Na što nas upućuju promjene na noktima?

Zdravi i njegovani nokti na rukama i nogama  ogledalo su cjelokupnog zdravlja. Promjene na noktima  vrlo su čest razlog odlaska liječniku.

Zdravi i njegovani nokti na rukama i nogama ogledalo su cjelokupnog zdravlja. Promjene na noktima vrlo su čest razlog odlaska liječniku. Sistemske bolesti i stanja poput dijabetesa, manjka željeza, bolesti štitnjače također uzrokuju promjene na noktima. Po noktima se vrlo često mogu prepoznati brojne bolesti, kao što su bolesti srca, bubrega i jetre, nedostatak vitamina i minerala. Iz ovog se može zaključiti da svaka promjena na noktima može ukazivati na niz zdravstvenih problema i imati različitu terapiju.

Kako bi se što lakše otkrile povezanosti promjena na noktima sa drugim bolestima i stanjima najčešće se govori o:

  1. promjeni ploče nokta,
  2. urođenim promjenama noktiju,
  3. kožnim bolestima koje imaju promjene i na noktima,
  4. promjene na noktima uzrokovane sistemskim bolestima,
  5. gljivične i bakterijske bolesti noktiju,
  6. stečena oštećenja noktiju,
  7. tumorima baze i okoline nokta.

Kožne bolesti ostavljaju “zapise” i na noktima pa se mogu naći točkasta udubljenja, linearne brazde i zadebljanje ploče nokta u psorijaze, lichen ruber planusu, alopecii areati, i dr.

Bakterijske infekcije nokta najčešće nastaju zbog povreda ili mikrotrauma okoline nokta, a na takove infekcije su posebno osjetljivi dijabetičari, radnici u industriji, mesari, krojači i sl. Tada nastaje infekcija koja je praćena bolom, crvenilom i otokom nokatnog nabora, a kasnije dolazi gnojenja i odizanja nokatne ploče. Mora se liječiti uzimanjem antibiotika, a vrlo često je potrebna i kirurška intervencija.

Gljivične infekcije predstavljaju najčešće infekcije nokta. Uzročnici su dermatofiti (najčešće Trichophyton rubrum i Trichophyton mentagrophytes), kvasnice i plijesni. Candida albicans je često uzročnik upale okoline nokta i listanja noktiju. Gljivične infekcije noktiju mogu uzrokovati promjene na noktima, pa su nokti bez sjaja, zadebljani i mogu se listati. Uzimanjem komadića nokta i mikološkom analizom dermatolog će utvrditi da li se radi o gljivičnoj infekciji i odrediti terapiju koja može biti u obliku lokalne ili peroralne terapije. 

Promjene na noktima koje se vrlo često primjete su promjene boje, nastajanje točkica, udubljenja, brazda i listanja. Žute točke i žuta boja noktiju nastaje radi stalne i ponavljane uporabe crvenih lakova za nokte i stalnog lakiranja noktiju. Kako bi to prošlo preporučuje se nokte ne lakirati kroz nekoliko tjedana i uvijek prije lakiranja nanijeti bazni zaštitni lak.

Male bijele točkice često nastanu spontano nakon ozljede nokta i prođu kada nokat izraste, a znaju nastati i kod manjka željeza.

Vrlo često su na noktima tamne promjene. Najčešće se radi o krvarenju ispod nokta koje može nastati i kod najmanje traume. Može se raditi i o  pigmentaciji, madežu ili o tumoru baze nokta – melanomu. U ovom slučaju potreban je pregled kod liječnika i dermatoskopija baze nokta. Ponekad je potrebno i kirurški ukloniti takav nokat i poslati na patohistološku analizu kako bi se isključila sumnja na melanom.

Poprečna izbrazdanost nokta je česta ali prolazna pojava. Može nastati nakon traume nokta ili slabije cirkulacije. Udubljenja poput točkica karakteristična su za psorijazu, ali se mogu vidjeti i uz alopecije, kontaktne dermatitise. Iz svega navedenog može se zaključiti da su promjene na noktima pokazatelji mnogobrojnih stanja organizma i da liječnik prilikom pregleda cijelog tijela uvijek mora pogledati nokte, pa je stoga važno ne lakirati nokte prije pregleda ili odlaska u bolnicu i prije zahvata u općoj anesteziji.

Ako pojačanom njegom ne prođu promjene na noktima potrebno je potražiti liječničku pomoć kako bi se utvrdio uzrok. Nakon otkrivanja uzroka promjena slijedi liječenje koje može biti vrlo raznoliko: od uvođenja lokalnih i peroralnih antimikotika u gljivičnim bolestima, uvođenja antibiotika pri infekcijama nokta, korekcije deficita željeza u krvi, inzistiranjem na pravilnoj i raznolikoj prehrani do uvođenja minerala i multivitamina i liječenjem sistemskih bolesti i stanja koja su dovela do promjena na noktima.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika