Listanje noktiju na rukama

Zdravi i njegovani nokti na rukama  ogledalo su cjelokupnog zdravlja i brige o sebi, no  često, pogotovo u osoba ženskog spola nastaje  listanje noktiju na rukama. Rub nokta više  nije ravan i u obliku je manjih listića.

Zdravi i njegovani nokti na rukama ogledalo su cjelokupnog zdravlja i brige o sebi, no često, pogotovo u osoba ženskog spola nastaje listanje noktiju na rukama. Rub nokta više nije ravan i u obliku je manjih listića. Ovaj problem vrlo često počinje zimi, a ako se ne liječi može trajati tijekom cijele godine. Nokti na rukama su u većine ljudi dosta osjetljivi, krhki, djeluju suho i bez sjaja, pa se uz pojačanu njegu stanje može popraviti. Ako ne dođe do poboljšanja i nastane listanje ruba nokta potrebno je potražiti liječničku pomoć.

Što najčešće uzrokuje ovu pojavu? Na prvom mjestu su loše navike poput grickanja i čupkanja noktiju, čestog i pretjeranog pranja ruku, korištenje  agresivnih sredstava za pranje u kućanstvu, nenošenjem zaštitnih rukavica i sl. Često lakiranje noktiju i geliranje može dovesti do oštećenja noktiju kao i primjena lakova za nokte i odstranjivača laka koji isušuju i oštećuju površinu nokta jer sadrže sastojke poput formaldehida, toluena i acetona. Osobe koje često lakiraju nokte morale bi povremeno imati razdoblja kada ne koriste lak kako bi se nokti malo “odmorili”,a ako to nije moguće potrebno je koristiti lakove za učvršćivanje noktiju. Stalno geliranje noktiju i pretjerano rašpanje dokazano oštećuje nokat, kao i nestučno učinjene manikure. Potrebno je ruke rijeđe močiti i odmah nakon pranja namazati ruke s kremom jer uslijed gubitka vode, nokti se suše i dolazi do pucanja i listanja. Promjene na noktima mogu biti i ogledalo loše ishrane, pa je svakako potrebno raznoliko jesti uz određene dodatke prehrani koji sadrže multivitamine i minerale.

Uvijek je potrebno ispitati da li je možda organizam u stanju manjka željeza, pa je potrebno napraviti kompletnu krvnu sliku, željezo, UIBC i TIBC nakon koje će liječnik odlučiti o terapiji nadomjestka željeza ako je potrebna. Vrlo često se moraju odrediti i vrijednosti hormona štitnjače u krvi, jer odstupanje u njihovim vrijednostima može biti uzrok promjene u izgledu kose i noktiju.

Gljivične infekcije noktiju mogu uzrokovati promjene na noktima, pa su nokti bez sjaja, zadebljani i mogu se listati. Uzimanjem komadića nokta i mikološkom analizom dermatolog će utvrditi da li se radi gljivičnoj infekciji i odrediti terapiju koja može biti u obliku lokalne ili peroralne terapije.
I zaključno – što sve moramo učiniti kako bismo spriječili listanje noktiju:

Prehrana mora biti bogata mineralima i vitaminima, sumporom (luk, češnjak, mahunarke), biotinom (gljive, mrkva, banana), kalcijem (grah, sir, suhe smokve), željezom ( špinat, crveno meso).

Potrebno je prekinuti sa lošim navikama, poput grickanja noktiju i redovito njegovati nokte i ruke. Potrebno je koristiti ulja za njegu noktiju poput bademovog ili sl. i preparate za zaštitu kožice oko noktiju. Uvijek prije spavanja namazati masnijom kremom za ruke, a dva do tri puta tjedno učinti piling ruku sa prepatima za to namijenjenim. Koristiti uljne odstranjivače laka za nokte bez acetona i nokte skraćivati i oblikovati rašpicama. Koristiti  uvijek gumene rukavice prilikom obavljanja kućanskih poslova i izbjegavati dodir sa jakim kemikalijama. Tijekom zime potrebno je još više obratiti pažnju na njegu ruku i noktiju, uz obavezno nošenje rukavica vani i korištenjem zaštitnih krema za ruke.
Sve navedeno pomoći će noktima da ostanu lijepi, zdravi i čvrsti kao ogledalo zdravlja i ljepote.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika