Kako održati normalan ph kože?

Koža kao najveći organ ima mnogobrojne uloge, sve su vrlo važne i teško je istaknuti najvažniju, no najčešće se navodi da je bitna zaštitna uloga – od vanjskih oštećenja, UV zraka, patogenih mikroorganizama i dr.

U održavanju zdravlja kože veliku ulogu ima ph kože na što utječu vanjski utjecaji, lijekovi, kozmetika, pravilna higijena kože i drugo.

Ph kože  iznosi oko 4,7  Ph  i nije na svim dijelovima tijela jednak , a razlikuje se  u muškaraca i žena. Vrijednost ph kože u muškaraca je niža radi veće proizvodnje  sebuma. Tijekom života ph kože se mijenja, u novorođenčeta  ph iznosi od 6,5 do 5,5-  a kasnije se ph  normalizira na 4,7. Ulaskom  u pubertet, zatim tijekom trudnoće i u menopauzi  ph se mijenja što može voditi u  različite osjetljivosti kože , atopijski dermatitis, rozaceu, seboroični dermatitis, suhoću kože i dr.

Kiselost kože je važna  u sprečavanju razvoja patogenih bakterija na koži, jer čim  se ph kože mijenja prema lužnatom nastaju povoljniji uvjeti za razvoj  patoloških. Na našoj koži  normalno se nalaze  bakterije koje čine mikrobiom kože ili prirodan biofilm koji štite kožu i važni su za njezino zdravlje. Promjena u njegovom sastavu vodi u osjetljivost kože i sklonost upali i infekciji.

U ovakvim stanjima, ali i kod zdrave kože mora se nastojati održati normalan ph  i otkloniti sve što ga može narušiti. U ovome  veliku ulogu imaju određeni vanjski  i  unutarnji utjecaji. Vanjski  su često kupanje u vrlo toploj vodi  i korištenje  agresivnih sredstava za pranje koji  odnose prirodni zaštitni sloj. Kemijska tvar poput sodim laureat sulfata koji se primjenjuje u kozmetičkim sredstvima   izrazito djeluju na ph kože, pa ga se nastoji maknuti iz  kozmetičkih pripravaka za osjetljivu kožu.

Unutarnji  čimbenici  koji djeluju na  ph kože  su dob, spol i naslijeđe, ali i različiti  lijekovi. Izrazito osjetljivi na promjenu ph kože su ruke, lice, pazusi  i intimno područje.

Ruke su stalno u kontaktu sa vanjskim svijetom  te različitim sredstvima  za pranje što može uništiti  zaštitni sloj  radi  čega nastaje suha koža, crvenilo pukotine, infekcije i dr.Učestalo i pretjerano pranje  ruku  jako oštećuje  kožu . Stoga  je važno ruke prati s blagim sapunima ili sindetima koji ne odnose zaštitni sloj. Ruke  je potrebno uvijek namazati zaštitnom kremom nekoliko puta dnevno, a pogotovo navečer.

Koža lica je tanka i također vrlo osjetljiva, a  ako joj se naruši zaštitni sloj  nepravilnom njegom ili preparatima koji su  izrazito kiseli ili alkalni neće  joj odgovarati. Stoga je važno da kreme koje se nanose na kožu lica održavaju normalan zaštitni sloj kože.

Pranje lica s lužnatim sapunom  nije dobro jer  mijenja ph kože pa lice može postati suho, iritirano. Korištenjem tonika  ili micelarnih otopina vraća se normalan ph kože. Osim  krema koje imaju  normalan ph, dobro je povremeno kožu lica  njegovati  hidratantnim kremama koje imaju i blago kiseli ph jer na taj način  se vraća kiseli omotač na koži .

Higijena modernog čovjeka podrazumijeva da se iza tuširanja na kožu pazuha nanose različiti dezodoransi ili roll oni. Koriste se kako bi se  smanjilo lučenje znoja   koji je normalna fiziološka pojava, no u dodiru sa bakterijama i zrakom  nastaje neugodan miris. Kako su  ta sredstva  su vrlo često agresivnog sastava   jer sadrže mirise, konzervanse , soli aluminija  mijenjaju ph kože prema lužnatom   pa često nastaju  dermatitisi ovog područja. Stoga je  važno koristiti  preparate koji ne narušavaju ph  kože pazuh a i nemaju agresivne mirise i alkohol.

Koža intimnog područja  ima smanjen ph pa je jako važno pravilnom njegom ne narušavati ph ovog područja jer to može voditi k razvoju bakterija i gljiva pogotovo u žena. Losioni za intimnu higijenu  prilagođeni  svojim ph ovako osjetljivim dijelovima tijela i moraju imati  niži ph.

Radi navedenog uvijek je potrebno razmisliti da li pravilno postupamo prema svojoj koži, da li joj ugađamo i održavano ju zdravom, jer je lijepa i zdrava koža ogledalo cjelokupnog zdravlja.        

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika