Nadraženi mjehur – trebam li posjetiti urologa ili mi je dovoljno biti strpljiva i nastaviti tretirati simptome kod kuće?

Poštovani,
Već se mjesec dana borim s nečime što nalikuje na upalu mjehura, ali prema nalazu urina, i kako kaže moja doktorica opće prakse, nalaz pokazuje dosta bakterija, ali nema upalnih stanica, zbog čega mi nije dala antibiotik, već mi je savjetovala da pijem uvin čaj. Sve sam pokušala – nakon tjedan dana uvinog čaja, počela sam piti d-manozu u prahu ujutro i navečer, a uz to sam uzimala Yasenkin Uro Balance sirup i kapsule brusnice. Tekućine unosim dovoljno, dvije litre vode i čaja od mente dnevno, nakon spolnog odnosa (koji je zaštićen i pilulama i kondomima) uvijek obavim WC i tuš. Činilo se kao da su se simptomi smanjili, no jučer su opet buknuli. Simptomi nisu teški, nema bolova, već osjećam konstantnu potrebu za mokrenjem i peckanje, naročito ujutro i prije spavanja. U ljekarni sam uzela Cystinol tablete, ali lagano već očajavam i ne znam kako pomoći svom nadraženom mjehuru. Trebam li posjetiti urologa ili mi je dovoljno biti strpljiva i nastaviti tretirati simptome kod kuće? S obzirom na to da ovo traje već mjesec dana, strah me da se ne bi radilo o nečem ozbiljnijem.
Unaprijed Vam puno hvala!

26.4.2022

Odgovara

prim. dr. sc. Ante Reljić dr. med., spec. urologije, subspec. urolitijaze i urološke onkologije

Sve što ste do sada poduzeli ispravno je i savjesno. Čak i terminološki – nadraženi mjehur!

Vaše pitanje, o mogućem postojanju nečeg opasnijeg od pretjerano aktivnog mokraćnog mjehura, može dobiti odgovor tek kad napravite barem ultrazvuk mokraćnog sustava (osobito mokraćnog mjehura) i citološki pregled sedimenta urina.

 

U međuvremenu možete uzimati solifenacin. Mnogima s pretjerano aktivnim mjehurom vrlo dobro djeluje.

 

Pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika