smanjiti bolnu osjetljivost uzrokovanu nekim drugi opioidom, no dugoročni učinci su još uvijek nejasni. Zaključak. Hiperalgezija je pojačan […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Bolna osjetljivost uzrokovana opioidima? – 3. dio

Možemo li predvidjeti razvoj ovog stanja? Još ne možemo pouzdano predvidjeti hoće li netko razviti osjetljivost uzrokovanu opioidima ili ne. Postoje genetski i okolišni čimbenici koji igraju bitnu ulogu u razvoju ovog stanja. Kod nekih bolesnika je potrebna dugotrajna izloženost opioidima, dok kod drugih ide jako brzo, čak i kroz nekoliko dana. Za razvoj ovog […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Bolna osjetljivost uzrokovana opioidima? – 2. dio

Simptomi Prilikom ozljede tijelo pokušava samo popraviti oštećenje, primjerice zaustaviti krvarenje, spriječiti infekciju i očuvati pokretljivost. U ovoj fazi je bitno pomoći organizmu u oporavku i moderne preporuke ukazuju da su opioidi korisni u akutnoj boli s korištenjem tri do pet dana. Njihov svrha je pomoći tijelu u mobilizaciji nakon ozljede. Osim u pomoći pri […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Bol u lopatici – što bi to moglo biti?

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Bolna osjetljivost uzrokovana opioidima? – 1. dio

Bolna osjetljivost uzrokovana opioidima? Hiperalgezija je pojačan doživljaj bola u odnosu na podražaj koji inače ne bi izazvao toliku bol. Dakle bolni podražaj koji uzrokuje blagu bol se doživi kao bol visokog inteziteta. Ponekad sami opiodi mogu uzrokovati pojačanu osjetljivost na bol ili hiperalgeziju. Na prvi pogled se čini dosta neobično da opioidi, lijekovi koji […]