Kava i zdravlje

Iako često shvaćena isključivo kao izvor kofeina za povećanje budnosti, kava je zapravo vrlo složeno piće koje u svojem sastavu sadrži stotine različitih supstanci.

Iako često shvaćena isključivo kao izvor kofeina za povećanje budnosti, kava je zapravo vrlo složeno piće koje u svojem sastavu sadrži stotine različitih supstanci. Budući da sadrži toliko različitih tvari, konzumacija kave može imati raznoliko djelovanje na zdravlje.

Utjecaj kave na bolesti srca i krvnih žila

Brojne epidemiološke studije su se bavile procjenom utjecaja kave na rizik od dijabetesa tip 2, bolesti srca i krvnih žila te različitih karcinoma. Određene studije su pokazale kako unos kave povisuje LDL kolesterol u krvi, a time i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Za takav učinak najviše je optužena kava čija priprema za konzumaciju ne uključuje filtriranje, poput turske kave, jer takva kava sadrži najviše diterpena kafestola. Instant kava i filter kava zahvaljujući manjem sadržaju kafestola nisu pokazale utjecaj na podizanje kolesterola u krvi.
Osobe koje pate od hipertenzije često izbjegavaju kavu zbog straha da kava povisuje vrijednosti krvnog tlaka, no zapravo to i nije u potpunosti točno. Iako se pokazalo kako kofein značajno podiže krvni tlak osobama koje ne piju kavu redovito, one osobe koje imaju naviku svakodnevno piti kavu razviju djelomičnu otpornost na njeno djelovanje već nakon tjedan dana konzumacije. Također, istraživanja koja su uspoređivala utjecaj kave s kofeinom i kave bez kofeina, zabilježila su njihov slabiji utjecaj na krvni tlak nego što su to zabilježile studije koje su uspoređivale učinak kofeina i placebo kapsula. Ipak, unatoč razvijenoj otpornosti, kava zbog sadržaja kofeina blago podiže krvni tlak, stoga bi osobama koje pate od hipertenzije i imaju problema s kontrolom krvnog tlaka bilo korisnije prijeći na kavu bez kofeina.

Kava u prevenciji dijabetesa

Utjecaj kave na rizik za dijabetes do 2008. godine istražilo je ukupno 16 prospektivnih studija, a rezultati čak 13 studija ukazuju kako redovit unos kave u usporedbi sa nekonzumacijom kave snižava rizik za razvoj dijabetesa tip 2. Većina studija pokazala je kako se sa višim unosom kave rizik za razvoj dijabetesa smanjuje. Međutim, postoje studije u kojima je ispitanicima davan ili kofein ili kava s kofeinom, a zatim obrok koji obiluje glukozom. Kod tih je ispitanika zabilježeno smanjenje osjetljivosti na inzulin i porast glukoze u krvi koji je bio veći od očekivanog. Za sada ne postoji dovoljno dugoročnih podataka o utjecaju kave na glukozu u krvi pa se iz tog razloga osobama s dijabetesom preporuča zamjeniti kavu sa kofeinom sa kavom bez kofeina jer se pokazalo kako kava bez kofeina ostvaruje povoljan učinak na metabolizam glukoze.

Unos kave i rizik od karcinoma

Smatra se kako kava zbog iznimnog profila antioksidansa kojeg sadrži može imati povoljan učinak na prevenciju malignih bolesti. Pregledom studija najjača veza između unosa kave i smanjenja rizika od karcinoma je pronađena za rizik od karcinoma jetre, no postoje dokazi kako snižava rizik od karcinoma dojke, debelog crijeva, prostate, mozga, ali i usne šupljine i ždrijela.
Trenutni dokazi koje pružaju istraživanja govore kako unos kave pozitivno djeluje na zdravlje kardiovaskularnog sustava i smanjuje rizik od razvoja karcinoma. Određenom dijelu populacije, primjerice osobama koje pate od povišenog kolesterola, preporuča se izbjegavati visok unos nefiltrirane kave, dok se trudnicama savjetuje ne unositi više od 200 mg kofeina dnevno. Za zdravu populaciju vrijedi pravilo o umjerenosti, a to su 2 do 3 šalice kave dnevno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Disekcija aorte

Marfanov sindrom

Marfanov sindrom je nasljedna bolest vezivnog tkiva koja se može očitovati poremećajima raznih organa i organskih sustava, a najčešće su zahvaćeni koštano zglobni sustav, srce i krvne žile, te oči. Ovu bolest nije moguće izliječiti, ali suvremenim pristupom u praćenju i liječenju poboljšana je kvaliteta života ovih bolesnika, a očekivani životni vijek usporediv je s […]

Endoksopija

Peptička ulkusna bolest

Peptička ulkusna bolest želuca i dvanaesnika relativno je česta gastrointestinalna bolest. Incidencija varira ovisno o regiji i socioekonomskim čimbenicima, ali je općenito visoka. Peptička ulkusna se bolest, za sada iz nepoznatog razloga, javlja se najčešće u proljeće i jesen. Glavni faktori koji pridonose razvoju peptičke ulkusne bolesti uključuju infekciju bakterijom Helicobacter pylori, dugotrajnu uporabu nesteroidnih […]

Bipolaran poremećaj

Učinkovitost elektrostimulativne terapije

Nedavno istraživanje pokazuje kako elektrostimulativna terapija (EST) značajno poboljšava simptome depresije. Nalazi govore u prilog stajališta kako je EST sigurna i učinkovita metoda liječenja kada se primjenjuje kod odgovarajućim skupinama pacijenata, smatra voditeljica studije Julie Langan Martin. Također navodi kako unatoč očitoj učinkovitosti kod širokog raspona psihijatrijskih poremećaja uključujući veliku depresiju, bipolarni poremećaj i shizofreniju, […]

Dijete

Kako liječiti lišaj na ruci djeteta?

Dermatoskop

Okrugla izraslina nalik žulju na madežu – što je to?

Cista

Ciste korioidnog pleksusa fetusa u trudnoći (CPC)

Korioidni pleksus (latinski- plexus chorioideus), sastoje se od spleta krvnih žila koje su obložene ependimom, on oblaže krvne žile poput resica. Korioidni pleksus proizvodi cerebrospinalnu tekućinu. Ta tekućina oblaže mozak i kralježničku moždinu i struji kroz moždane komore. U čovjeka se u likvorskim prostorima nalazi 100 do 150 ml likvora. Tijekom 6-8 sati prosječno se […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Borba protiv stresa: kako rodiola i ashwagandha mogu pomoći

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije. Španjolski znanstvenici analizirali su do […]

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Nutricionizam

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Nutricionizam

Smanjite unos soli i snizite krvni tlak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak je kronična bolest koju karakterizira povišeni tlak u arterijama te predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. Budući da uslijed povišenog tlaka dolazi do pojave dodatnog pritiska na arterije, posljedično je povećan rizik od zatajenja srca te pojave srčanog i moždanog udara. Kako bi se održao adekvatan protok krvi […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi