Crvenilo kože pupka u odraslih

Crvenilo kože pupka i problemi sa pupkom najčešće se povezuju s novorođenačkom dobi, no nije uvijek tako jer problemi s pupkom mogu biti i u odrasloj dobi.

Crvenilo kože pupka i problemi sa pupkom najčešće se povezuju s novorođenačkom dobi, no  nije uvijek tako jer  problemi s pupkom mogu biti i u odrasloj dobi. Najčešće se osobe žale da su primijetile crvenilo oko i unutar  pupka, iscjedak i neugodan miris iz pupka.

Ovaj problem može trajati tjednima prije nego što se obrate liječniku jer se najčešće misli da će spontano proći, no kako ne prolazi potreban je pregled kod liječnika. Crvenilo pupka je učestalije tijekom ljeta kada se koža jako znoji, a uska sintetička odjeća potiče dodatno upalu i znojenje kože. Loša higijena  koja podrazumijeva neredovito tuširanje ili tuširanje  koje je prekratko pa se nečistoća i znoje ne uspiju adekvatno odstraniti s kože, te uzrokuju dermatitise na pregibima kože. Osobe koje su pretile i sklonije su crvenilu na pregibima kože pa time i kože pupka. Dječji puder, i kreme koje sadržavaju bakar i cink  suše kožu i sprečavaju upalu kože u pregibima.

Iritacija, grebanje i trljanje kože pupka može potaknuti nastajanje infekcije kože pupka jer poneke osobe imaju običaj da  grebu pupak. Uzrok  crvenila su najčešće bakterije i one potiču neugodan miris i iscjedak. Bakterijske infekcije se liječe antibiotskom masti o koja se nanosi 2x dnevno deset dana uz pretdonso sprejanje kože  sprejom za dezinfekciju kože. U jačih upala potrebno je uzimati  antibiotik per os po preporuci liječnika, gljivične infekcije su najčešće uzrokovane Candidom i tada se uz crvenilo može opaziti i sitan crveni osip uokolo pupka. Gljivične infekcije mogu biti uporne i potrebno je kožu puka mazati antimikotickim kremama 2x dnevno mjesec dana.

Osobe koje imaju piercing u pupku mogu  razviti alergijsku reakciju na metal pa se nakon postavljanja piercinga može razviti crvenilo, otok i svrbež kože. Uzrok tome su i dezinficijensi kojima se koža njeguje prije ili poslije piercinga kao i  nikal koji može sadržavati nakit za piercing. Ovaj problem neće proći sve  dok se piercing ne izvadi. Također, tetovaže uokolo kože pupka mogu biti uzrok   alergije pogotovo ako sadrže crvenu boju koja sadržava kanu. Alergijske reakcije mogu početi  odmah nakon tetoviranja ili se javljaju nakon nekoliko sati ili dana. Alergija obično počinje kao crvenilo i otok koji je praćen svrbežom, sam tetovaža počinje izgledati zamućeno uz nastajanje ranica i krasta, a estetski rezultat je porazan. Osobe najčešće samoinicijativno počinju mazati  na crvenilo različite kreme u nadi da će alergija proći i stati, no kada uvide da se stanje ne smiruje javljaju se liječniku. U ovom slučaju potrebno je tetovažu ukloniti, a to je moguće kirurškim putem ili laserski Q Switch Nd-Yag laserom. Kirurškim putem se mogu ukloniti manje tetovaže, dok su za velike tetovaže preporučljivi samo laserski zahvati koji se ponekad moraju raditi i u nekoliko navrata.

U pupku se ponekad može nalaziti madež koji se također može ozlijediti ili inficirati i uzrokovati svrbež pupka. Kod  ovako skrivenih madeža uvijek se preporučuje pregled kod dermatologa kako bi se utvrdilo da li se radi o madežu koji se mijenja ili ne ili o nekom tumoru kože. U slučaju da je madež potencijalno opasan preporučuje se kirurško uklanjanje. Ako se primijeti krvavi iscjedak iz pupka uvijek je potreban liječnički pregled kako bi se vidjelo o čemu se radi.

Problemi s pupkom u odrasloj dobi nisu za zanemariti ili negirati već zahtijevaju liječenje.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika