Koža i trudnoća

Promjene na koži tijekom trudnoće vrlo su česte i zapaža ih svaka trudnica.

Neke promjene su toliko česte da se ne ubrajaju u bolesti  i  normalne su fiziološke promjene  u trudnoći,  jer  dolazi do hormonskih promjena što se očituje na koži, kosi i noktima.  Određene kože bolesti nastaju  samo u trudnoći (Impetigo herpetiformis, Pruritičke urtikarijske papule i plakovi, Prurigo gravidarum).Na sreću nisu česte, ali ako nastanu  zahtijevaju  dermatološki pregled  i liječenje.

Najčešći razlog zabrinutosti je  pojačana pigmentacija koja nastaje radi  djelovanja hormona estrogena i progesterona na melanocite u koži. Uočljiva je  tamna  linija između pupka i pubisa. Promjena  boje opaža se na  bradavicama, spolovilu, a mogu potamniti i  ožiljci koji su već bili na koži.  Melasma ili chloasma gravidarum najčešća je promjena pigmentacije u  trudnoći  i nastaje na licu. Pojavljuju se simetrične tamnosmeđe  mrlje  na čelu, obrazima i iznad gornje usne. Melasma nastaje u  50 do 75 posto trudnica, a izraženija je u  osoba tamnije puti. U njezinom  nastanku važnu ulogu ima naslijeđe, nekontrolirano izlaganje sunčevim zrakama bez primjene krema sa fotozaštitom kao i primjena neadekvatnih kozmetičkih sredstava. Iako nakon poroda melasma može spontano izblijedjeti, u 30 posto slučajeva ostaje trajno, što zahtijeva lijecenje koje može trajati mjesecima različitim lokalnim pripravcima.

Tijekom trudnoće mogu mogu nastati i promjene vezane uz madeže. Vrlo često nastaju novi madeži, ali je vrlo važno pratiti  da li se mijenjaju već postojeći madeži.  Postojeći madeži mogu se promijeniti tijekom trudnoće, mogu biti tamniji i narasti, a  mogu nastati i novi. Svaka svaka pormjena  u izgledu, boji, veličini madeža zahtijeva dermatološki pregled, dermatoskopiju madeža cijelog tijela  te  eventualno uklanjanje.

Hormonske pomjene uzrokuju određene  krvožilne promjen tijekom trudnoće. Najčešće su vidljive i malene crvene točkice koje izgledaju poput pauka i nazivaju se spider angiomi. Mogu nastati naglo najčešće na licu,vratu, dekolteu , a  nakon poroda spontano nestaju. To su dobroćudne promjene i ne zahtijevaju liječenje  tijekom trudnoće , a ako nakon poroda spontano ne prođu mogu se liječiti lasreski.

Proširene vene na nogama vrlo su česta pojava, a mogu biti izražene kao vidljive kapilare na nogama te sve do većih varikoziteta. Također u  njihovom nastajanju važnu ulogu igra naslijeđe kao i  prekomjerna tjelesna težina. Važno je nositi  kompresivne čarape  predviđene za trudnice , odmaranje s povišenim nogama tijekom dana, izbjegavanje dugog stajanja i sjedenja, te paziti na  dobivenu tjelesnu težinu tijekom trudnoće.

Na trbuhu, grudima, bedrima vrlo često nastaju strije koje su  uzrokovane promjenama u vezivnom tkivu.Uzrokuje ih naglo rastezanje kože  radi kojih koža u dubljim slojevima puca  pa nastaju vidljivie ljubičaste  linije  na koži koje s vremenom  blijede. Za njihovo nastajanje  vrlo je važno naslijeđe kao i prekomjerna tjelesna težina  te istezanje kože.Vrlo je važno tijekom trudnoće nositi odgovarajući grudnjak koji je potpora  grudima te se njegovati preparatima koji su predviđeni za sprečavanje nastanka strija u trudnoći.Ovi pripravci mogu biti prirodni poput bademovog ulja ili maslinovog ulja ili mogu biti gotovi pripravci predviđeni upravo za ovaj problem koji sadrže mješavine ulja s vitaminima E i A te patentiranog ulja PurCellin , zatim preparat s   japanskom soforom, peptidima avokada i karite maslacom. U trudnoći nije dobro nanositi na kožu  neprovjerene kozmetičke proizvode, pune konzervansa jer mogu uzrokovati alergije, dermatitise, ulaze u krvotok i djelu ju i na majku i dijete.

Kosa u trudnoći brže raste i može djelovati gušće i sjajnije, no nakon poroda može kosa pojačano ispadati i tek nakon godinu dana doći u normalno stanje. Ne preporučuju se česta bojanja kose ili jači   frizerski tretmani radi utjecaja kemikalija  jer je vlasište jako prokrvljeno i sve kemikalije ulaze u krvotok. Opažaju se promjene na noktima  koji mogu biti bilijed, krhki s brazdama, te je  važno  ispitati vrijednosti željeza. Nokti mogu i brzo rasti,i djelovati čvršće nego inače..

Tijekom trudnoće potrebna je dodatna i pravilna njega kože i kose. Preporučuju se blage hidratantne kreme za lice  i mlijeko za tijelo  bezkonzervansa  tipa  parabena i jakih mirisa. Na suncu je potreban oprrz  nisu potrebna  sunčanja,a tijekom izlaganja potebno je nostiti šešir i na izložene dijelove tijela namazati kreme sa  mineralnom UV zaštitnom.U većini trudnica koža postaje sjajna i ljepša  što se pravilnom njegom može još istaknuti.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika