Ulje konoplje

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Biljna ulja u svakodnevnom životu imaju široku potrošnju od kuhanja i korištenja u prehrani do upotrebe u kozmetičkim i farmaceutskim proizvodima. Sve veći broj netradicionalnih biljnih ulja privlači pozornost potrošača uključujući ulje konoplje.

Biljna ulja u svakodnevnom životu imaju široku potrošnju od kuhanja i korištenja u prehrani do upotrebe u kozmetičkim i farmaceutskim proizvodima. Sve veći broj netradicionalnih biljnih ulja privlači pozornost potrošača uključujući ulje konoplje. Ulje konoplje ima povoljan nutritivni sastav, a određena istraživanja su pokazala kako blagotvorno djeluje na zdravlje.

Povoljan profil masnih kiselina u konoplji

U svom sastavu ulje konoplje sadrži omega – 6 masne kiseline i to gama – linolensku (GLA) i linolnu masnu kiselinu, a bogato je omega – 3 masnim kiselinama i to alfa – linolenskom. Omjer omega – 6 i omega – 3 masnih kiselina u ulju konoplje iznosi 3:1 što je vrlo povoljno. Naime, pokazalo se kako unos tih masnih kiselina u povoljnom omjeru može smanjiti rizik od ateroskleroze, smanjiti simptome reumatoidnog artritisa i pomoći kod poremećaja raspoloženja. Omega – 6 masne kiseline se u tijelu mogu pretvoriti u protuupalne ili „dobre“ prostaglandine PGE1 ili u arahidonsku kiselinu koja je prekursor za nastajanje upalnih PGE2 prostaglandina. Omega – 3 i omega – 6 masne kiseline se natječu za iste enzime u organizmu pa će količina odlučivati hoće li nastati više upalnih ili protuupalnih spojeva. Primjerice, enzim delta – 5 desaturaza konvertira GLA u arahidonsku kiselinu, a prehrana koja je bogata omega – 3 masnim kiselinama odvlači ovaj enzim na stranu proizvodnje više protuupalnih omega – 3 supstanci, a time se onda GLA pretvara u „dobre“ PGE1.
Ovakav sastav masnih kiselina je zaslužan za smanjenje simptoma atopijskog dermatitisa. Studija objavljena 2005. godine u časopisu  Journal of Dermatological Treatment pokazala je kako unos ulja konoplje smanjuje suhoću kože i svrbež.
Ulje konoplje se može konzumirati primjerice u salati i drugim hladnim jelima, dok ako se dodaje u topla jela treba paziti da temperatura jela ne prelazi 100 0 C.

Sadržaj THC-a u konoplji

Konoplja i marihuana su različiti oblici iste biljke Cannabis sativa i imaju različit sadržaj kanabinoidnih spojeva. Najaktivniji je delta-9-tetrahidrokanabinol ili THC koji se u marihuani nalazi u količini od 2-5 %, no zabilježene su ikoličine od 15-20 %. Industrijski uzgajane vrste konoplje koje se koriste za dobivanje vlakana i sjemenki legalno u Europskoj uniji i Kanadi moraju sadržavati manje od 0,3 % THC-a. Iako industrijska konoplja ima vrlo nizak sadržaj THC-a, SAD i dalje brani njezino uzgajanje, ali je dozvoljen uvoz za komercijalne svrhe.
Najviše THC-a nalazi se u ljusci, a u sjemenkama se nalazi vrlo mala količina, međutim prilikom proizvodnje može doći do kontaminacije, stoga količina THC-a u proizvodima često vrlo varira.
S obzirom da THC ima psihoaktivno djelovanje i da se radi o zabranjenoj supstanci, postavlja se pitanje da li redovita konzumacija sjemenki ili ulja sjemenki konoplje može rezultirati pozitivnim testom na THC. Nekoliko je znanstvenih studija pokazalo kako unos ulja konoplje može dovesti do pozitivnog rezultata testa na THC. Međutim, studija iz 2001. godine je otkrila kako kod prosječnih koncentracija THC-a u ulju konoplje, da bi se prešla granična koncentracija iznad koje je test pozitivan za metabolite marihuane (50 ng/ml), potrebno je unijeti 0,6 mg THC-a što odgovara količini od 125 ml ulja ili 300 g  oljuštenih sjemenki konoplje. Iz toga se može zaključiti da konzumacija ulja konoplje u prehrani vrlo vjerojatno neće dovesti do pozitivnog rezultata testa na THC.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Pluća

Egzacerbacija astme

Vrijeme čitanja članka: < 1 minutaAstma je kronična (dugotrajna) bolest dišnog sustava koja uzrokuje otežano disanje zbog suženja i upale dišnih putova u plućima. Ljudi koji boluju od astme često osjećaju zaduhu, stezanje u prsima, kašalj i piskanje pri disanju. Ti se simptomi mogu pojaviti povremeno, a ponekad se i pogoršaju – osobito tijekom noći, rano ujutro, pri naporu ili […]

Depresija

Esketamin u liječenju depresije otporne na liječenje

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteNovo istraživanje pokazuje kako je esketamin u kombinaciji s inhibitorom ponovne pohrane serotonina (SSRI) i noradrenalina (SNRI) za depresiju otpornu na liječenje (TRD) bio je povezan sa značajno nižim stopama nekoliko štetnih ishoda u odnosu na esketamin uz selektivni inhibitor ponovne pohrane serotonina (SSRI). Prethodna istraživanja pokazala su da je esketamin u kombinaciji s bilo […]

Gljivice na noktima

Kvržica na prstu – što mi je činiti dalje?

Zdravlje

Pretjerana pospanost – ozbiljan zdravstveni problem

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteNovoobjavljeni stav Američke akademije za medicinu spavanja (AASM) ističe pospanost kao ključni simptom poremećaja spavanja i budnosti te niza psihijatrijskih i neuroloških poremećaja stoga se smatra kako je procjena i liječenje pospanosti kod pacijenata od velike važnosti. Izjava je objavljena u Journal of Clinical Sleep Medicine. Pretjerana pospanost ima dalekosežne učinke na zdravlje. Ona predstavlja […]

Bolest noktiju

Kako prepoznati gljivice na noktima?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Penis

Problem s kožom penisa – što da napravim?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteJedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]