Dermatološki problemi u sportaša

Rekreativno  i aktivno bavljenje sportom važno je  za očuvanje fizičkog i psihičkog zdravlja i sve je veći broj  osoba koje se aktivno i rekreativno bave sportom. Uz  sve pozitivno često se sportaši  tuže na određene  probleme.

Rekreativno  i aktivno bavljenje sportom važno je  za očuvanje fizičkog i psihičkog zdravlja i sve je veći broj osoba koje se aktivno i rekreativno bave sportom. Uz  sve pozitivno često se sportaši  tuže na određene  probleme vezane na kožu, tako da  je  potrebna terapija preporučena od strane dermatologa kako bi bolest prošla i stanje popravilo.

Koža je  najveći organ u čovjeka i  ima niz  vrlo važnih  funkcija od kojih se najčešće spominju:zaštita od vanjskih utjecaja, termoregulacija,  osjetna uloga  i imunološka, a sve  su jednako važne u očuvanju zdravlja i integriteta cijelog  organizma.

Do kojih promjena dolazi u sportaša ? U sportaša uslijed pojačanog znojenja, treniranja na suncu ili u zatvorenim prostorima  nastaju  promjene na koži. Higijena tijela, sportske obuće, odjeće, sportskih rekvizita vrlo je važna u očuvanju zdravlja.Uz to, koža sportaša zahtijeva i dodatnu njegu kako bi se očuvala.

Od kožnih  bolesti  česte su gljivične bolesti od kojih je najpoznatija – atletsko stopalo- gljivična bolest stopala koja najčešće počinje sa ljuskanjem između prstiju na stopalima, zatim na tabanima, a mogu nastati i promjene na noktima. U  plivača mogu nastati granulomi plivačkih bazena, poput upornih prištića na leđima, a koji su uzrokovani infekcijom kože   u bazenima. Također su česte i bakterijske infekcije pogotovo tijekom ljeta tipa impetiga kada na koži nastaju žućkaste krastice i mjehurići. Mogu se prenositi i herpes infekcije ( HV-1), a vrlo često sportaši imaju bradavice na tabanima i dlanovima. U sportaša  se mogu javljati i alergije izazvane fizičkim naporima koji izglada poput  sitnog crvenog osipa koji prolazi  nakon prestanka vježbanja. Ove sve bolesti zahtijevaju pregled kod dermatologa i liječenje kako bi prošle.

U sportaša su česte   mehaničke ozljede kože,  što  uzrokuje nastajanja crvenila i  mjehura. Akne su čest problem u sportaša i  pogoršavaju se tijekom intenzivnijih  treninga.Vrlo su česte akne na leđima  koje nastaju radi tijesne sintetičke odjeće i  jakog znojenja i ponavljane traume.

Često nastaju nehotične ozljede madeža, pa je nakon ozljede madeža potreban pregled kod dermatologa kako bi se madež pregledao. Ako se pojedini madež ponavljano ozljeduje preporučuje se  odstraniti ga  kirurški. Također , u sportaša koji treniraju na suncu ili se bave sportovima na otvorenom ( maratonci, tenisači i sl).potreban je pregled madeža cijeloga tijela barem  jednom godišnje.. Sportaši na otvorenom obavezno moraju koristiti  kreme  sa zaštitnim faktorom od sunca, te izbjegavati treninge ljeti od 10 do 16 sati kako bi se smanjilo oštećenje kože, prerano starenje kože i nastajanje  tumora kože.

Vrlo su važne slijedeće upute: Kako bi se  problemi sa kožom u sportaša smanjili vrlo je važno održavati redovitu higijenu tijela, sportskih rekvizita i sprava.Uvijek je  potrebno  koristiti vlastiti ručnik i nositi  samo svoje tenisice, a  sportsku obuću  držati čistom i suhom i promijeniti je nakon nekog vremena. Koži sportaša potrebna je pravilna njega, te je uz redovnu higijenu potrebno koristiti  kreme i losione koji će je održavati lijepom. Tijekom ljeta potrebno je koristiti hidratantne kreme kako bi se koži vratila vlaga, nakon tuširanja nanijeti  losion na tijelo,a blagim piligom tijela lx tjedno  uklonit  površinske stanice. Prije treninga mogu se korisiti  zaštitne kreme koje će štiti kožu od iritacija i manjih trauma.Vrlo je važno njegovati stopala, ukloniti pedikurom sve natiske i sl, i navečer nanijeti kremu za njegu stopala. Profesionalni  tretmani njege kože pomažu da koža izgleda lijepo i zdravo usprkos svim naporima koji prate aktivno i rekreativno bavljenje sportom.

I na kraju, uz pravilnu njegu i uz stručnu dermatološku  podršku i terapiju koža svih sportaša  bit će zdrava i lijepa.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika