Od 16.01.2010 boravila sam na intenzivnoj njezi na Jordanovcu

Od 16.01.2010 boravila sam na intenzivnoj njezi na Jordanovcu zbog sljedećih simptoma;jakog zaduha kod napora,probadajući bolovi u lijevom prsištu i iza prsne kosti,napisali su da sam bila dispnoična i tahipnoična već pri govoru. Usta su mi bila ljubičasta. U bolnici mi je napravljena scintigrafija pluća . U nalazu su obostrano vidljivi višebrojni opsežni izljevi perfuzije,te je zaključak da se radi o obostranoj tromboemboliji pluća. EKG difuzne smetnje repolarizacije opterećenje desne klijetke. UZV srca;pulmonalna hipertenzija srednje teškog do teškog stupnja s posljedičnom umjerenom dilatacijom desne klijetke (60mmHg). Uz to sam imala i pneumoniju te sam dugogodišnji astmatičar. Uvedena je antikoagulantna terapija peroralnim antibioticima i varfarin tabletama. Otpuštena sam 08.02.2010 uz terapiju 1 tableta varfarina,seretide dicus,spiriva. Čekam na collor doppler donjih ekstremiteta i zdjelice i pregled hematologa. Ja svaki dan izlazim van u kraće šetnje, i penjem se na četvrti kat. Imam 44 godine i živim sama s kćerkom koja studira. Pitanje,jako me je strah kada izlazim van pa čak i kad spavam jer uvijek mislim da će se nešto dogoditi,daću se ugušiti i doživjeti one iste strahote kroz koje sam već prošla. Molila bi da mi odgovorite na pitanje što ustvari smijem fizički radi,tj. koliki i kakav mi smije biti opseg kretanja?

23.12.2015

Odgovara

Belupo liječnik

Sada je već prošlo više od mjesec dana od otpusta iz bolnice. Nakon liječenja plućne embolije vrlo je važna atikoagulantna terapija uz redovitu kontrolu PV/INR. Vrijednosti PV/INR moraju biti u terapijskim granicama, te se prema tim nalazima određuje doza lijeka (Varfarina). 

Što se tiče tjelesnog napora poželjan je lagani tjelesni napor, lagane šetnje po ravnom, mislim da bi Vam bilo dovoljno pola sata do 45 minuta lagane šetnje po ravnom. Kasnije će šetnje moći biti i duže. Uz adekvatnu terapiju i pridržavanje savjeta liječnika manja je vjerojatnost da se opte ponovi plućna embolija. Tako da nema opravdanog razloga za Vaš veliki strah od recidiva bolesti.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Diskriminacija

Stigma i mentalno zdravlje

Osobe s mentalnim poremećajima ne bore se samo sa simptomima i ograničenjima koji su posljedica tog poremećaja, već i sa predrasudama koji proizlaze iz pogrešnog doživljaja. Posljedično kod tih su osoba smanjene mogućnosti koje pridonose kvaliteti našeg života: dobar posao, stambeni prostor, adekvatna zdravstvena zaštita, razvijena socijalna mreža. Važan čimbenik u svemu navedenom ima stigma […]

Anitrombocitna

Antitrombocitna terapija u bolestima aorte i perifernih arterija

Antitrombocitna terapija je neophodna u cilju sprječavanja velikih kardiovaskularnih događaja kod bolesnika s perifernom vaskularnom bolešću. Prilikom uvođenja antitrombocitne terapije potrebno je kod svakog bolesnika procijeniti tromboembolijski rizik i rizik od krvarenja, a tijekom uzimanja antitrombocitne terapije bolesnika treba redovito kontrolirati i po potrebi korigirati terapiju. ANTITROMBOTSKA TERAPIJA U BOLESTIMA KAROTIDNIH ARTERIJA, VERTEBRALNIH ARTERIJA I […]

Embolija

Prevencija i liječenje tromboembolijskih komplikacija kod bolesnika s covid-19 -prema preporukama europskog kardiološkog društva

Europsko kardiološko društvo dalo je smjernice za prevenciju i liječenje hiperkoagulabilnih stanja kod bolesnika s COVID-19. Bolest COVID-19 izazvana korona virusom dovodi do ozljede vaskularnog endotela (endotelna disfunkcija, endotelitis) i hiperkoagulabilnosti krvi koju dokazujemo laboratorijskim pretragama. One mogu kod bolesnika pokazati: povišen faktor VIII, fibrinogen, hiperviskoznost,, normalno ili produljeno protrombinsko vrijeme (PV) i aktivirano parcijalno […]

Arterijski tlak

Arterijski tlak i terapija, molim savjet.

Iz iste kategorije

Pulmologija

Liječenje akutnih bakterijskih infekcija donjeg dišnog sustava: izvanbolničke pneumonije; AEKOPB

Infekcije donjeg dišnog sustava čine 20% unutar akutnih respiratornih infekcija te njihova incidencija raste s životnom dobi i najviše ih je iznad 65 godina. Značajnije su težine, sklone komplikacijama i većem riziku i potencijalnoj životnougroženošću za pacijenta…

Pulmologija

Bronhiektazije – novije spoznaje u liječenju

Bronhiektazije označavaju trajno, ireverzibilno promijenjene i proširene bronhe u plućima. Etiološki najčešće nastaju kao posljedica nekih drugih plućnih bolesti, iako se ponekad pojavljuju i kao urođene ili od ranog djetinjstva.

Obiteljska medicina

Adhezivne promjene?

Pulmologija

Moguća primjena atorvastatina u pulmološkim bolestima

Dobro je poznato antihiperkolesterolsko djelovanje atorvastatina, selektivnog, kompetitivnog inhibitora hidroksi-metilglutaril-koenzim A (HMG-CoA) reduktaze (koji katabolizira pretvorbu 3-hidroksi.

Pulmologija

ALFAKUT – iz ugla liječnika praktičara

Konačno! Konačno u Hrvatskoj! Tim riječima sam pozdravila predstavnika “Belupa” koji mi je predstavio ALFAKUT. Iz dva razloga. Prvi je taj što sam već bila upoznata s ljekovitim preparatom.

Pulmologija

Angina pektoris

Pulmologija

Alergije u ordinaciji obiteljskog liječnika

Sama riječ alergija bila je prije 100 godina nepoznata, a danas se udomaćila u upotrebi zbog sve veće pojavnosti i šarolikosti svojih manifestacija. Po svom smislu ona znači promijenjenu reakciju, drukčiji odgovor tijela i ima svoje posebne znakove.

Pulmologija

Dokazano je da je pušenje glavni uzrok karcinoma pluća

Astma i kronična opstrulktivna plućna bolest među najlošije su liječenim bolestima u Hrvatskoj jer se ne prepoznaju na vrijeme i ne liječe dovoljno u ranom stadiju.