Nekirurško zatezanje kože lica

Kako postići zategnutost kože lica, a  izbjeći  kirurški zahvat?  Na tržištu se često pojavljuju  nove metode i novi uređaji koji  svojom primjenom koži  vraćaju  zategnutost  i čvrstoću.

Kako postići zategnutost kože lica, a izbjeći kirurški zahvat?  Na tržištu se često pojavljuju nove metode i novi uređaji koji svojom primjenom koži vraćaju zategnutost i čvrstoću. Da bi se razumjelo njihovo djelovanje potrebno je znati osnovne strukture kože i događaje u koži koja  stari.
Koža ima tri sloja, a za njezinu čvrstoću važan je srednji sloj koji se naziva dermis. On veže površinski sloj s potkožnim masnim tkivom, a ima svoj površinski i duboki dio. Osim potporne uloge ima i važnu ulogu u hranjenu kože jer je dobro prokrvljen. Debljina dermisa povećava se tijekom djetinjstva i adolescencije, a  stanjuje se nakon 50. godine. Dermis se sastoji se fibroblasta, kolagenih i elastičnih  vlakana. Fibroblasti  su stanice dermisa odgovorne za stvaranje elastičnih i kolagenih vlakana i glikozaminoglikana koji tvore potporno tkivo kože. Nalaze se u vlaknastom matriksu i povezane su s mrežom vlakana koju tvore. Njihov se broj s godinama smanjuje, a postaju i manje produktivni što dovodi do smanjenja broja makromolekula međustaničnog matriksa.

Djelovanje i mogućnosti nekirurških metoda

Nekirurške metode nastoje očvrsnuti kožu, postići zadebljanje dermisa i veću gustoću. Djeluju na dva načina – jedan je mišićna stimulacija  mišića lica, a druga je  namjerno oštećivanje struktura kože koje ju potiču na  popravak.
Sve nekirurške metode (osim mikrostruja) žele potaknuti fibroblaste na stvaranje novog kolagena  kako bi potporna uloga dermisa bila što jača. U tome se primjenjuje infraciveno svjetlo, radiofrekventni elektromagnetski valovi, ultrazvuk, laser, IPL. Novijim tehničkim mogućnostima nastoji se postići njihova kombinacija i što bolji učinak. Tretmani se ponavljaju u određenim razmacima, a nakon kojih slijede tretmani održavanja. Zajedničko im je da nisu bolni, poneki stvaraju osjećaj topline u koži i crvenilo koje vrlo brzo prolazi.
Prije dvadeset godina počele su se primjenjivati mikrostruje koje djeluju na potkožne mišiće lica, stimuliraju ih i na taj način djeluju na bolju prokrvljenost kože. Na licu nisu stalno svim mišići aktivni, pa se mikrostrujama nastoji postići njihova aktivacija i time zatezanje kože.

Zatezanje infracrvenim svjetlom

Zatezanje infracrvenim svjetlom koje zagrijava kožu dubinski i potiče stvaranje novog kolagena, a pogotovo se preporučuje se bore okolo očiju i na čelu.
Ultrazvuk koji se  primjenjuje je  jačine 5 MHz, a potiče razvoj novog kolagena i stvara prirodan učinak podizanja tonusa i liftinga tijekom  vremena. Povećana temperatura također stimulira dotok krvi u tretirano područje kojom dolazi više kisika i hranjivih tvari. Korist pojačanog dotoka krivi je i u pojačanom dotoku limfe koja pomaže u otklanjanju toksina i otpadnih tvari. Nakon tretmana  moguće  je lagano crvenilo kože  koje prolazi.
Radiofrekventi valovi djeluju  na molekule vode u tkivu, pri čemu se oslobađa energija u obliku topline koja kontrolirano zagrijava tkivo, izaziva mikro upalnu reakciju i dovodi do regeneracije i stvaranja novog kolagena. Na taj način se potiče se obnova starog i proizvodnja novog kolagena, što znatno poboljšava izgled i strukturu kože. Koža dobiva na tonusu, postiže se poboljšanje kontura lica u predjelu ispod brade, uklanjanja se podbradak i zateže koža cijelog vrata.

Mehanizam djelovanja uređaja Intracel

Na Europskom dermatovenerološkom kongresu u Istambulu  2013. predstavljen je uređaj  Intracel – koji koristiti mikroiglice  veličine 0,3 mm sa radiofrekventnom energijom na vrhu. Mehanizam djelovanja je slijedeći: iglice  okomito  ulaze u kožu  i u srednjem sloju kože   emitiraju  radiofrekventnu energiju nakon koje dolazi do  denaturacije i koagulacije tkiva što je poticaj za stvaranje novog kolagena i  krvnih žila dermisa. Ovaj uređaj primjenjuje djelovanje kolagen indukcijske terapije s mikroiglicama i radiofrekventne energije na stvaranje novog kolagena i neovaskularizaciju dermisa.
U poticanju stvaranja novog kolagena danas se primjenjuju i valjci s mikroiglicama (roleri) koji stimulira proizvodnju kolagena i vidljivo poboljšava izgled i tonus kože.
Iako  su sve navedene metode različite, cilj im je jednak: postići što ljepši, zategnutiji i mladalački  izgled kože.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika