Bore i hijaluronska kiselina

Estetska dermatologija je dio dermatologije koja primjenjuje mnogobrojne metode kako bi se lice uljepšalo i  pomladilo. Danas je izrazito popularno popunjavanje bora sa hijaluronskom.

Estetska dermatologija je dio dermatologije koja primjenjuje mnogobrojne metode kako bi se lice uljepšalo i  pomladilo. Danas je izrazito popularno popunjavanje bora sa hijaluronskom kiselinom i jedan je od temeljnih  tretmana u pomlađivanju kože. Hijaluronska kiselina je sastavni dio kože, a tijekom života  ju lagano  gubimo. To je prirodna molekula koja je odgovorna za volumen i oblik kože. Hijaluronska kiselina je  mukopolisaharid s vrlo velikim molekulama koje se sastoje od disaharidnih jedinica koje se ponavljaju. Disaharidne jedinice se sastoje od N-acetilglukosamina i glukuronske kiseline.

Hijaluronska kiselina igra važnu ulogu u hidrataciji tkiva i podmazivanju zglobova. Ime je dobila od grčke riječi „hyalos“ što znači staklo jer kada se promatra izgleda kao staklo koje se lagano razlijeva.   
U medicini se u prvo vrijeme počela koristiti u obliku injekcija koje se daju direktno u zglob,a 2003 godine odobrena je primjena hijaluronske kiseline u estetskim korektivnim zahvatima nakon čega se intenzivno primjenjuje u estetskoj medicini.

Hijaluronska kiselina je učinkovita je kada koži treba vratiti izgubljenu vlagu, minerale i kisik. Starenjem stanice kože gube sposobnost stvaranja hijaluronske kiseline, zbog čega koža gubi vlažnost, čvrstoću i nastaju bore. Hijaluronska kiselina je bezbojni gel za koji se vežu  molekule vode u koži što rezultira bubrenjem kože i smanjenjem bora. Kako je ona sastavni dio kože, koža dobro podnosi sve preparate koji sadrže hijaluronsku kiselinu i nisu joj stoga strani.
Hijaluronska kiselina koristi se u estetskim tretmanima za brisanje bora, povećanje usana i oblikovanje  lica.  Ona je neškodljiva i prirodna i osim što se njom popunjavaju bore ona potiče  stvaranje novog kolagena  i elastina. Ovisno o dubini bore, mjestu na kojem se bora nalazi koristi se hijaluronska kiselina različite gustoće. Ovo nije trajan učinak  već njezin učinak traje od devet mjeseci do godinu dana kada bi se aplikacija trebala ponoviti.

Hijaluronska kiselina  injekcijom se  unosi ispod bore, tako da se ispunjava  potkožno tkivo i izdiže  bora  koja nestaje. Procedura nije bolna, a komplikacije  u smislu alergija i infekcija su jako rijetke. Prije  davanja injekcije maže se krema koja sadrži lokalni anestetik,  a na tržistu postoje injekcije sa hijaluronskom kiselinom koje već sadrže i lokalni anestetik.

Nakon  aplikacije  vidljivo je blago crvenilo na mjestu uboda na koje se stavlja led i koje vrlo brzo prolazi. Ponekad je moguće i nastajanje  blage modrice koja prolazi za nekoliko dana. Sam učinak je vidljiv odmah, ali se nakon nekoliko dana  uočavaju pravi rezultati: bora je nestala, lice djeluje mlađe, zategnutije, svježije. Punjači sa hijaluronskom kiselinom su vrlo popularni i kod nas i u svijetu jer trenutno daju učinak i doprinose  ljepoti i mladolikosti lica.
I na kraju moram napomenuti: popunjavanje bora hijaluronskom kiselinom može učiniti  samo liječnik koji je  za to educiran.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika