Što je leukonihija?

Tijekom života vrlo često vidimo određene promjene na noktima. Ponekad je to listanje i pucanje noktiju, ponekad kao zadebljanja ruba ili cijelog nokta, promjene na noktima uslijed infekcije noktiju kao što je gljivična ili bakterijska, brazde i udubine na noktima, promijenjene boje te različite točkice koje mogu biti bjeličaste ili boje sve do crne. Bjeličaste mrlje česta su pojava i mogu biti veličine od jednog do više milimetara i zastupljene na jednom ili više noktiju.

Pod pojmom leukonihija podrazumijevaju se bjelkaste mrlje na noktima. Leukonychia (ili leuconychia) medicinski je izraz za bijelu diskoloraciju koja se pojavljuje na noktima. Potječe od grčkih riječi leuko ‘bijeli’ i onyx ‘nokat’. Najčešći uzrok je ozljeda baze nokta (matrice) gdje se nokat formira.

Leukonihija je česta pojava na noktima i svaka osoba ih ima tijekom života. Može se opaziti već u dječjoj dobi i može biti više ili manje učestala tijekom života. Kao promjena može se opaziti na pojedinom noktu na ruci ili na nozi ili može biti vidljiva na više noktiju. Razlozi nastanka ovih bjelkastih točkica po noktima zaista su različiti, a to može biti ozljeda nokta ili korijena nokta, a ponekad i nestručno učinjena pedikura ili manikura te infekcije nokta.

Zdravi nokti imaju određenu debljinu i elastičnost koja je važna jer su nokti stalno izloženi sitnim udarcima, trenju i grebanju. Ako su nokti pretjerano zadebljani mogu pucati – bilo vodoravno ili okomito prema korijenu nokta.

Zadebljani nokti nemaju više zdravu ružičastu boju već djeluju žućkasto, mutno, bez sjaja i neujednačenog kolorita. Zadebljani nokti mogu u svojim pojedinim dijelovima biti napuknuti što se također može očitovati kao bjelkasta mrlja.

Griženje noktiju i trganje ruba nokta može dovesti do ozljede nokta i pojave bjelkastih točkica koje se uslijed takve ozljede nokta mogu uporno ponavljati. Prestankom ponavljanja ovakve navike nokti se vrlo brzo oporavljaju i nemaju više nikakve promjene na sebi.

Gljivične infekcije predstavljaju najčešće infekcije nokta. Uzročnici su dermatofiti (najčešće Trichophyton rubrum i Trichophyton mentagrophytes), kvasnice i plijesni. Candida albicans je često uzročnik upale okoline nokta i listanja noktiju.

Dijagnoza se postavlja pregledom strugotina nokta. Gljivične infekcije noktiju mogu uzrokovati promjene na noktima pa su nokti bez sjaja, zadebljani i mogu se listati. Uzimanjem komadića nokta i mikološkom analizom dermatolog će utvrditi radi li se o gljivičnoj infekciji te odrediti terapiju koja može biti u obliku lokalne ili peroralne terapije. Bjelkaste promjene na noktima mogu ukazivati da u tijelu nedostaju određeni minerali, vitamini ili željezo.

Danas u suvremenom društvu zbog brzine života i opsega mnogobrojnih obaveza obroke imamo neredovito, a često su siromašni hranjivim tvarima potrebnim za ljepotu noktiju. Time nam uvijek mogu pomoći dodaci prehrani. Uzimanje multivitaminskih preparata s dodanim mineralima znatno može poboljšati izgled noktiju. Ovi preparati znaju sadržavati vitamin H ili biotin, vitamin D, vitamin A, vitamin C, vitamine B skupine i vitamin E. Od minerala su važni: magnezij, kalcij, selen i cink. Omega 3 masne kiseline također su važne za zdravlje noktiju pa se njihovim uzimanjem popravlja i izgled kose i noktiju.

Kaže se da su nokti ogledalo zdravlja pa ulaganjem u zdravlje noktiju ulažemo i u cijelokupno zdravlje.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika