Osteoartritis – 4. dio

Fizioterapeut može izraditi individualizirani program vježbanja za bolesnika s osteoartritisom koji bi trebao pomoći za jačanje mišića i smanjenje bola. Cilj je ne samo ojačati mišiće oko zahvaćenog zgloba, već povećati opseg pokreta i smanjiti bol.

Liječenje bolesti

Temeljni proces bolesti kod osteoartritisa se ne može zaustaviti. Ali simptomi se mogu ublažiti s promjenom načina života, fizikalnim terapijama, lijekova i operacijom. Tjelesna aktivnost i postizanje optimalne tjelesne mase je općenito najvažniji način za liječenje osteoartritisa. Metode kojima se koristimo u liječenju osteoartritisa su:

Ne-farmakološke intervencije

  • Edukacija bolesnika
  • Gubitak tjelesne mase
  • Tjelesno vježbanje
  • Fizikalna terapija
  • Radna terapija

Lijekovi

Simptomi osteoartritisa, prvenstveno bol, se mogu smanjiti pomoći određenih lijekova:

Paracetamol je učinkovit kod osoba s osteoartritisom koji imaju blagu do umjerenu bol. Uzimanje više od preporučene doze paracetamola može izazvati oštećenje jetre.

Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID). Kao ibuprofen, ketoprofen i slični mogu smanjiti bol kod osteoartritisa ali i smanjiti blažu upalu. NSAR lijekovi mogu uzrokovati želučane smetnje, kardiovaskularne probleme i oštećenja bubrega. Ukoliko se koriste kraće vrijeme imaju siguran profil. Također se mogu koristiti i u obliku krema i gelova, te se nanose lokalno na mjesto bola i upale.

Duloksetin. Obično se koristi kao antidepresiv, ali je također odobren za liječenje kronične boli, uključujući i bol kod osteoartritisa.

Opioidni analgetici. Koriste se kod srednje jako do jake boli. Obično kratko vrijeme.

Fizikalna terapija

Fizioterapeut može izraditi individualizirani program vježbanja za bolesnika s osteoartritisom koji bi trebao pomoći za jačanje mišića i smanjenje bola. Cilj je ne samo ojačati mišiće oko zahvaćenog zgloba, već povećati opseg pokreta i smanjiti bol. Redovito vježbanje u vidu plivanja ili hodanja može biti od velike pomoći i učinkovito u smanjenju simptoma. Pri olakšanju bola se također mogu koristiti i metode fizikalne terapije kao elektroterapija, magnetoterapija, laser i slično.

Radna terapija. Radni terapeut može pomoći bolesniku da otkrije načine kako raditi svakodnevne poslove u kući (higijena, kuhanje, čišćenje …) ili svoj posao bez stavljanja dodatnog opterećenja na zahvaćene zglobove. Primjerice, četkica za zube sa širokim dnom tako da se smanji stisak šake kod osteoartritisa šaka; ili klupa u tuš kabini kao pomoći u ublažavanju simptoma osteoartritisa koljena, da bolesnik ne treba stajati.

Tai chi i joga. Ovaj tip terapije uključuje vježbe u kombinaciji s dubokim disanjem. Mnogi koriste ove vježbe za smanjenje stresa, a istraživanja pokazuju da tai chi i joga mogu smanjiti bol kod osteoartritisa i povećati opseg pokreta No, vrlo je važno izbjegavati pokrete koji uzrokuju ili povećavaju bol u zahvaćenom zglobu.

Ukoliko gore navedene metode ne pomažu dovoljno ili nakon određenog vremena nisu više dovoljno učinkovite u smanjenju bola zahvaćenog zgloba, tada se pristupa kirurškim metodama.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika