Jesu li kukci hrana budućnosti?

S nutritivnog gledišta kukci su izvrstan izvor proteina, sadrže sve esencijalne aminokiseline pa se stoga smatra da imaju visoku biološku vrijednost – velik udio unesenih proteina koristi se u tijelu za izgradnju tjelesnih proteina.

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) početkom 2021. godine ocijenila je kako je sušeni žuti crv brašnar ili “Tenebrio molitor larva” siguran za konzumaciju u prehrani čovjeka. To je ujedno prvo odobrenje insekta ili kukca kao “nove hrane”. Nova hrana poseban je regulatorni pojam koji se odnosi na sastojke hrane i hranu koja se nije u značajnoj mjeri upotrebljavala za prehranu ljudi u EU prije 1997. godine. Svaka takva namirnica mora dobiti posebno odobrenje i status “nove hrane” kako bi se mogla naći na tržištu u izvornom obliku, kao prerađevina ili sastojak određenih prehrambenih proizvoda. Ovo odobrenje temeljem aplikacije jedne francuske tvrtke vjerojatno će otvoriti put i drugim kukcima (skakavci, mravi, cvrčci, muhe, pčele, ličinke, bube) čiji se dolazak na police trgovina i naše tanjure najavljuje već petnaestak godina.

 Četvrtina globalne populacije svakodnevno konzumira kukce u prehrani, a poznajemo više od 2000 vrsta kukaca. Termin entomofagija opisuje tu prehrambenu naviku koja je u Aziji, Africi i Južnoj Americi sasvim uobičajena i tradicijski ukorijenjena. Interes zapadnog civilizacijskog kruga za insektima temelji se na potrebi nalaženja alternativnih izvora proteina uslijed značajnog povećanja svjetske populacije. Osim kukaca tako su interesantne i alge, “lažno meso” proizvedeno u laboratoriju te biljni izvori proteina. Kukci privlače pažnju jer su iznimno bogati proteinima, energijom, brojnim nutrijentima, a prilikom uzgoja ne uzrokuju onečišćenja okoliša te bilježe niski ugljični otisak (slabu emisiju stakleničkih plinova). Ujedno, uzgoj kukaca za prehranu ljudi ili životinja zahtijeva znatno manje vode u usporedbi s potrebama za uzgoj stoke.

 S nutritivnog gledišta kukci su izvrstan izvor proteina, sadrže sve esencijalne aminokiseline pa se stoga smatra da imaju visoku biološku vrijednost – velik udio unesenih proteina koristi se u tijelu za izgradnju tjelesnih proteina. Kukci obično sadrže između 50 i 82% proteina u 100 g suhe tvari. Aminokiselinski profil sličniji je životinjskim izvorima proteina u odnosu na biljne izvore, a istodobno prosječni kukac sadrži barem dva do tri puta više proteina u 100g nego ista količina govedine ili piletine. Ipak, udio dušika može biti veći nego što je realna količina proteina zbog sadržaja hitina – polimera porijeklom iz oklopa kukaca koji je neprobavljiv za čovjeka. Potencijalni problem su i alergije, pa je za punu afirmaciju ove hrane ipak potrebno još vremena i kvalitetnog znanstveno-istraživačkog i razvojnog rada.

Sadržaj masti kreće se između 10 i 30%, a često su bogati vrijednim jednostruko i višestruko nezasićenim masnim kiselinama, posebice omega-3 masnim kiselinama. Kukci su izvrstan izvor brojnih minerala i vitamina B skupine i vitamina A i D.

Ipak, razumljivo je da kod Europljana postoji izvjesni „fuj-faktor“ ili kognitivni razlozi koji se temelje na našim sociološkim i kulturološkim iskustvima te je ideja konzumacije kukaca za veliku većinu odbojna. Takvi stavovi vjerojatno će se mijenjati s vremenom i izlaganjem tim novim namirnicama. Dolazak kukaca na jelovnike ne znači uvijek da ćemo ih jesti u izvornom obliku, postoji velik broj tehnoloških procesa za proizvodnju prerađevina, primjerice brašna, izolata proteina, hidrolizata proteina i ne mora nas iznenaditi ako se kroz koju godinu susretnemo s tjesteninom od brašna kukaca ili pak energetskih pločica obogaćenih proteinima porijeklom iz kukaca.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Dodaci prehrani

Svi neprijatelji štitnjače – od hrane do spojeva iz okoliša

Tvari koje dolaze iz okoliša, a mogu se uplitati u rad neke žlijezde u našem tijelu nazivamo endokrinim disruptorima. Termin endokrini disruptori skovan je 1991. godine na stručnom skupu, a koncept o egzogenim tvarima, ponajprije sintetskim kemijskim spojevima,  koji se upliću u rad naših hormona, vuče korijene još iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, a povezan […]

Averzija na hranu

Averzija prema hrani

Dojenje

Mikroplastika u majčinom mlijeku – koliko je opasna

Već gotovo 20 godina znanstvenici pokazuju zabrinutost zbog potencijalnih štetnih učinaka mikroplastike. Većina dosadašnjih istraživanja bila je usmjerena na opasnosti za morske organizme, međutim, znanstvenici su sve više zabrinuti za djelovanje na ljude. S obzirom na procjenu količine mikroplastike koju čovjek prosječno unese u svoj organizam, zabrinutost je potpuno opravdana jer se radi o unosu […]

Hrana

5 koraka za bolju sigurnost hrane

Procjenjuje se da svake godine u svijetu 1.8 milijuna ljudi umire od posljedica bolesti koje se prenose zagađenom hranom i vodom. Sigurnost hrane svakako je veći problem u zemljama u razvoju, ali i u razvijenim zemljama bolesti koje se prenose hranom uzrokuju značajan pobol, osobito među najmlađima. Zato je važno poduzimati sve što možemo kako […]

Djeca

Bolesti koje se prenose hranom kod djece

Dok s djecom uživamo u toplim danima, ne treba zaboraviti na opasnost od bolesti koje se prenose hranom, a koje su najčešće upravo u ljetnim mjesecima. Zašto su trovanja hranom češća ljeti? Trovanje hranom uzrokovano je konzumacijom hrane koja sadrži mikroorganizme (bakterije, viruse ili parazite) ili hrane u kojoj su prisutni bakterijski toksini. Ako je […]

Dijete

Dijete u dobi 1.5 godinu odbija svu hranu osim mlijeka

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Nutricionizam

Borba protiv stresa: kako rodiola i ashwagandha mogu pomoći

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije. Španjolski znanstvenici analizirali su do […]

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Nutricionizam

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]