Geliranje noktiju, trajni lak i zdravlje

Lijepi, njegovani i zdravi nokti ukras su svakoj ruci, a kaže se da su nokti i ogledalo zdravlja. Stoljećima se pokušava postići taj ideal različitim postupcima, a danas su to lakiranje, lakiranje s trajnim lakom te geliranje noktiju. Vrlo su popularni  i izvode se tijekom cijele godine, a pogotovo za njih  interes poraste tijekom ljeta. Bojanje noktiju bilo je poznato i starim civilizacijama, pa ga kao postupak navode zapisi iz Kine koji datiraju 3000 pne. Tijekom dinstije Ming izrađivao se je od smjese koja je sadržavala pčelinji vosak, bjelanjke, želatinu, biljne boje i arapsku gumu.U Egiptu su niži slojevi nosili blijede nokte, a visoki društveni sloj crvene nokte jer su ih bojali crvenom kanom. Prvi  stvoreni obojeni lak za nokte potječe iz 1920 i sadržavao je  karmin, ulje lavande, ulje bergamota. Danas  lakovi za nokte  nisu prirodnog porijekla jer sadrže različite i mnogobrojne kemikalije koje ima osiguravaju boju, sjaj i postojanost. Kako sve te kemikalije djeluju na naše zdravlje nakon što su naneseni na nokte ne zna se točno, ali određena djelovanja imaju.Za neke sastojke se zna da baš nisu preporučljivi i nastoji ih se izostaviti iz sastojka laka za nokte kao što  su otrovni trio: dibutil ftalat,toulen i formaldehid. Formaldehid  je bezbojni plin koji produžuje rok lakovima za nokte. Može prouzročiti dermatitis i  opekline. U najgorim slučajevima, može potaknuti poremećaje srčanog ritma, konvulzije pa i utjecati na pojavu raka. 

Dibutil ftalat se koristi  kao miris u lakovima. povezuje se  s poremećenim radom štitnjače, ginekološkim problemima te bolestima respiratornog trakta. Toluene daje sjaj laku i čuva pigment, može utjecati na središnji živčani sustave i izazvati glavobolje, slabost i nesvjestice  i prouzročiti probleme s plodnošću. Time se nastoji u lakovima izostaviti  kemikalije za koje se smatra da su štetne pa lakovi koji imaju oznaku 5-free znači da ne sadrži formaldehid, toluen, dibutil ftalate i kamfor, a 3-free znači da lak ne sadrži tri štetna sastojka – formaldehid, dibutil ftalate i toluen. Geliranje noktiju i stavljanje trajnog laka su postupci  kojima se učvršćuje površina nokta i nanose boje koje se moraju učvrstiti UV lampama. Estetski učinak ima određeno vrijeme trajanja i mora se ponavljati kroz nekoliko tjedan. Uslijed stalnog ponavljanja može se oštetiti površina nokta i nokat je osjetljivi za razvoj gljivične i bakterijske infekcija. Nokti mogu postati krhki ,tanki i lomljivi. Veliki problem kod ovih postupak su UV lampe jer emitiraju određenu količinu štetnog zračenja   i povećavaju rizik od nastanka  malignih tumora kože kao što je  melanom. Ovo zračenje štetno djeluje i na kožu ruku jer potiče preuranjeno starenje kože.Time se nastoji u primjenu uvesti LED lampe jer  koriste tehnologiju učinkovitiju od UV žarulja i ubrzavaju proces polimerizacije za duplo manje vremena od UV žarulja. Ne stvaraju toplinu ne izazivaju peckanje, ne emitiraju UVA ili UVB zrake.I trajni lak i gel sadrže različite kemikalije koje djeluju na zdravlje. Određenim promjenama u kemijskom sastavu proizvoda nastoji se smanjiti štetno djelovanje  kao i primjenom LED lampi.

Napomenuti se mora da je sve ovo primjenjivo samo na zdrave nokte  koji nisu skloni pucanju i koji nisu zahvaćeni gljivičnom infekcijom, pa ako je izražen bilo kakav problem s noktima bilo na rukam aili nogama prije nego što se krene u ovakove postupke preporučljiv je pregled kod dermatologa.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika