Novosti u liječenju kose i vlasišta

Problemi s vlasištem i ispadanjem kose vrlo su čest razlog odlaska dermatologu, pa je svaka novost u liječenju dobro došla.

Prije su  problemi  sa ispadanjem kose  bili više vezani uz godišnja doba i češći u jesen, ali ih se sada viđa tijekom cijele godine. I muškarce i žene izrazito iritira  osjećaj da je vlasište stalno suho, zategnuto  uz izgled kose koja je umorna bez sjaja, i najčeše niti najbolji   šamponi niti sva kavalitetna njega  ne pomažu. Ono što  se danas može  uz svu dosadašnju i poznatu terapiju   pružiti pacijentu je i mezoterapija vlasišta kojom se  sitnim ubodima u kožu  apliciraju  ljekovite tvari koje  doslovno oživljavaju problematično vlasište i  sprečavaju ispadanje kose. Kod pojačanog ispadanja  kose  je potrebno utvrditi uzroke   ispadanja a koji mogu biti autoimune bolesti, opekotine,  kožne bolesti,  hormonske  promjene,  lijekovi, loša prehrana, te stanja akutnog i dugotrajnog kroničnog stresa.

Sam ciklus rasta dlake je  podijeljen u tri faze: Anagena – faza aktivnog rasta, katagena – involutivna faza, telogena – faza mirovanja rasta dlake. Trajanje anagene faze je genetski određeno i varira od 2 do 8 godina na vlasištu, te od 1 do 6 mjeseci na drugim regijama. Nakon nje nastupa faza zaustavljanja rasta (katagena faza) koja traje otprilike 3 tjedna. Posljednja faza je faza otpadanja (telogena faza) u kojoj se vlas sve više približava površini kože i postepeno ispada. Telogena faza traje oko 100 dana bez obzira na regiju. U vlasištu se normalno nalazi 80 – 90% anagenih, 10 – 20 posto telogenih, i 1-2 posto katagenih vlasi. Postotni udio se određuje trihogramom. Trihogram je mikroskopska analiza uzorka koji se sastoji od 70-100 iščupanih vlasi.

Najčešći oblik gubljenja kose je androgenetska alopecija koju uzrokuje hormon dihidrotestosteron. Do sada nije utvrđeno zašto dihidrotestosteron potiče rast brade, brkova i drugih dlaka na tijelu, dok u isto vrijeme dovodi do ispadanja kose. Kod muškarca s genetskom predispozicijom za ćelavost pojačano ispadanje kose počinje između 20. i 30. godine života, a katkada i ranije. Prvenstveno su zahvaćeni rubni dijelovi vlasišta uz čelo i sljepoočnice. S vremenom ta područja ostaju bez kose, a na rubovima tih areala zaostaju tanke, dekolorirane dlačice.

U najtežim slučajevima nastaje ćelavost cijelog središnjeg dijela vlasišta okruženog vijencem kose na stražnjim i postraničnim dijelovima glave. Androgenetska ćelavost u  žena  je odraz povećanog lučenja androgena, jer se u tijelu svake žene stvara se i manja količina androgena, te  povećane osjetljivosti dlačnog folikula na njihovo djelovanje. U  žena dolazi do difuznog gubitka kose na središnjem djelu vlasišta i samo iznimno do potpune ćelavosti, pa kosa izgleda prorieđena i vidi se tjeme.

Vrlo često se koriste bilji pripravci od kojih su nastariji pripravci  koprive do noviji koji u sebi imaju ekstrakt patuljaste palme   Serenoe repens. Također na tržištu postoje mnogobrojni patentirani proizvodi  za lokalnu primjenu  koji se utrljavaju u vlasište, od kojih  je najpoznatiji  minoksidil. U terapiji androgenetske ćelavosti žene mogu koristiti losione s estrogenima koji potiskuju djelovanje androgena ili uzimati lijekove s antiandrogenim učinkom. Kod muškaraca primjenjuje se lokalno liječenje s minoksidilom, a moguća je i transplantacija vlasi iz stražnjeg djela glave u  područja bez kose. Mezoterapija  je način liječenja kojim se u vlasište  sitnim ubodima  apliciraju mezoterapijski kokteli  koji se sastoje od ne umrežene  hijaluronske  kiselina, amino kiselina ( arginin, cistein, glutamin, glicin, ornitin, ), vitamina B kompleksa i cinka.

Mezoterapija vlasišta se  primjenjuje kod ispadanja kose jer  obnavlja folikul dlake, potiče rast kose i hidratizira vlasište Postupak se provodi u liječničkoj ordinaciji  u razmacima od 6 do 10 dan a  te je potrebno učiniti  6 tretmana, te kasnije   svakih 3 do 4 mjeseca učiniti jedan tretman održavanja.Prije dolaska liječniku potrebno je oprati kosu  l sat prije tretmana  antiseptičnim šamponom. Sam postupak nije bolan jer pacijent osjeti samo sitne ubode i uvijek je prvi tretman  najbolniji, a kasnije se  pacijent privikn e na ovakav način liječenja. Kao rezultat mezoterapije vlasišta je ljepša,snažnija i gušća kosa i pacijent koji je  zadovoljan rezultatom.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika