Imam 22 godine i bolujem od obostrane plućne tromboembolije

Imam 22 godine i bolujem od obostrane plućne tromboembolije koja je posljedica duboke venske tromboze. U bolnici sam ležao 25 dana i primao sam kleksan, a pred izlazak iz bolnice liječnici su me preveli na sintrom. Embolija nije opsežna, ali ja osjećam jos “pucketanja” u plućima sto me čini uplašenim. Zanima me koliko traju ovi simptomi i postoji li mogućnost pogoršanja stanja, odnosno da embolija postane masivna uslijed kretanja. Da li nakon 40 dana otkako sam na terapiji smijem izaći van i da lagano šetam i postojili mogućnost ponovnog isijavanja trombova iz noge. Nalaz dimera je normalan, INR je 2.

23.12.2015

Odgovara

Belupo liječnik

Nakon preboljele plućne embolije obvezatna je antikoagulantna terapija uz redovitu kontrolu PV/INR. O trajanju antikoagulantne terapije odlučuje Vaš liječnik koji Vas kontrolira, a ona se provodi najmanje 6 mjeseci nakon incidenta. Iz Vašeg pisma nije poznato koji je uzrok bio duboke venske tromboze noge da li je to bila trauma noge ili neki poremećaj koagulacije krvi? Opisane smetnje koje osjećate ne ukazuju na pogoršanje stanja ili o novim emboličkim incidentima. 

Nakon više od 40 dana od plućne embolije nisu zabranjene šetnje, ali o svim detaljima bilo bi dobro da se konzultirate s liječnikom specijalistom kood kojeg idete na kontrolne preglede. Ehosonografskom pretragom (Doppler) vena nogu dobiju se podaci o stanju i prohodnosti dubokih i površnih vena nogu, a koji su bitni za prognozu bolesti. Jasno da su važne i pridružene bolesti ako ih pacijent ima.

Uz pravilnu antikoagulantu terapiju tj. održavanje PV odnosno INR u terapijskim širinama i redovitu liječničku skrb mislim da nemate povećanog rizika za recidiv bolesti.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika