Prehrambene zanimljivosti o patlidžanu

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Patlidžan botanički pripada skupini biljaka iz porodice Solanaceae u koju se također ubrajaju krumpir i rajčica. Iako se patlidžan jede u cijelom svijetu, smatramo ga pravom mediteranskom namirnicom…

Patlidžan botanički pripada skupini biljaka iz porodice Solanaceae u koju se također ubrajaju krumpir i rajčica. Iako se patlidžan jede u cijelom svijetu, smatramo ga pravom mediteranskom namirnicom. Njegove glavne nutritivne karakteristike su niska kalorijska vrijednost i nizak udio ugljikohidrata, a bogatstvo vlakana. No, njegov glavni adut su antioksidansi kojih ima obilje.

Antioksidansi u prirodi pružaju protutežu slobodnim radikalima. Istraživanja pokazuju kako antioksidansi imaju sposobnost prevenirati mnoge kronične bolesti poput bolesti srca i karcinoma.

Termička obrada povećava udio antioksidansa u patlidžanu

Izlaganje hrane toplini obično dovodi do gubitka vrijednih tvari poput vitamina, međutim to nije uvijek pravilo. Naime, postoje namirnice kojima nutritivna vrijednost kuhanjem ili pečenjem može narasti. Upravo je takav slučaj i s patlidžanom. Ozbiljna istraživanja pokazala su kako kuhanjem i pečenjem patlidžana na roštilju raste udio fenolnih komponenti, antioksidansa poput klorogene i kafeinske kiseline. Također, sposobnost hvatanja slobodnih radikala, ponajviše ona superoksid aniona, je veća kod patlidžana koji su termički obrađeni u usporedbi sa sirovim patlidžanima. Slično je i s rajčicom, koja pripada istoj porodici kao i patlidžan, kojoj biološka aktivnost odnosno udio likopena s termičkom obradom raste.  

Blagodati patlidžana

Patlidžan je odličan u sklopu prehrane za kontrolu glukoze u krvi zbog niskog udjela ugljikohidrata, a visokog udjela vlakana. Također, određena su istraživanja pokazala kako polifenoli, od kojih se neki mogu pronaći i u patlidžanu, mogu smanjiti apsorpciju glukoze i povećati proizvodnju inzulina. Zbog male kalorijske vrijednosti patlidžan je idealna namirnica redukcijskog jelovnika. Određena istraživanja na životinjama pokazala su kako patlidžan može poboljšati funkciju srca i smanjiti razinu LDL kolesterola i triglicerida. Također, laboratorijska istraživanja su pokazala kako patlidžan sadrži specifičan glikozid koji uništava stanice karcinoma. No dok se ove činjenice ne potvrde kliničkim istraživanjima, mudro je obogatiti prehranu kako patlidžanom, tako i drugim voćem i povrćem jer epidemiološka istraživanja pokazuju veliku korist prehrane bogate voćem i povrćem za prevenciju karcinoma.

Kako ga pripremati

U sklopu dijete s nižim udjelom ugljikohidrata, kriške patlidžana uvaljane u brašno i kratko popržene u ulju mogu zamijeniti kruh u sendvičima
Od patlidžana se priprema odličan namaz na kruh – patlidžan ispeći u pećnici u kori dok ne postane sasvim mekan, ostaviti ga pokrivenog da se malo ohladi, oguliti, te pomiješati s maslinovim uljem, češnjakom, limunovim sokom, jogurtom i začinima po želji
Kockice patlidžana pečenog u pećnici ili na roštilju dodajte u šalšu s tjesteninom, hladne salate s kvinojom ili poslužite kao prilog mesu uz pečene tikvice i papriku
Napravite povrtnu musaku tako da slažete redove kriški pečenog patlidžana, polijevate umakom od rajčice i pospete ribanim sirom i zapečete u pećnici
Dobro je znati kako se patlidžan nalazi pri dnu popisa voća i povrća u kojima se nalaze ostaci pesticida. Od apsorpcije pesticida plod uvelike štiti njegova kora.

Kada u prehrani izbjegavati patlidžan

Iako se na temelju dosadašnjih istraživanja ne može donijeti konačan zaključak kako biljke iz porodice pomoćnica djeluju negativno na simptome autoimunih bolesti, ipak se savjetuje oprez. Moguće je kako alkaloid solanin iz te porodice biljaka izaziva upalu i da je odgovoran zašto se nekim osobama koje pate od upale popraćene jakom boli primjerice kod reumatskih bolesti, simptomi ublaže kada eliminiraju navedene namirnice iz prehrane.

Također, patlidžan može izazivati alergije. Identitet mnogih alergena iz patlidžana još nije otkriven, no ustanovljeno je kako uzročnik alergije kod određenih osoba može biti i važan enzim polifenol oksidaza.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Jetra

Silimarin iz sikavice – prirodni saveznik vaše jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSikavica – prirodni saveznik zdravlja jetre Sikavica, poznata i kao mlijeko čička, biljka je koja se već stoljećima koristi kao prirodan saveznik zdravlja jetre. Njezina ljekovita svojstva potječu iz sjemenki koje sadrže silimarin – aktivnu tvar s protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem. Silimarin štiti stanice jetre od oštećenja, potiče njihovu obnovu i smanjuje upalu uzrokovanu djelovanjem […]

Trudnoća

Anemija u trudnica ili kada je potrebna nadoknada željeza u trudnoći

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePrilagodba hematopoetskog sustava u trudnoći U trudnoći dolazi do povećanja volumena krvi. Volumen krvi počinje rasti već od 6. tjedna trudnoće, a najviši je oko 34. tjedna. Nakon toga ostaje nepromijenjen sve do porođaja. Povećanje iznosi nevjerojatnih 45 do 50 %. Zanimljivo je da je volumen krvi nešto veći u svakoj sljedećoj trudnoći, kao i […]

Mozak

Možete li mi rastumačiti nalaz MR mozga?

Koža

Ožiljci kroz život – savjeti magistre farmacije za ljepšu kožu

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Psihoze

Psihoza uzrokovana supstancama versus primarne psihoze – 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNedavna istraživanja o progresiji i liječenju psihoze potiču neke stručnjake na pitanje: Jesu li psihoze izazvane psihoaktivnim supstancama i primarna psihoza u svojoj osnovi različite, a ako jesu, je li to važno? Liječenje prve epizode psihoze kod pacijenata koji također koriste kanabis često je izazov jer je teško razlučiti je li pacijentova konzumacija kanabisa prethodila […]

Koljena

Kako si pomoći kod bolova u koljenima?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]