Upala mokraćnih kanala

Za početak, imam 29 godina, nisam rađala, udata sam i zdrava. U zadnjih godinu dana sam imala četiri urinarne infekcije (dvije prošle jeseni, jednu početkom i jednu krajem ljeta). Ono što me zbunjuje je to što je svaki put bilo riječ o drugoj bakteriji, za koju ispijem antibiotik, te napravim kontrolni nalaz koji bude uredan. Dakle sva četiri puta sam imala drugu bakteriju, ali uvijek 10 na 7. Interesira me šta sve može biti uzrok ovome? Je li moguće da mi se jave kao posljedica prehlade? Ne shvaćam ni kako četiri različita soja bakterija mogu dospjeti u urinarni trakt, naročito jer sam higijenski vrlo osviještena.

29.9.2020

Odgovara

prim. dr. sc. Ante Reljić dr. med., spec. urologije, subspec. urolitijaze i urološke onkologije

Postoje dvije mogućnosti:
a) ili se radi o slučajnim infekcijama, koje mogu biti i spolno prenesene, ali to ovisi o kojim vrstama bakterija se radilo.
U tom slučaju pomoć treba potražiti kod infektologa – subspecijaliste za urinarne infekcije i spolno premenesene bolesti
b) ili postoji neka urološka malformacija (budući da ste mladi) ili bolest mokraćnog sustava u podlozi koja podržava infekciju.

Da bismo razlučili, a vjerojatnije je ovo pod a), potrebno je učiniti iv. urografiju ili MSCT-urografiju ne bi li tako otklonili vjerojatnost da je malformacija ili bolest mokraćnog sustava uzrokom infekcija.

Pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika