Mezoterapija s derma – rolerom

Mezoterapija je postupak kojim se sa sitnim ubodima unose određene tvari u kožu, a primjenjuje se u  pomlađivanju kože, liječenju ožiljaka od akni, tretiranju celulita.

Mezoterapija je postupak kojim se sa sitnim ubodima unose određene tvari u kožu, a primjenjuje se u pomlađivanju kože, liječenju ožiljaka od akni, tretiranju celulita, ispadanja kose i dr. Kako bi se postigao što veći broj uboda u kožu danas se sve više primjenjuju maleni valjci  koji na sebi imaju iglice i nazivaju se derma- roleri  jer se s njima može u vrlo kratkom vremenu napraviti veliki broj uboda.  Roleri se razlikuju prema duljini iglica, pa prema tome postoje roleri za kućnu primjenu duljine 0,2 mm te medicinski roleri duljine iglica do 2 mm koji primjenjuju samo liječnici.

Ovisno o duljini iglica  djeluje se  na pojedini sloj kože, a za  njezinu čvrstoću  važan je srednji sloj koji se naziva dermis. On veže površinski sloj sa  potkožnim masnim tkivom, a  ima svoj površinski i duboki dio. Osim potporne uloge, dermis  ima  i važnu ulogu  u hranjenu kože jer je dobro prokrvljen.  Debljina dermisa povećava se tijekom djetinjstva i adolescencije, a  stanjuje se nakon 50. godine. Sastoji se od fibroblasta, kolagenih i elastičnih  vlakana. Fibroblasti  su stanice dermisa odgovorne za stvaranje  elastičnih i kolagenih vlakana i  glikozaminoglikana koji tvore potporno tkivo kože. Nalaze se u vlaknastom matriksu i povezane su s mrežom vlakana koju tvore, a broj im se godinama smanjuje.

Kućni dermaroleri sa duljinom iglica od 0,2 mm djeluju samo na površinski sloj kože i pomažu  u boljoj apsorpciji  kozmetičkih  proizvoda jer  se s  njim  naprave  sitni ubodi u koži  pa anti age proizvodi   bolje  prodiru u kožu. Tretman nije bolan  jer iglice ne prodiru do  srednjeg  sloja kože  u kojem su  živčani završetci. Može ga se koristiti   uz večernju njegu 2 do 3 tjedno. Sam postupak  je jednostavan- nakon što se koža  dobro očisti, nanese se anti age serum i koža nježno  izrola.

 Tretman kućnim  rolerom  je idealna nadopuna  tretmanu s medicinskim rolerima koji  primjenjuju liječnici. Ovi roleri imaju duže iglice i time prodiru u srednji sloj kože gdje  potiču stvaranje novog kolagena i novih krvnih žila u dubini kože  pa se stoga primjenjuje u  liječenju ožiljaka od akni, bora, strija, alopecije.

 Medicinski roler ne uklanja površinski sloj kože već  sa mikro ozljedama potiče kožu na oporavak i stvaranje novog kolagena. Sitnim ubodima kože  potiče se mehanizam cijeljenja kože radi čega se stvara novi kolagen i nove krvne žile u koži. Nov kolagen izdiže kožu radi čega nestaju ožiljci  i izravnavaju  se s zdravom kožom. Također je isto djelovanje i u strija,  ali  za  dobar učinak  strije ne smiju biti starije od  tri godine. Stvaranjem novih žila u dubljim slojevima  potiče se nestajanje pigmentacija i koža prima novi pomlađeni i ujednačeni izgled. Ovaj tretman može se raditi na svim dijelovima tjela uključujući lice, vrat, dekolte  trup.

Derma roleri se ne preporučuju  osobama  koje imaju rozaceju, psorijazu, veliki broj madeža na licu, infekcije kože, ozljede kože,  trudnicama, dojiljama, osobama koje su skolne keloidima i hipertrofičnim ožiljcima. Osobe  koje često imaju  herpese moraju  prethodno imati  anti – viralna terapija u tabletama.

Postupak u ordinaciji je slijedeći: koža se očisti posebnim sredstvom koji uklanja masnoće i djeluje kao piling. Nakon toga se nanosi anestetička krema koja stoji  pola sata dosat vremena  radi čega postupak nije bolan. Nakon toga se rolerom  15 do 20 minuta  prelazi preko određenog dijela tijela u različitim smjerovima tako da se na jedan cm kvadratni može  napraviti i do 1000  uboda. Sama duljina iglica ovisi  od dijelu tijela i o problemu koji se želi rješiti pa su ige  duljine od 1,0 mm do  2 mm. Na mjestu rolanja koža postaje crvena sa sitnim točkastim krvarenjima što je  znak da je  postupak dobro učinjen. Nakon što se koža izrola nanose se posebni  mezoterapijski kokteli  koji  sadrže aminokiseline, vitamine, hijaluronsku kiselnu, peptide i prekursore acetilkolina. Nakon  mezoterapijskog koktela na kožu se stavlja posebna maska za smirenje kože i krema za oporavak kože. Nakon tretmana  koža je lagano crvena što  može trajati i do 12 sati   te  se stoga  kroz to vrijeme ne smije nanositi šminka, lice se ne smije grepsti dodirivati prljavim  rukama i sl.

Prva tri tretmana nogu se raditi u razmacima tri tjedna, a zatim se preporučuju razmaci od mjesec dana. Večć nakon prvog tretmana koža izgleda drukčije- zaglađenije, svježije, čvršće.

Roleri duljine 0,3mm primjenjuju se u i u liječenju ispadanja kose jer pomažu boljoj apsorpciji  lijekova koji se  lokalno primjenjuju na vlasište, stimuliraju   cijeljenje ožiljaka i rast nove kose.

Ovakvi tretmani vrlo su popularni i danas se sve veći broj osoba odlučuje za njihovu primjenu. 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika