Kako ukloniti bore mrštenja i bore oko očiju?

Najuočljivije bore  na licu su bore okolo očiju i bore između obrva  i čest  su razlog  posjeta liječnicima koji se bave estetskom medicinom. Vertikalne bore između obrva nazivaju se bore mrštenja.

Najuočljivije bore na licu su bore okolo očiju i bore između obrva  i čest  su razlog  posjeta liječnicima koji se bave estetskom medicinom.

Vertikalne bore između obrva nazivaju se bore mrštenja. Licu daju zabrinuti i strogi izgled i stoga nisu baš omiljene. Neke osobe ih imaju izražajnije, pogotovo muškarci,  što je posljedica  jačih i debljih mišića čela, a mogu biti uvjetovane i naslijeđem, pa su u nekim  obiteljima genetski jače naglašene. Vertikalne bore  čela posljedica  su kontrakcije   triju  mišićnih skupina  ( m.corugator supercilii, medijalnog orbitalnog dijela m.orbicularis oculi i horizontalnih vlakana m.depressora supercilii), pa je u tretiranju ove regije vrlo važno dobro poznavanje  anatomije  lica.

U estetskoj medicini nastoji se ukloniti ili ublažiti ove bore, pa  se danas  nude različiti posupci kojima se to može postići.  Uklanjanjem  vertikalnih  bora   lice dobiva blaži i mladolikiji izgled , a oči dolaze više do izražaja.

U tretiranju ove regije najučinkoviti je  botulinum toksin (botox)  kojim se relaksiraju mišići,  a učinak traje od 4 do 6 mjeseci nakon čega bi se postupak trebao ponoviti.

U brisanju bora koriste se i punjači sa hijaluronskom kiselinom ( fileri) u kojima se sa injekcijom aplicira hijaluronska kiselina u boru. Učinak traje od  devet mjeseci do godine dana.

Najbolji rezultati se postižu kombinacijom botoxa i hijaluronske kiseline kada je i učinak najdugotrajniji. 

Bore oko očiju se nazivaju bore smijeha  i najranije se pojavljuju od svih bora. Osobe koje se često smiju, mršte, žmirkaju  imaju ih izražajnije. Ako je koža  okolo očiju suha ili ako njega kože nija odgovarajuća  bore su također izražajnije. Stres, nedostatak sna,  pušenje i  nedovoljan unos  tekućine  doprinose više njihovom nastajanju.

Postoje mnogobrojni postupci kojima se one nastoje ublažiti i ukloniti. Dio tih postupaka možemo učiniti sami korištenjem seruma ili krema, zatim masažama i gimnastikom lica kao i mnogobrojnim  profesionalnim kozmetičkim tretmanima .

U estetskim liječničkim ordinacijama najčešće se  za bore smijeha  primjenjuje  botoks  koji je vrlo učinkovit, ali se mora ponavljati svaka tri do četiri mjeseca. Vrlo su učinkoviti  punjači sa hijaluronskm kiselinom ( tkz. fileri) koji mogu znatno   uljepšati lice,a učinak traje do devet mjeseci. Također dobre rezultate daje i klasična mezoterapija  kojom se u kožu uz hijaluronsku kiselinu dodaju aminokiseline i vitamini.

Iz navedenog je moguće zaključiti da su mogući različiti postupci  kojima se bore mogu  ublažiti i „izbrisati“.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika