Akne i ljeto

Tijekom ljeta nastaju promjene na koži  jer je  izložena visokim temperaturama, znoju i kozmetičkim pripravcima.

Tijekom ljeta nastaju promjene na koži jer je izložena visokim temperaturama, znoju i kozmetičkim pripravcima. Koža postaje masnija, pore na licu su izražajnije, nastaju miteseri i akne koje se nazivaju i bubuljice, odnosno prištići.

Akne uzrokuje pretjeran rada lojnih žlijezda unatoč uobičajenoj razini muškog hormona testosterona i nastaju promjene u pilosebacealnoj jedinici (strukturi koja se nalazi u koži i sastoji se od folikula dlake i njemu pridružene lojne žlijezde).
Tijekom ljeta  je vrlo važno započeti sa pravilnom njegom lica. Šminkanje lica i nanošenje gustih  pudera dovodi do zatvaranja pora na licu i pogoršanim nastajanjem prištića. Potrebno je imati vlastiti dnevni ritual njege lica koji se ponavlja svaki dan i time se održava koža zdrava i lijepa.

Ujutro i navečer je potrebno lice umiti gelom za umivanje ili obrisati tonikom kako bi se uklonile masnoće i nečistoća sa lica. Na očišćenu kožu mogu se nanositi kreme za njegu ili preparati za liječenje akne. Tijekom ljeta preparati z aliečenje akni najčešće se nanose navečer. Teške i masne kreme nisu za masnu kožu već hidratantne i vlažnije kreme koje ne zatvaraju kožu. Važno je primjeniti kreme sa zaštitnim faktorom od sunca koje su  predviđene za masnu kožu sklonu aknama jer neće štetiti koži, a ujedno će  čuvati od štetnog djelovanja sunca.
U tretiranju masne kože učinkovite su maske sa glinom koja umiruju kožu i dubinski pročišćavaju, a mogu se nanositi dva puta tjedno. Blagim pilingom lica uklonit će se površinske (mrtve) i površinske nečistoće. Maske i piling za lice najčešće se upotrebljavaju jedanput ili dvaput na tjedan da bi se koža regenerirala i dubinski očistila.

Na same prištiće može se nanositi i gel za isušivanje prištića- samo se ne smije pretjerivati kako se ne bi dobila jaka reakcija i crvenilo kože. Na prištiće se tijekom dana mogu nanijeti i korektori za prikrivanje prištića kako bi se ublažio izgled akne. Nikako se ne preporučuje   samostalno istiskivanje prištića jer se time koža oštećuje, nastaje jača upala, a mogu nastati i ožiljci. Preporučuju se i profesionalni tretmani kod kozmetičarke koja će tretmanom lica učiniti da se koža dubinski pročisti, otvore se pore, a koža postaje blistava i glatka.

Ako uz ovakovu pravilnu njegu ne dođe do poboljšanja i akne stalno nastaju potrebno je potražiti stručan dermatovenerološki  savijet.
U liječenju akne danas postoje mnogobrojni lokalni preparati koje će odrediti dermatolog, a u težim oblicima akne uzimaju se antibiotici ili  retinoidi u tabletama. Tijekom ljeta  ne prepisuju se agresivna sredstva niti svi antibiotici jer nisu dobri u kombinaciji sa sunčevim svjetlom.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika