Osteoartritis – 3. dio

Fizikalni pregled bolesnika s osteoartritisom je uglavnom ograničen na zahvaćene zglobove. Pregled će biti fokusiran na prisutnost otekline, crvenila, opseg pokreta, kao i koštane deformacije zgloba.

Dijagnoza bolesti

Za dijagnozu bolesti je potreban razgovor s bolesnikom, fizikalni pregled te određene pretrage (krvne i radiološke). Razgovor s bolesnikom se sastoji od detaljnog ispitivanja simptoma kao:

  • kada je bol u zglobovima započela
  • javlja li se bol ujutro ili popodne, odnosno predvečer
  • je li bol povezana s fizičkom aktivnosti ili se javlja nakon odmora
  • je li bol kontinuirana ili se pojavljuje povremeno
  • postoji li ozljeda navedenog zgloba od ranije itd.

Bolesnik se može pripremiti tako da napiše detaljan opis simptoma, ranije bolesti, medicinske probleme roditelja ili braće i sestara, lijekove koje uzima i u kojoj dozi, te imaju li isti učinak na olakšanje simptoma.

Fizikalni pregled bolesnika s osteoartritisom je uglavnom ograničen na zahvaćene zglobove. Pregled će biti fokusiran na prisutnost otekline, crvenila, opseg pokreta, kao i koštane deformacije zgloba. Najčešći znaci bolesti koji su prisutni u zahvaćenom zglobu su: smanjeni opseg pokreta i krepitacije. Također mogu biti prisutne i koštane kvržice u okolini zgloba. Većina slučajeva osteoartritisa ne uključuju eritem ili toplinu zahvaćenog zgloba, međutim blagi izljev može biti prisutan. Također može biti prisutna i atrofija mišića oko zahvaćenog zgloba.
Kod osteoartritisa šaka su najčešće zahvaćeni distalni interfalangealni zglobovi (DIP), a obično budu zahvaćeni i proksimalni interfalangealni zglobovi (PIP) i zglob na bazi palca. Koštane kvržice na vrhovima prstiju nazivamo Heberdenovi čvorići i oni predstavljaju osteoartritis u DIP zglobovima. Navedene promijene se prisutnije kod žena nego kod muškaraca, a upalnih promjena u zglobu obično nema.

Krvne i zglobne pretrage

Analiza krvi ili zglobne tekućine može pomoći potvrditi dijagnozu. Iako ne postoji test krvi za osteoartritis, neki testovi mogu pomoći isključiti druge uzroke boli u zglobovima, kao što su upalne reumatske bolesti kao reumatoidni artritis.
Analiza zglobne tekućine.  Liječnik može uzeti uzorak zglobne tekućine iglom iz zahvaćenog zgloba. Ispitivanje i testiranje tekućine iz zahvaćenog zgloba može pokazati ukoliko postoji upala ili ako je bol uzrokovana uričkim artritisom (gihtom) ili infekcijom.

Rendgenske pretrage

Postoje različite rendgenske pretrage kojima se mogu prikazati zahvaćeni zglobovi. Neki od primjera su: običan rendgen, zatim CT ili magnet, te scinitigrafija.
„Običan“ rendgen. Hrskavica se ne prikazuju se na rendgenskim slikama, ali gubitak hrskavice se vidi kada dođe do suženja prostora između kostiju u zglobu. Na rendgenu se također mogu vidjeti koštani izdaci ili osteofiti.  Neki bolesnici mogu imati rendgenski dokaz osteoartritisa prije nego što se pojave bilo kakvi simptomi.
Magnetska rezonancija (MRI) i CT (kompjutorska tomografija). Obično nisu potrebni za dijagnosticiranje osteoartritis, ali mogu pomoći pri dijagnosticiranju u složenijim situacijama, kada je prisutno više poremećaja nego sam osteoartritis, primjerice fraktura kosti ili ruptura mišića.
Scinitigrafija kosti se koristi kada želimo diferencirati osteoartritis od infekcije u kostima (osteomijelitis) ili metastaza u kostima. 

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Spinalni tumori – 1. dio

Uvod. Spinalni tumori ili tumori kralježnične moždine i kralježnice predstavljaju tumorsko tkivo unutar ili oko kralježnične moždine. Tumori kralježnice klasificirani su prema: Tumori leđne moždine, koji se naziva i intraduralni tumori, su tumori kralježnice koji počinje unutar leđne moždine ili tvrde ovojnice leđne moždine (dura). Intraduralni tumori se dijele na: Tumor koji zahvaća kosti kralježnice […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

ACNES – 4. dio

Liječenje ACNES-a – nastavak. Lijekovi kao što su paracetomol i nesteroidni protuupalni lijekovi (ibuprofen, naproxen) koji se koriste kod akutnog bola i većine drugih bolnih stanja ovdje nisu pokazali veliku učinkovitost. Lijekovi kao antikonvulzivi, antidepresivi (duloksetin) koje koristimo kod neuropatske boli, kao i lokalna terapija koju koristimo kod neuropatkse boli kao lidokain flaster i kapsaicin […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

ACNES – 3. dio

Liječenje ACNES-a. ACNES (Sindrom uklještenja prednjeg kožnog živca) se može dijagnosticirati primjenom lokalne injekcije anestetika u kanal u ravnom trbušnom mišiću gdje prolazi zahvaćeni kožni živac. Injekcija lokalnog anestetika blokira osjet u živcu, ali se pretpostavlja i da smanjuje pritisak u kanalu koji uzrokuje uklještenje živca. Studije su potvrdile pozitivan učinak lokalne injekcije anestetika kod […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Trnjenje nogu i ruku – što od pretraga još moram obaviti?

Fizikalna medicina i rehabilitacija

ACNES – 2. dio

Simptomi koji se javljaju kod ACNES-a? Simptomi ACNES-a mogu biti akutni ili dugotrajni. Bol se opisuje kao lokalizirana, tupa i kao osjećaj pečenja. Bol se može pogoršati prilikom aktivnosti, npr. kada se bolesnik okreće ili saginje. Odmaranje može pomoći u smanjenju intenziteta bola. Bol se obično javlja kod mlađih ljudi i obično započinje noću. Bolesnici […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

ACNES – 1. dio

Što je ACNES ? Sindrom uklještenja prednjeg kožnog živca (Anterior cutaneous nerve entrapment syndrome – ACNES) je stanje koje može uzrokovati dugotrajnu bol u području trbuha. Može se pojaviti kada su završne grane donjih međurebrenih živaca pritisnute u području trbušnih mišića. ACNES se očituje kao intenzivna lokalizirana neuropatska bol. Budući da se radi o rijetkom […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Bolna osjetljivost uzrokovana opioidima? – 4. dio

Liječenje. Buprenorfin (djelomično se veže za opioidne receptore, a djelomično ih blokira), je korišten kao analgetik, a u kombinaciji s naloksonom (antidot za opioide) pri liječenje ovisnost. Postoji mogućnost da bi i rotacija na ovaj lijek mogla smanjiti bolnu osjetljivost uzrokovanu nekim drugi opioidom, no dugoročni učinci su još uvijek nejasni. Zaključak. Hiperalgezija je pojačan […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Molim Vas tumačenje UZV-a koljena