Imam 22 godine i bolujem od obostrane plućne tromboembolije

Imam 22 godine i bolujem od obostrane plućne tromboembolije koja je posljedica duboke venske tromboze. U bolnici sam ležao 25 dana i primao sam kleksan, a pred izlazak iz bolnice liječnici su me preveli na sintrom. Embolija nije opsežna, ali ja osjećam jos “pucketanja” u plućima sto me čini uplašenim. Zanima me koliko traju ovi simptomi i postoji li mogućnost pogoršanja stanja, odnosno da embolija postane masivna uslijed kretanja. Da li nakon 40 dana otkako sam na terapiji smijem izaći van i da lagano šetam i postojili mogućnost ponovnog isijavanja trombova iz noge. Nalaz dimera je normalan, INR je 2.

23.12.2015

Odgovara

Belupo liječnik

Nakon preboljele plućne embolije obvezatna je antikoagulantna terapija uz redovitu kontrolu PV/INR. O trajanju antikoagulantne terapije odlučuje Vaš liječnik koji Vas kontrolira, a ona se provodi najmanje 6 mjeseci nakon incidenta. Iz Vašeg pisma nije poznato koji je uzrok bio duboke venske tromboze noge da li je to bila trauma noge ili neki poremećaj koagulacije krvi? Opisane smetnje koje osjećate ne ukazuju na pogoršanje stanja ili o novim emboličkim incidentima. 

Nakon više od 40 dana od plućne embolije nisu zabranjene šetnje, ali o svim detaljima bilo bi dobro da se konzultirate s liječnikom specijalistom kood kojeg idete na kontrolne preglede. Ehosonografskom pretragom (Doppler) vena nogu dobiju se podaci o stanju i prohodnosti dubokih i površnih vena nogu, a koji su bitni za prognozu bolesti. Jasno da su važne i pridružene bolesti ako ih pacijent ima.

Uz pravilnu antikoagulantu terapiju tj. održavanje PV odnosno INR u terapijskim širinama i redovitu liječničku skrb mislim da nemate povećanog rizika za recidiv bolesti.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Pulmologija

Liječenje akutnih bakterijskih infekcija donjeg dišnog sustava: izvanbolničke pneumonije; AEKOPB

Infekcije donjeg dišnog sustava čine 20% unutar akutnih respiratornih infekcija te njihova incidencija raste s životnom dobi i najviše ih je iznad 65 godina. Značajnije su težine, sklone komplikacijama i većem riziku i potencijalnoj životnougroženošću za pacijenta…

Pulmologija

Bronhiektazije – novije spoznaje u liječenju

Bronhiektazije označavaju trajno, ireverzibilno promijenjene i proširene bronhe u plućima. Etiološki najčešće nastaju kao posljedica nekih drugih plućnih bolesti, iako se ponekad pojavljuju i kao urođene ili od ranog djetinjstva.

Pulmologija

Moguća primjena atorvastatina u pulmološkim bolestima

Dobro je poznato antihiperkolesterolsko djelovanje atorvastatina, selektivnog, kompetitivnog inhibitora hidroksi-metilglutaril-koenzim A (HMG-CoA) reduktaze (koji katabolizira pretvorbu 3-hidroksi.

Obiteljska medicina

Adhezivne promjene?

Pulmologija

Angina pektoris

Pulmologija

ALFAKUT – iz ugla liječnika praktičara

Konačno! Konačno u Hrvatskoj! Tim riječima sam pozdravila predstavnika “Belupa” koji mi je predstavio ALFAKUT. Iz dva razloga. Prvi je taj što sam već bila upoznata s ljekovitim preparatom.

Pulmologija

Alergije u ordinaciji obiteljskog liječnika

Sama riječ alergija bila je prije 100 godina nepoznata, a danas se udomaćila u upotrebi zbog sve veće pojavnosti i šarolikosti svojih manifestacija. Po svom smislu ona znači promijenjenu reakciju, drukčiji odgovor tijela i ima svoje posebne znakove.

Pulmologija

Dokazano je da je pušenje glavni uzrok karcinoma pluća

Astma i kronična opstrulktivna plućna bolest među najlošije su liječenim bolestima u Hrvatskoj jer se ne prepoznaju na vrijeme i ne liječe dovoljno u ranom stadiju.