Kako se uklanjaju ksantelazme?

Ksantelazme  su žućkaste nakupine koje se najčešće viđaju na gornjem kapku i to na njegovom medijalnom dijelu.  Djeluju poput žućkastih naslaga koje se najčešće viđaju na oba  gornja kapka.

Ksantelazme su žućkaste nakupine koje se najčešće viđaju na gornjem kapku i to na njegovom medijalnom dijelu. Djeluju poput žućkastih naslaga koje se najčešće viđaju na oba gornja kapka, a koje se ne mogu se istisnuti niti ukloniti brisanjem ili grebanjem.

Prema definiciji ksantelazma je benigna, žućkasta, plosnata, plakoidna lezija koja najčešće nastaje na medijalnom dijelu vjeđe. Mikroskopski se radi o infiltraciji dermisa stanicama, najčešće makrofagima, ispunjenim lipidima.

Ksantelazma je najčešći oblik, tzv. ksantoma, dobroćudnih tumora koji predstavljaju lokalizirano nakupljanje lipida (masti) i tzv. gigantskih stanica s pjenušavom citoplazmom.

Najčešće se pojavljuju na očnim kapcima, obično pri korijenu nosa. Osim ksantelazme na kapcima se vrlo često viđaju fibromi, različite bradavice, milije, keratoze koje sve pripadaju u dobroćudne promjene.

Prije se mislilo da ksanelazme uzrokuju povećane masnoće u krvi, no najveći broj bolesnika ima uredan nalaz lipida u krvi. Ksantelazma može biti udružena s esencijalnom hiperlipidemijom ( tip II ) i sekundarnom hiperlipidemijom zbog dijabetesa i bilijarne ciroze.

Ksantelazme nastaju i kod osoba koje nemaju nikakve poremećaje metabolizma masti niti povišen kolesterol, a u nekim obiteljima su učestalije pa se pretpostavlja da ulogu ima i naslijeđe.

Iako se nastajanje ne povezuje sa povećanim lipidima u krvi često se pacijentima preporuči da učine biokemijske pretrage i lipidogram, a ako se pronađu povišene masnoće  potrebno je provoditi dijetu ili uzimati lijekove koji se nazivaju antilipemici.

Dijagnozu ksantelazme nije teško postaviti jer su  anamneza sa kliničkom slikom i pregledom potpuno dovoljne kako bi se postavila dijagnoza. Vrlo rijetko se radi biopsija i patohistološka obrada jer najčešće nije potrebna.

Pri kliničkom pregledu uobičajeno se nađu plakovi žućkaste boje koji su mekani na dodir i na unutrašnjem kutu kapaka.

Ksantelazme često estetski smetaju jer su vidljive i teško se prikrivaju šminkom i zbog toga su razlog za uklanjanje.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika