Kako postupati s proširenim kapilarama i venama?

Proširene kapilare i vene proljeća i ljeta zahtijevaju povećanu pažnju i njegu. Visoke temperature izazivaju širenje krvnih žila na nogama što može voditi pogoršanju nalaza na nogama, pa su vene izražajnije, noge pojačano otiču i jači su grčevi u nogama.

Grčevi su najčešći tijekom noći i mogu remetiti san što je vrlo čest razlog posjeta liječniku. Svakako je potrebna pomoć koja može biti u promjeni životnih navika, uzimanjem određenih suplemenata, te korištenjem lokalnih preparata.

Mnogim radnim ljudima ljetni mjeseci zahtijevaju dodatni radni angažman radi kojeg su noge još dodatno opterećene, pa se tim situacija još dodatno pogoršava. Uska i tijesna odjeća i obuća loše djeluje na cirkulaciju, pa se takova obuća i odjeća ne preporučuje. Potrebno je izbjegavati uske traperice, pogotovo ako se sjedi i  visoke potpetice, pa se preporučuje šira odjeća i  ugodne cipele sa petom srednje visine.

Potkoljenice i stopala dio su tijela koji su izloženi stalnom pritisku tjelesne mase kod dugih stajanja, sjedenja zbog čega dolazi do  nagomilavanja tekućine oko koljena i gležnjeva, posebice za vrućih ljetnih dana, s izraženim osjećajem težine i boli u nogama, pa je stoga potrebno povremeno ustati i hodati ili podići noge na  povišenu  podlogu. 

Proširene kapilare i vene vrlo su česta pojava koja može početi već u mladosti, a tijekom života se stanje pogoršava. Može početi kao nožni grčevi i nemirne noge, zatim oticanje potkoljenica, te nastaju proširene kapilare i vidljive venektazije. Osobe u čijim obiteljima je zastupljena bolest vena morale bi izbjegavati nikotin, dugo stajanje i sjedenje, pretjerano sunčanje i depilaciju toplim voskom jer to sve dovodi do  nastajanja kapilara. U trudnica se mora biti oprezan, jer  je ovaj problem vrlo čest, pa se savjetuje kontrola tjelesne težine i nošenje  posebnih trudničkih  kompresivnih čarapa koje  sprečavaju  nastajanje proširenih vena i kapilara i pomažu cirkulaciji.

U osoba srednje i starije životne dobi koje imaju izražene proširene kapilare i vene liječenje traje cijele godine sa posebnim preporukama za svako godišnje doba. Važno je ne zapustiti i ne zanemariti problem, jer se komplikacije liječe mjesecima. Osobe koje su u životu imale upaljenu venu ili  otvoreni venski ulkus dobro znaju  koliko vremena i pažnje zahtijeva terapija i  izlječenje. Stoga je potreban oprez, pogotovo u  ljetnim mjesecima kada su temperature visoke što dovodi do širenja krvnih žila i povećane sklonosti upalama.

Ljeto je idealno godišnje doba u kojem je moguća veća fizička  aktivnosti što je jako važno u osoba s proširenim venama. Jedan sat šetnje dnevno vrlo povoljno djeluje na cijeli organizam, a preporučljivi su i plivanje, vožnja bicikla, penjanje stepenicama i dr. Plivanje je vrlo korisno jer hladna voda suzuje krvne žile i djeluje poput masaže.

Nakon tuširanja  nogu i stopala ujutro i navečer naizmjenično toplom i hladnom vodom pozitivno će djelovati i masaža  nogu odozdo prema gore prema srcu. U  kupke za noge može se  dodati  morska sol ili par kapi  eteričnih ulja poput ružmarina, lavande, kestena, borovice i mente. Kreme i gelovi  koji  sadrže divlji kesten,  uz eukaliptus, mentu i lavandu učvršćuju stjenke vena i kapilara i pospješuju cirkulaciju i blagotvorno djeluju na  bolnost vena i  otekline. Ponekad je dovoljno i običnom kremom ili losionom za tijelo  kružnim pokretima izmasirati noge  u smjeru srca, samo je potrebna redovita  primjena.

Uz više svakodnevnog kretanja i konzumacija vitamina C ublažit će pojavu proširenih vena i popucalih kapilara, te bolne otoke gležnjeva. Tijekom ljeta preporučuje se uzimati lijekove koji se nazivaju vazoprotektivi- lijekovi koji štite stjenke krvnih žila a poznati su  kao bioflavonoidi, a prije primjene preporučuje se savjetovati s liječnikom. Dobar se je pokazao i  resveratrol   koji  ima antioksidativno djelovanje i protuupalno.

Pravilnom prehranom  koja je lagana i bogata  vlaknima  sprječava se  naglo debljanje ili mršavljenje što povoljno djeluje na  cirkulaciju. Izbjegavanje pušenja i konzumacije alkohola  (alkohol širi krvne žile) povoljno djeluje na cijeli organizam. Sunce i toplina šire krvne žile, pa se ne preporučuje sunčanje, solarij, vreli bazen i kupke jer to sve može dovesti do pogoršanja nalaza na nogama, izražajnijih kapilara i  varikoziteta. Mogu nastati i crvenila na koži koji se nazivaju hipostazični dermatitisi ili upale površinskih vena (tromboflebitis) kada je vena crvena i bolna  što se liječi odgovarajućim lijekovima protiv upale i lokalnim protuupalnim kremama.

Osobe koje tijekom ljeta rade u klimatiziranim prostorima ili su već naviknute na kompresivne čarape mogu i tijekom ljeta ujutro obući čarape, nositi ih tijekom dana koliko je to moguće, ali o vrsti i stupnju kompresivnih čarapa kao i o načinu nošenja preporučuje se posavjetovati s liječnikom.

Uz savjet da se proširene vene i kapilare ne zanemare tijekom ljeta sve navedeno može pomoći da ljeto bude ugodno i bez većih komplikacija.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika