Lokalni imunomodulatori u liječenju atopijskog dermatitisa

Atopijski dermatitis je kronična upalna bolest kože kojoj je broj oboljelih  svake godine sve veći. Iako su nedovoljno poznati svi uzroci nastanka ove bolesti, nastoji se otkriti…

Autor: mr.Klaudija Šebetić,dr.med. 

Atopijski dermatitis je kronična upalna bolest kože kojoj je broj oboljelih  svake godine sve veći. Iako su nedovoljno poznati svi uzroci nastanka ove bolesti, nastoji se otkriti što bolji  i uspješniji način liječenja. Atopijski dermatitis je učestaliji  u  visokorazvijenim zemljama  nego u nerazvijenim i siromašnim zemljama.

Obično počinje oko trećeg mjeseca života, a do poboljšanja može doći  u trećoj, šestoj godini života ili u pubertetu. Bolest ima svoje faze poboljšanja i pogoršanja i obično je kroničnog tijeka. U male djece počinje kao crvenilo  lica, vlasišta, pregiba, ali se može proširiti i na cijelo tijelo i imati teži oblik. Glavni simptomi bolesti  u ranom djetinjstvu su crvenilo, vlaženje, stvaranje krusta na licu, na tjemenu, nogama i rukama i u pelenskoj regiji. Koža je uvijek izrazito suha i prisutan je svrbež koji  djetetu izrazito smeta.

U odraslih osoba  uz suhu kožu tijela promjene su  izražene na licu, vratu, iza uha i oko usta, pregibima uz  crvenilo kože i ljuskanje.

Mnogo se zna o njezi kože atopičara  i važnoj svakodnevnoj primjeni emolijensa. Također se mnogo zna o prednostima i manama primjene lokalnih kortikosteroida. Uvođenjem novih lokalnih lijekova i postupaka nastoji se što brže sanirati zahvaćenu kožu, a zatim  prijeći na terapiju održavanja  u kojoj se spriječava ponovno nastajanje  promjena i širenje. Noviji lokalni lijekovi  koji se primjenjuju u liječenju blagog do umjerenog atopijskog dermatitisa su lokalni imunomodulatori ( lokalni inhibitori kalcineurina) od kojih su najpoznatiji takrolimus i pimekrolimus. Oni blokiraju lučenje citokina  iz T limfocita i iz mastocita i na taj način mijenjaju imunološku reakciju i posljedično smanjuju upalu u koži.

Pogodni su za liječenje  AD na licu, oko očiju ,vratu, lakatnim i koljenskim jamama i preponama jer su to mjesta gdje duga primjena krema  koje sadrže kortikosteroide može dovesti do oštećenja  kože.

Pimekrolimus je u primjeni od 2001. godine, a od tada je primjenjivan lokalno i za druge dermatološke bolesti, no uz znatan oprez jer se njegova dugotrajna primjena povezivala sa većom učestalosti nastanka limfoma i malignih tumora kože. Ovo sve nije dokazano u mnogobrojnim studijama, no i dalje je potrebna oprezna primjena  pod vodstvom i kontrolom liječnika.

Pimekrolimus se ne smije primjenjivati kod kože koja je inficirana virusima ili bakterijama, već je prije primjene potrebno izliječiti infekciju kože.  Ne preporučuje se primjena u trudnica, a žene koje doje ne smiju ga mazati po dojkama. Može se primjenjivati u djece starije od dvije godine i u odraslih u  2x dnevno samo na promjenjenu kožu, ili kao terapija održavanja 2x tjedno.

Kod pojave  blagog i umjerenog oblika AD može se odmah početi sa primjenom pimekrolimus kreme 2x dnevno  uz primjenu  emolijensa sa sadržajem  3% uree za djecu ili emolijensa sa 10% urejom u odraslih.  Vrlo  je važno preko dana koristiti kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom 50 i izbjegavati jako sunce.

Nikako se lokalna terapija sa imunomodulatorima ne smije kombinirati sa fototerapijom niti sa  primjenom sistemskih imunomodulatora.

I zaključno: ovi noviji lokalni lijekovi  koriste se za liječenje blagog do umjerenog atopijskog dermatitisa, pogotovo na specifičnim dijelovima tijela kao što su lice, pregibi i sl. Terapija mora biti pod kontrolom liječnika koji će odrediti način primjene lijeka kao i  trajanje terapije.Uz navedeno pomoći će sigurno u smirivanju atopijskog dermatitisa i duljem vremenu bez znakova bolesti.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika