Bazocelularni karcinom – kako ga prepoznati?

Najčešći tumor u bijelaca, a i najčešči maligni tumor kože naziva se bazeocelularni karcinom. Često se otkriva na koži osoba  starijih od 50 godine života, ali se može pojaviti i u mladih osoba (dvadesetgodišnjaka).

Najčešći tumor u bijelaca, a i najčešči maligni tumor kože naziva se bazeocelularni karcinom. Često se otkriva na koži   osoba  starijih od 50 godine života, ali se može  pojaviti i u mladih osoba  (dvadesetgodišnjaka). Tumor se može češće javljati u nekim obiteljima, zatim u osoba koje su imale već neki od  malignih tumora kože, osobe koje su izložene kemijskim kancerogenima, imunosupresiji, stalnom i dugotrajnom izloženosti suncu.

Vrlo često bolesnici navode da su primjetili  kvržicu na licu koja ne prolazi, često je prekrivena krastom, a na lokalnu terapiju antibiostkim kremama ili mastima ne dolazi do poboljšanja.

Bolesnici ponekad znaju takovu promjenu imati mjesecima  ili godinama prije nego što se odluče na pregled kod dermatologa.Na sreću, bazaliom  sporo raste i ne metastazira, ali ga je lakše liječiti  dok je manji. Bazaliom može godinama  dobiti agresivniji oblik i razarati okolno tkivo.U svom specijalističkom radu često sam susretala bolesnike  koji su imali  bazaliome  veličine i do nekoliko centimetara, ili mnoštvo  bazalioma po trupu, a da se godinama nisu obratili svom liječniku ili dermatologu. Ovakav stav nije dobar i svaka kronična promjena na koži koja ne prolazi  zahtijeva pregled dermatologa.

Kako tumor prepoznati ? Da bi  se to pojednostavilo navest ću osnovne kliničke oblike

  • početni bazocelularni karcinom: izgleda poput malenog crvenog, sjajnog žarišta sa vidljivim kapilarama veličine od nekoliko milimetara do jednog centimetra.
  • nodularni: nastaje kvržica ili čvorić sjajnog  izgleda poput bisera sa izraženim kapilarama.Često se opaža na licu, na nosu
  • ulcerozni: kvržica sjajnog ili crvenkastog izgleda sa centralnom krasticom koja ne prolazi i povremeno krvari.
  • sklerozirajući (ožiljkasti): ovaj oblik može izgledati poput ožiljka jer je svijetao, neoštro ograničen od okolne kože i ponekad ga je  teško otkriti.
  • površinski: vrlo često je na trupu, a izgleda kao crveno žarište ( jedno ili više)
  • pigmentirani: izgleda poput tamnije kvržice  koja ne prolazi  i može izgledati poput melanoma.

Dijagnoza se postavlja  na temelju  pregleda, dermatoskopije promjene i uzimanjem uzorka kože (biopsijom), ekscizijom kompletne promjene i  patohistološkom analizom. Bazaliom se najčešće liječi  kirurški, tako da se u cijelosti odstrani, a od drugih načina liječenja primjenjuje se krioterapija, fotodinamska terapija, RTG terapija, lokalno citostatici i imunomodulatori.Nakon što se bazaliom izliječi važno je  provoditi fotozaštitu  tijekom cijele godine i dolaziti redovno na kontrole kako bi se na vrijeme otkrili eventualni recidivi bolesti ili neki drugi tumori kože.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika