Nekardiogena bol u prsima - 1. dio

1

Značajan dio boli u prsima nije uzrokovan bolestima srca. Za takvu bol obično koristimo termin nekardiogena bol u prsima.

Od brojnih pitanja koja nam šalju čitatelji najviše ih se odnosi na bol u prsima. U ranijim člancima pisao sam dosta opširno o boli u prsima koja je uzrokovana bolestima srca. Međutim, značajan dio boli u prsima nije uzrokovan bolestima srca. Za takvu bol obično koristimo termin nekardiogena bol u prsima. Zbog toga želim nešto opširnije opisati bol u prsima, a koja nije uzrokovana bolestima srca. Kada govorimo o nekardiogenoj boli u prsima mislimo na dugotrajnu bol u prsima koja je slična boli u angini pektoris, ali nemamo dokazanu bolest srca. U medicinskoj literaturi možemo naći više pojmova koji opisuju ovakvu vrstu boli u prsima. Osim nekardiogene boli u prsima, često možemo naći i nespecifičnu bol u prsima, zatim neobjašnjivu bol u prsima ili anginu pektoris s normalnom koronarografijom, anginu pektoris s normalnim koronarnim arterijama itd. Bol u prsima zbog bilo kojeg uzroka često dovodi bolesnika u hitnu službu. Nakon kliničkog pregleda i učinjenih dijagnostičkih pretraga dijagnosticira se kardiogena ili nekardiogena bol u prsima. Postoje brojni uzroci nekardiogene boli u prsima. U moguće uzroke ubrajamo bolesti jednjaka, želuca i žučnog mjehura. Također bolesti pluća i bolesti mišićnokoštanog sustava mogu uzrokovati bol u prsima. Maligne bolesti probavnog sustava i maligna bolest dojke također ubrajamo u uzroke boli u prsima. Bolesti iz domene psihijatrije kao što su napadaji panike, anksioznost i depresija u nekih bolesnika mogu uzrokovati nekardiogenu bol u prsima. Bol u prsima može biti uzrokovana nekim lijekovima. Kod bolesnika s anemijom srpastih eritrocita prisutna je bol u prsima i u bolesnika s herpes zosterom. Bolesti probavnog sustava dosta su zastupljene među uzrocima nekardiogene boli u prsima.U ovu skupinu bolesti ubrajamo gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB), difuzni spazam jednjaka, ahalaziju jednjaka t.j poremećaj peristaltike jednjaka, ulkusnu bolest želuca i gastritis.

Neobjašnjiva bol u prsima često je pridružena bolest u bolesnika s anksioznošću, depresijom i somatoformnim poremećajima. Nalazi koronarografije u bolesnika s boli u prsima u otprilike 30% slučajeva ne pokazuju značajne promjene na koronarnim arterijama. Temeljem učinjenih dijagnostičkih pretraga ovim bolesnicima dijagnosticiramo nekardiogenu bol u prsima. Dijagnostički postupci kojima potvrđujemo ili isključujemo nekardiogenu bol u prsima zauzimaju značajan udio u troškovima zdravstvenog sustava. Bolesnici s nekardiogenom boli u prsima češće traže liječničku pomoć u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, zatim češće dolaze u hitnu službu nadležnih bolnica. Bolesnici koji imaju nekardiogenu bol u prsima često zajedno sa simptomima iznose i zahtjeve za dijagnostičkim pretragama. Ima dosta slučajeva kada bolesnici traže ponavljanje dijagnostičkih pretraga makar su dosadašnji nalazi bili uredni, a kojima smo isključili bolest srca. Za dijagnozu nekardiogene boli u prsima služe nam neinvazivni i invazivni dijagnostički postupci koji se i više puta nepotrebno ponavljaju kod nekih bolesnika. Prema rezultatima istraživanja grupe autora iz SAD-a godišnje se troši više od 10 bilijuna američkih dolara za zbrinjavanje bolesnika s nekardiogenom boli u prsima. Ovisno o etiologiji nekardiogene boli u prsima bolesnici osim simptoma boli imaju i lošiju kvalitetu života. Zbog brojnih kontroverzi i nejasnoća oko ovog kliničkog sindroma ovi bolesnici ipak nemaju optimalnu medicinsku skrb. Velika većina ovih bolesnika pati od boli u prsima više godina i uzima preporučenu terapiju za ublažavanje simptoma. Postavlja se pitanje dolazi li u ovih bolesnika do razvoja kardiovaskularnih bolesti tijekom višegodišnjeg praćenja. O tome ću pisati u idućem članku.

Ocijenite članak

Ocjena 4.55 (broj glasova: 11)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (1)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (1)
TkanjeZivota 21.12.2019. 13:03

Postovani dr.dali vi primate ambulantno pacjente u KB Dubrava? Hvala na odgovoru.lp

Vezani članci