Kako njegovati masnu kožu sklonu aknama?

Tijekom puberteta najčešće počinje problem s masnom kožom lica ili trupa na kojoj nastaju akne. Ovo je zastupljeno u 80% adolescenata, ali nije rijetkost ni u odrasloj dobi jer je zastupljeno u 30% odraslih.

Masna koža  zahtijeva pravilnu njegu jer sve što je agresivno vodi u njezino isušivanje i može poticati masan izgled još više. Ovakova koža često ima više ili manje izražene akne, za čiji nastanak su odgovorni prekomjerna proizvodnja sebuma, zadebljavanje kože, razvoj bakterija i upalna reakcija. Promjene u razini spolnih hormona i pojačana hormonska aktivnost razlog su pojačanog stvaranja sebuma koji je i promijenjenog sastava. On je bogatiji skvalenom, a raste  i mijenja se koncentracija slobodnih masnih kiselina i mijenja se njihov sastav.

Radi blokiranja otvora dlačno-lojnog kanala i prekomjernog razvoja bakterija  nastaju akne koje mogu imati blaži obik koji se naziva komedon, a koji može biti otvoren ili zatvoren, te crvenih prištića s žućkastom sredinom (akne).

Uz svu dermatološku terapiju  koja se primjenjuje u liječenju akni, a  koja često isušuje kožu potrebna je pravilna i odgovarajuća njega. Također masna koža koja nema akne zahtijeva pravilnu njegu. Vrlo često se susreću ekstremene situacije- to jest da osobe zanemaruju svoj problem s aknama te ih ne liječe, ili osobe s masnom kožom koriste  sve preparate bez obzira da li su  predviđeni za takav tip kože ili ne, ili su određene osobe presavjesne pa stalno isušuju kožu agresivnim preparatima i brinu se i oko najmanjeg prištića.

No, od kud krenuti, pogotovo ako ste do sada probali samoinicijativno različite preparate, ali rezultata nije bilo-potražite stručnu pomoć. Svakako ne bih savjetovala da sami liječite akne jer rezultati mogu izostati, a kao rezultat  mogu biti ožiljci i hiperpigmentacije.

Danas postoje mnogobrojni načini liječenja akni koje mi dermatolozi  provodimo, ali uz to je važna pravilna njega koja se mora provoditi svakodnevno. Ovaj ritual oko kože počinje ujutro umivanjem kože blagim gelom koji je bez sapuna  ili čišćenje kože tonicima koji su bez alkohola. Dobre su se pokazale i micelarne otopine  koje su tekuća sredstva  za čišćenje  i nije ih potrebno ispirati, pa se  s natopljenim vaticama očisti lice ujutro i navečer.

Tijekom dana  na lice se nanose lagane hidratantne kreme koje ne čepe pore i nisu komedogene, te ako je sunčani dan kreme s visokim zaštitnim faktorom koje su prilagođene masnoj koži. Uz to se može povremeno kod kuće učiniti blagi piling lica  koji će ukloniti  površinske stanice, a neće oštetiti kožu. Na pojedinu aknu može se tijekom dana naijeti stik za prekrivanje kože ili se može  na cijelo lice  staviti  puder za masnu kožu. Prije spavanja je potrebno također kožu temeljito očistiti i nanijeti lagane komedolitičke kreme ili terapijske kreme koje će preporučiti liječnik.

Sve kreme koje se primjenjuju u njezi masne kože moraju biti pogotovo tijekom ljeta hidratantne i dati koži mat izgled bez sjaja. Moraju se lagano nanositi i brzo upijati i ne smiju davati  osjećaj ljepljivosti. Nikako ne smiju čepiti pore i time poticati upalnu reakciju i prištiće. Masna koža zahtijeva redovitu i nježnu njegu pogotovo u toplije doba godine kada su sunčane zrake i visoke temperature izraženije, pa je potrebno njegu tome i prilagoditi. Određeni preparati se ponekad trebaju i promijeniti jer ih se koža kao zasiti, pa razultati izostaju.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika