Menstruacija u trudnoći?

1

Važno je istaknuti kako je iza nezaštićenog spolnog odnosa, neovisno je li iza toga nastupila „menstruacija“ pametno i odgovorno učiniti kućni, urinski test na trudnoću, ponekad je još pametnije dogovoriti i pregled kod nadležnog ginekologa...

Na samom početku prikladno je prisjetiti se narodne poslovice kako „nema glupih pitanja …“.

Sada, iza ove uvodne rečenice, raspravit ćemo zašto se ovo pitanje uopće postavlja, te zbog čega su žene, tj. trudnice zapravo zabrinute. A kao i u osmišljavanju mnogih drugih tekstova u ovoj kolumni, nit vodilja i za pripremu ovoga teksta su slučajevi iz ambulantnog rada.

U trudnoći nema menstruacije. Točka.

U trudnoći se može pojaviti vaginalno krvarenje, koje se onda naziva upravo tako, koje nema veze s menstruacijom i koje se treba ozbiljno shvatiti.

U ranoj trudnoći se u gotovo polovice trudnica pojavi vaginalno krvarenje koje je u većini slučajeva bezazleno. No o tome koliko je ozbiljno može se govoriti tek iza ginekološkog pregleda.

U poodmakloj trudnoći vaginalno krvarenje najčešće nije bezazleno i zbog velike mogućnosti ugroze ploda i/ili trudnice treba se krajnje ozbiljno shvatiti i tretirati.

Tzv. bezazleno vaginalno krvarenje u ranoj trudnoći može se pojaviti u doba očekivane menstruacije, pa se krivo shvati kao menstruacija i zapravo se trudnoća ne prepozna. Ponekad može i trajati koliko i redovna menstruacija, te može i količinski odgovarati uobičajenoj menstruaciji. Ako je trudnoća inače željena, onda nije osobiti problem što se prvih nekoliko tjedana trudnoća ne prepozna. Međutim, ako se radi o neželjenoj trudnoći, koja se namjerava prekinuti, onda je i te kako važno dobro razlučiti radi li se o menstruaciji ili o vaginalnom krvarenju u trudnoći, zbog zakonskih okvira u kojima je dozvoljeno prekinuti trudnoću.

Vaginalno krvarenje u (ranoj) trudnoći obavezno zahtijeva pregled ginekologa i primjereno postupanje. Ponekad to znači mirovanje u svojemu domu, eventualno uz preporuku za uzimanjem određenih lijekova, ponekad to znači mirovanje u bolničkim uvjetima i parenteralno liječenje. Ponekad to ipak znači patološku trudnoću, koju je potrebno dovršiti – ili odmah, hitno (u slučaju jasne ugroženosti trudnice) ili kroz nekoliko dana.

O ovoj temi ne pišemo samo iz akademskih razloga, kako bismo ukazali na neprikladno nazivlje.

Naime, kod pojave vaginalnog krvarenja u trudnoći ne smiju se koristiti tamponi, ni menstruacijske čašice; ne smiju se uzimati hormonski kontraceptivi za zaustavljanje „menstruacije“ (jer se ne radi o menstruaciji) itd.

Na kraju ćemo ponovno istaknuti kako je iza nezaštićenog spolnog odnosa, neovisno je li iza toga nastupila „menstruacija“ pametno i odgovorno učiniti kućni, urinski test na trudnoću, ponekad je još pametnije dogovoriti i pregled kod nadležnog ginekologa, upravo kako se ne bi nenamjerno i iz neznanja krivo postupalo, a u nekim situacijama i izgubilo dragocjeno vrijeme.

 

Ocijenite članak

Ocjena 5.00 (broj glasova: 6)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (1)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (1)
Tonya 22.12.2017. 21:41

Poštovani! Imam 22 godine i redovite mjesečnice. Ciklus od 32 dana prvi dan mjesecnice i prvi dan ciklusa. Zadnja mjesecnica je kasnila 8 dana i dobila sam 24.11. I trajala je normalno 7 dana do 30.11. Po savjetu lijecnika pila sam duphaston od 11 do 20 dana ciklusa po jednu tabletu. Spolni odnos sam imala 01.12. Dan nakon zavrsteka zadnje mjesecnice, prekinuti snosaj. I nakon desete tablete dobila sam ponovo mjesecnicu 16.12. Bila je slabija nego inace al je trajala sedam dana od 16. Do 22.12. Test na trudnocu sam napravila 22.12. Nakon prestanka mjesecnice bio je negativan al me zanima da nije prerano za test?? Imam li razloga za brigu jer je mjesecnica uranila deset dana i bila je slabijeg inteziteta????

Vezani članci

Vezana pitanja i odgovori