Alergija na sunce

Iako je umjereno sunčanje zdravo za kožu i cjelokupno zdravlje pojedine osobe ga teško podnose jer dobivaju osip nakon izlaganja suncu. Ovo je sve češći problem u razvijenom društvu i pojavljuje se u svih rasa.

Obično se pojavljuje nakon jačeg izlaganja suncu u proljeće ili ljeto, no može nastati i zimi. Vrlo često ovakav osip može pokvariti dugo očekivani godišnji odmor, pa osobe koje su imale prije alergiju na sunce često traže liječničku pomoć i savjet kako bi se pripremile za sunčanje i ublažile i ili izbjegle nastajanje osipa. Alergija na sunce počinje kao urtikarija na otkrivenim dijelovima tijela, ali se kasnije može širiti na cijelu kožu.

Izgleda poput opeklina od dugotrajnog sunčanja, no razlika je u tome što solarna urtikarija nastaje nakon nekoliko minuta boravka na suncu. U žena je alergija na sunce učestalija nego u muškaraca, a također i u pojedinim obiteljima. Ako je osip na sunce uporan razlog je odlaska liječniku kako bi se dobila terapija i upute.

Kao tretman preporučuje se izbjegavanje sunčanja, uzimanje antihistaminka u tabletama, nanošenja kortikosteroidnih krema, ili pak uzimanje steroida oralnim putem. Priprema obično počinje mjesec dana prije izlaganja suncu a može biti peroralna u obliku tableta ili lokalna u nanošenju krema. Najpoznatiji je beta karoten, astaksantin koji su prirodni karotenoidi. Zatim antimalarici koji snažno suprimiraju ovakvu reakciju, PUVA-terapija (psoraleni kombinirani s UV-A zračenjem) obično se primjenjuje u rano proljeće kako bi za vrijeme ljeta imali manje fotoalergijskih reakcija. Koža se mora vrlo oprezno izlagati UV zrakama, ako to nije dovoljno potrebno je potpuno izbjegavati sunčanje uz korištenje visokih zaštitnih faktora, šešira i zaštitne odjeće.

Drugi tip osipa na sunce je Polimorfna erupcija na sunce (PMLE) koja je vrlo česta a nastaje u obliku osipa, crvenila na otkrivenim dijelovima tijela. Mogu nastati i mjehurići, najčešće na licu, rukama i dekolteu uz sitne prištiće. Osip izrazito svrbi i može nastati već i kod kraćeg sunčanja. Može se ponavljati svake godine i biti vrlo uporan, a također se viđa i u više članova obitelji. Kako osip jako svrbi i može pokvariti dugo očekivani godišnji odmor uvijek je potrebno spriječiti njegovo nastajanje. Priprema počinje mjesec do dva prije izlaganja suncu uzimanjem beta karotena ili astaksantina, zatim pripravaka s kalcijem i s C vitaminom. Kožu je potrebno zaštititi kvalitetnim kremama ili losionima sa visokim zaštitnim faktorom ( SPF) 50, i tijekom ljeta ne koristiti eterična ulja, parfeme, jako namirisane kozmetičke proizvode i dr. Već nastali osip može se liječiti blagim kortikosteroidnim losionima ili kremama protiv svrbeža kože uz uzimanje antihistaminika i kalcija.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika