Fototoksični dermatitis na parfeme

Prije stotinu godina prvi put je opisan dermatitis i hiperpigmentacija koja je nastala nakon primjene „eau cologne„ koja je sadržavala ulje bergamota dobiveno iz biljke Citrus bergamie.

Ovom dermatitisu je kasnije dan naziv Berloque  dermatitis, a riječ „berloqe“ na francuskom jeziku i „berlocke“ na njemačkom jeziku znači privjesak ili nakit. Na ovo se je  bilo zaboravilo sve do  pedesetih i šezdesetih  godina prošlog stoljaća kada su se ponovo opisivali jaki dermatitisi  nakon  primjene parfema i sunčanja.

O čemu se zapravo radi i da li su  takove promjene prošlost? Ovakove hiperpigmentacije  koje  nastaju nakon lokalne  primjene kozmetičkih sredstava koje sadrže parfeme te izlaganju suncu viđaju se i danas. Neki kozmetički proizvodi sadrže biljna eterična ulja koja su fotosenzibilna, pa nakon nanošenja i izlaganja suncu mogu nastati mrljaste hiperpigmentacije. Eterična ulja koja su  fototoksična ulja su svi citrusi (kao i gore navedeni bergamot), zatim kela (Ammi visnaga), anđelika (Angelica archangelica), estragon (Artemisia dracunculus), tagetes (Tagetes patula), a od najpoznatijih  fototoksičnih  ulja  je macerat gospine trave – kantarion koji se koristi  od davnina  za mnogobrojne kožne probleme.

Sva navedena eterična ulja  je najbolje izbjegavati tijekom ljeta  kako ne bi došlo do ovakovih reakcija. Nakon nanošenja fototoksične tvari na kožu i izlaganja Sunčevu svjetlu (UVA) razvija se fototoksična reakcija  u obliku žarkog crvenila, mjehurića i većih mjehura te kasnijim nastajanjem hiperpigmentacija koje teško i sporo prolaze. Prije se je češće viđao u žena, ali  se sada  opaža i u muškaraca koji sve više koriste kozmetičke proizvode i parfeme.

Kod malih doza UVzračenja hiperpigmentacije se mogu pojaviti prvo kao blago crvenilo nako kojeg zaostaju  tamnije mrlje. Najčešće se nalaze na licu, vratu, nadlakticama te na prsima. Estetski su vrlo neprihvatljive, pa se stoga  pacijenti javljaju dermatologu radi terapije. Ovakova fototoksična reakcija  nastaje kada se  koža njeguje uljima ili kozmetičkim proizvodima  koji sadrže  fototoksične tvari ili parfemom, pa nakon obasjavanja prirodnim  UV zrakama ili umjetnim UV zrakama nastaje  crvenilo i kasnije pigmnetacija. Iako odlazak u solarij nije baš i neka blagodat za kožu, osobe koje to preferiraju, uvijek bi morale prethodno skinuti svu kozmetiku i parfeme kako ne bi došlo do neželjene  reakcije. Kada je riječ o liječenju,uvijek je potrebno izbjegavati uporabu kozmetičkih sredstava koja sadržavaju fotosenzibilizirajuće tvari.

Za uklanjanje ovakovih hiperpigmentacija najčešće se koriste različiti pripravci od hidrokinona, C vitamina, kojične kiseline i retinola. Ovisno o dubini pigmentacije u dermatološkim ordinacijama se primjenjuju se različiti kemijski pilinzi te  laserski ablativni postupci. Potrebno je tijekom ljeta izbjegavati jako namirisane kozmetičke pripravke i koristiti parfeme koji su prilagođeni ljetu. Vrlo često ljetne parfemske linije baš imaju citusne  mirisne note koje i ne moraju imati prirodno porijeklo već su  različita mješavina kemijskih spojeva. Često su reklamirani kao lagane ljetne note i vrlo često sa  citrusima i cvjetnim notama.

Usprkos tome, potreban je oprez pogotovo u osoba koje su već u životu imale  reakcije na kozmetičke proizvode, a oni i koji nisu  neka parfeme ne nanose na vrat, odjeću tijekom ljeta, već na  zapešća, pregibe laktova ili koljena i  što manje i diskretnije.

Ostala preparativna i dekorativna kozmetika koje se koristi tijekom ljeta ne bi trabala imati jake mirise u sebi jer mogu  izazivati reakcije na koži. Potrebno je tijekom dana primjenjivati  sredstva koja imaju fotozaštitu i čuvaju od štetnog djelovanja sunca, a kožu njegovati  blažim hidratantnim proizvodima bez  mirisa.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika