Kako očuvati lijepu i zdravu kožu zimi

Zima je godišnje doba u kojem se sada nalazimo, a nju prate niske temperature, hladan vjetar i jaka insolacija u planinama. Zimsko sunce i boravak na svježem zraku djeluju dobro na naše zdravlje, pa se osjećamo bolje.

Zima je godišnje doba u kojem se sada nalazimo,a  nju prate niske temperature, hladan vjetar i jaka insolacija u planinama. Zimsko sunce i boravak na svježem zraku  djeluju dobro na naše zdravlje, pa se osjećamo bolje i odmorenije, no niske temperature, boravak  u zatvorenim prostorijama, hladan  vjetar, jako sunce mogu djelovati na kožu i oštetiti. Koža može postati suha i crvena što se najčešće opaža na obrazima, nosu, usnicama i rukama. Mogu se pojaviti pojedini sitni djelovi lica koji se crvene i ljušte i izražajniji su i pogoršavaju se na uporabu uobičajeniih krema koje koristimo. Bore na licu, pogotovo sitne bore  oko očiju, mogu postati izraženije radi suhoće kože, također i sitne bore uokolo usana, te izražena suhoća usana pa lice djeluje starije.

Primjećeno je da se i neke  kožne bolesti mogu pogoršavati tijekom zime što je jedan od razloga  odlaska dermatovenerologu. Rozacea, bolest koju obilježava crvenilo lica, može biti izražajnija radi utjecaja klimatskih promjena, jače podražljivosti krvnih žilica lica na promjenu temperature, ali i  neadekvatne prehrane tijekom zime koja je uobičajeno masnija i teže probavljiva.

Koža koje je inače suha  u sklopu  atopijskog dermatitisa može tijekom zime biti  pojačano suha, pa je prisutan svrbež kože i osjećaj neugode u „cijelom tijelu“. Uz to, ako se osoba tušira s vrelom vodom ili  u kupkama gdje je izrazito vrela voda isušivanje kože može biti još izražajnije.U ovakovih osoba tada je potrebno intenzivirati dermatološku terapiju i njegu kako bi se bolest umanjila. Bolesnici koji imaju psorijazu također tijekom zime mogu primjetiti  da je nalaz na koži lošiji i potražiti liječničku pomoć, kako se psorijaza  ne bi proširila na sve dijelove tijela.

Osobe koje  dobivaju utrikariju na hladnoću, tijekom zime moraju biti opreznije na promjene temperature kako bi izbjegli ili ublažili nastajanje urtika.

Osobe koje ne podnose sunce, ili imaju različite ekceme na licu,tijekom zime  mogu imati osjećaj da im je koža zategnuta i da ih peče. Sve ovo govori da koža proživljava zimu i na nju reagira.

Kako si možemo pomoći i kako spriječiti sve neželjene utjecaje zime na našu kožu?

Kao prvo, treba početi od pravilne njege kože koju započinjemo sami u svom domu. Potebno je koristiti blage losione i mlijeka za čišćenje kože svakodnevno, te jednom tjedno učiniti piling kože tijela i lica kako bi se uklonile površine stanice i nastavilo dalje s  pravilnom njegom.

 Agresivni losioni za čišćenje  lica, neprimjereni pilinzi i neadekvatni kozmetički tretmani mogu narušiti normalnu barieru kože, pa ako se još tome nadodaju zimski uvjeti i hladnoća, može doći do oštećenja na koži pa je potrebno potražiti stručnu pomoć kod dermatovenerologa. Suha koža izrazito svrbi pa je potrebno isključiti neke od bolesti kože koje zahtijevaju  liječenju i terapiju ili je potrebno nastaviti dalje  samo sa pravilnom njegom tijekom zime kako bi se  koža oporavila.

Preko dana je potrebno nanositi kreme bogatije teksture kako bi očuvali hidrolipidni sloj kože jer će time ona biti otpornija na sve vanjske utjecaje i  manje reaktivna. U  tome moraju biti oprezne osobe koje su sklone nastajanju „prištića“ kao bi im nanošenje premasnih krema na lice ne bi dovelo do naglog izbijanja akne. Jačanjem hidrolipidnog sloja koža postaje otpornija na vanjske čimbenike, a samim time i manje reaktivna.
Kako ne bi došlo do oštećenja hidrolipidnog sloja, koži treba osigurati dovoljno vlage nanošenjem hidratantnih maski, krema i seruma, i pružiti joj specifične hidratizirajuće tretmane koji dubinski opskrbljuju kožu vlagom te direktno potiču i pospješuju stvaranje kolagena i elastina.Takovi preparati i tretmani najčešće sadrže  alge, hijaluronsku kiselinu, fosfolipide i sfingolipide koji obnavljaju kožu i sprječavanje gubitak vlage iz kože. Uz to potrebna  primjena  preparata koji sadrže esencijalnih masne kiseline, ceramide, retinol, vitamin E. Uz to se u dermatovenerološkim ordinacijama mogu tijekom zime učiniti i različiti pilinzi kože kako bi koža dobila sjaj i mladolik izgled.

Ne smijemo nikako zaboraviti i na utjecaj sunca zimi koje je  jako u planinama, te je stoga  potrebno tijekom dana nanositi kreme sa visokim zaštitnim faktorom od sunca. Preko dana je vrlo važno kožu zaštiti, a navečer koristiti kreme koje vraćaju vlagu u kožu. Tijekom boravka u planinama ne smijemo zabraviti  njegovati tanku kože oko očiju, pa je je potrebno tijekom dana zaštititi ju kremom u gelu  koji služi kao zaštita i omogućuje vlagu, a tijekom noći masnijom  kremom . Na usne je potrebno nanositi  meleme sa zaštitnim faktorom od sunca i masnije kreme. Ako uz sve preporučeno nakon povratka sa zimovanja  nismo uspjeli kožu očuvati  potrebno je potražiti stručnu pomoć kako bi se učinili profesionalni tretmani i koža oporavila.

Uz sve navedeno želim vam ugodan boravak na snijegu, i da iskoristite sve blagodati koje vam  pruža zima.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika