Emolijensi i atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis je vrlo česta kožna bolest u visokorazvijenim zemljama čija je prevalencija u rasponu od 10 -15%.

Pripada u skupinu atopijskih bolesti u kojoj su alergijski rinitis, alergijska bronhalna astma, spastični bronhitis i mukozni kolitis. Obično počinje oko trećeg mjeseca života, u 45% slučajeva bolest se manifestira tijekom prvih 6 mjeseci života, u 60% tijekom prve godine života, a do poboljšanja može doći u trećoj, šestoj godini života ili u pubertetu. Atopijski dermatitis uzrokovan je nasljeđem i mnogobrojnim vanjskim čimbenicima. Bolest mogu pogoršati mnogobrojni i lokalni iritansi kao što su vruće kupke, agresivna sredstva za pranje, omekšivaći za rublje, potrebno je izbjegavati dokazane alergene iz hrane, izbjegavati suhomesnate proizode, paštete, gazirana pića, ne nositi vunenu i sintetičku odjeću, izbjegavati stresne situacije, ograničiti izlaganje prašini, peludu, cigaretnom dimu. Bolest ima svoje faze poboljšanja i pogoršanja i obično je kroničnog tijeka. U male djece počinje kao crvenilo na licu, vlasištu, pregibima, ali se može proširiti i na cijelo tijelo i imati tešku kliničku sliku. Crvenilo, vlaženje, stvaranje krusta na licu, na tjemenu, nogama i rukama i u pelenskoj regiji glavni su simptomi bolesti u prvih nekoliko mjeseci života. Koža je uvijek izrazito suha i prisutan je svrbež što djetetu ometa igru, boravak u vrtiću, školi i spavanje.U odraslih osoba uz suhu kožu tijela promjene su izražene na licu, vratu, iza uha i oko usta, pregibima kao crvenilo kože i ljuskanje.

Atopijski dermatitis je dugotrajna bolest pa je važno započeti pravilnu terapiju od početka, uz savjete o njezi kože. U održavanju zdravlja kože koja ima atopijski dermatitis vrlo su važni emolijensi, koji se na žalost, ne primjenjuju se redovito i dovoljno.Koliko su važni u njezi atopične kože govori i podatak da se u nekim zemljama propisuju na zdravstveni recept.Što su to zapravo emolijensi i zašto su tako važni kod atopijskog dermatitisa? Emolijensi mogu u tri oblika kao krema,losion ili masti. Masti imaju najveći postotak ulja, a djeluju okluzivno, odnosno “koža pod njima teže diše” i zato se primjenjuju na izrazito suha, ali manja područja kože. Kreme se lakše razmazuju i pogodne su za veća područja kože, dok su losioni primjereniji za cijelo tijelo.emolijensi se na kožu nanose i u mirnoj fazi bolesti kao i u pogoršanju. U fazi pogoršanja emolijensi se mogu nanositi dva puta dnevno uz ostalu terapiju koju će odrediti dermatolog., dok je u mirnoj fazi dovoljno mazanje kože cijelog tijela jednom dnevno.
Emolijensi smanjuju isparavanje vode preko kože, stvaraju zaštitnu barijeru,štite kožu od vanjskih alergena koji se talože na kožu. Redovitom, svakodnevnom primjenom poboljšavaju epidermalnu barijeru. Preporučena tjedna količina emolijensa za malu djecu iznosi 150-200 grama, a za odrasle do 500 grama. Emolijensi se moraju na kožu nanositit svakodnevno, pogotovo kad je koža u mirnoj fazi kako bi se spriječilo ponovno pogoršanje.i crvenilo na koži.

 
Redovitom svakodnevnom primjenom kroz nekoliko tjedana poboljšava se epidermalna barijera i dopune voda i lipidi u površinskom sloju kože.Stoga nije opravdan stav da koža koja je sklona atopijskom dermatitisu ne zahtijeva nikakovo mazanje dok nema crvenila niti svrbeža, već je ispravno mišljenje da koža atopičara zahtijeva svakodnevno mazanje cijelog tijela s emolijensom nakon tuširanja bez obzira na godišnje doba,dob i spol pacijenta..Ovakova pristup emolijensima zahtijeva od roditelja svakodnevno mazanje kože djeteta što je dodatni angažman uz dodatne financijske troškove.Odrasle osobe moraju biti redovite u svakodnevnoj primjeni emolijensa kako bi koža bila što duže bez recidiva atopijskog dermatitisa.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika