Atletsko stopalo – samo sportski problem ili ne?

Gljivične bolesti česte su u sportaša i u toplo doba godine mogu biti jako izražene i čest razlog odlaska liječniku. Jedna od najčešćih je atletsko stopalo.

Gljivične bolesti  česte su u sportaša i u toplo doba godine mogu biti jako izražene i čest razlog odlaska liječniku. Jedna od najčešćih je atletsko stopalo. Iako naziv upućuje na atletičare – ovo stanje može nastati u sportaša svih  kategorija i vrsta, u rekreativnih sportaša, ali i u osoba koje su stalno u tenisicama i kojima se noge pojačano znoje.

 Atletsko stopalo (lat.tinea pedis) je gljivična infekcija koja se razvija u vlažnom području između nožnih prstiju, ali može se dogoditi i na drugim dijelovima stopala.  Ako bolest dugo traje i ne liječi se može zahvatiti nokte,a može doći i do bakterijske superinfekcije pa klinička slika može biti tako teška da bolesnik ne može niti stati na stopala koliko su bolna.

Ova gljivična bolest koja se popularno naziva atletsko stopalo nastaje zbog pojačanog znojenja stopala, nedovoljne higijene stopala, oblačenja vlažnih čarapa ili cipela, nošenje sintetičkih čarapa i cipela od umjetnih materijala, nošenje stalno zatvorene obuće, dodirom kože stopala zaražene osobe, korištenjem ručnika i obuće osobe  koja ima atletsko stopalo, korištenjem zajedničkih kupaona i dr.

Kako bolest počinje i na što se bolesnici najčešće tuže? Osobe koje imaju  ovu bolest najčešće navode da ih stopala svrbe, da imaju crvenilo između prstiju na nogama i neugodan miris. Često je neugodan miris i jak svrbež stopala najčešći razlog odlaska liječniku. Uz to je čest osjećaj žarenja, suhoća i pucanje kože između prstiju, koža između prstiju je crvena, mogu se razviti vezikule i mjehuri. Ponekad bolesnik primijeti samo sitne  vezikule  na prstima i tabanima koje ne prolaze i traju mjesecima, a u ljeto se pogoršavaju. Ako se bolest proširi na nokte oni postanu zadebljani, mutnog izgleda bez sjaja, počinju se ljuskati i lomiti i ne izgledaju baš lijepo.

Liječenje atletskog stopala traje kroz nekoliko mjeseci i vrlo je važno uz terapiju koju propiše liječnik promijeniti i neke životne navike. Lijekovi su najčešće lokalni u obliku lokalnih antimikotika u kremi, losionu, posipu. U dugotrajnijih i kompliciranijih stanja daju se i antimikotici u tabletama. Ako nastane sekundarna bakterijska infekcija moraju se u liječenje dodati antibiotici  lokalno i peroralno.

Uza svu preporučenu terapiju vrlo je važno pridržavati se određenih savjeta kako bi bolest što brže prošla i da se ne  vrati nakon nekog vremena.

U savjete i preporuke važno je održavati redovnu higijenu stopala i nakon toga ih dobro obrisati. Potrebno je redovno i često mijenjati čarape i nositi  pamučne čarape. U slobodno vrijeme nositi  kožne cipele, a tijekom ljeta kožne sandale. Izbjegavati  obuću od umjetnih materijala i prije kupovine obuće provjeriti na deklaraciji da li je obuća od prirodne kože. Vrlo je važno ne hodati bos po vlažnim podovima. Također potrebno je koristiti vlastiti ručnik i nositi  samo svoje tenisice, cipele i kućne šlape. Sportsku obuću  držati čistom i suhom i promijeniti nakon nekog vremena.

Sve je ovo vrlo važno u liječenju atletskog stopala koje je kao stanje vrlo često, ali uz redovnu higijenu i pravilnu terapiju izlječivo.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika