Piknogenol i koža

Piknogenol ( Pycnogenol)  je  ekstrakt izoliran  iz  kore primorskog bora (Pinus sylvestris) koji raste  u Francuskoj, Portugalu, Španjolskoj, Italiji i Maroku.

Piknogenol je interesantan  jer  ima jako antioksidativno,  protuupalno i antikancerogeno djelovanje, i stoga  je izrazito ljekovit i djelotvoran za ljudsko zdravlje.

Piknogenol sadrži mnogobrojne ljekovite tvari  od kojih su najpoznatiji   flavonoidi  i  proantocijanidi. Proantocijanidi su snažni antioksidansi i nalaze  se u bobičastom voću, crnom i zelenom čaju, crvenom kupusu i crnom vinu. O ljekovitosti bora već je navodio i  straživač  Jaques Cartier 1535.  godine prilikom osvajaja  Kanade  kada su mu  čajevi i iscrpine iz kore bora ozdravile posadu broda.  Navodno, to je bio poticaj  nekoliko stoljeća kasnije  francuskom  istraživaču dr Jacques Masquelier   koji je tek 1951  godine, otkrio   prontocijanide iz kore  europskog mediteranskog bora  i dao  naziv piknogenol.

Kao snažan antioksidans piknogenol blokira djelovanje slobodnih radikala, i time štiti stanice od njihovog štetnog djelovanja. Stoga se pokazao djelotvoran  kod  artritisa, alergija, komplikacija dijabetesa, endometrioze, raka, srčanih bolesti i problema s cirkulacijom, kao što su otekline i proširene vene. No, za sada nema dovoljno kliničkih ispitivanja koja  bi  to sve potvrdiae , pa će s vremenom biti potrebno provesti detaljna ispitivanja za sve navedene zdravstvene tvrdnje. Postoje pojedina  izvješća  i pojedine  studije npr. da je  koristan u liječenju poremećaja venske cirkulacije i nekih drugih stanja, a jedno kliničko ispitivanje navodi  da  smanjuje  limfedem (oteklina od nakupljanja tekućine, koja može nastati nakon postupaka u kojima su pogođeni limfni čvorovi) nakon liječenja raka dojke. No, to su tek pojedinačne studije.

Preporučene doze  za uzimanje piknogenola   vrlo su različite, pa iznose  od 25mg  do 600 miligrama dnevno.Predložene  su i  doze održavanja od 50 do 100 miligrama dnevno, dok se navode  i   “doze zasićenja” od 20 do 30 miligrama na svakih 20 kilograma tjelesne težine. Piknogenol je vjerojatno siguran kada se uzima u dozama od 50 mg do 450 mg dnevno u trajanju do 6 mjeseci. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama kao ni pacijentima koji imaju autoimune bolesti  ( sistemski lupus, reumatodini artritis i dr.) pogotovo ako  uzimaju imunosupresivne lijekove (azatioprin , baziliksimab , ciklosorin , daklizumab , mukofenolat, takrolimus prednizon  i dr.)

Ono, po čemu je danas  piknogenol zanimljivu dermatologiji  je  njegovo djelovanje  u fotozaštiti kože  i u čuvanju od nastanka malignih tumora kože, pa se  smatra da je izvrstan dodatak  kremama koje sadrže   zaštitne faktore od sunca.

 Njegovima uzimanjem  u kapsulama smanjuje se mogućnost nastanka opekotina od sunca i  oštećivanje kože  UV zrakama.  Pa se stoga potvrđuje  njegovo  fotoprotektivno djelovanje  bilo kao lokalni    pripravak u kremama  za zaštitu od sunca  ili   u  peroralnom obliku.

Pokazao se učinkovit u pacijenata s dijagnozom melazme jer su  pacijenti koji su  uzimali piknogenol tri puta dnevno u dozi od 25 mg tijekom mjesec dana imali manje izraženu melasmu na licu. Najnovija istraživanja govore da  je  djelotvoran u liječenju psorijaze jer smanjuje crvenilo, ljuskanje i upalu kože.

Sve je popularniji i kao dodatak u kremama koje imaju  anti age djelovanje jer poboljšava  izgled kože, umanjuje i zaglađuje bore čim koža dobiva  mlađi i svježiji izgled. Njegovim nanošenjem popravljaju se oštećenja u koži koja su nastala svim vanjskim štetnim utjecajima od UV zraka pa do onećišćenja iz okoline, te se time popravlja strukutra kolagena i elastina u koži, a djelovanjem na slobodne radikale  smanjuje i upalne procese u koži. Osim što usporava starenje kože, smanjuje i starenje uzrokovano suncem , a primjećeno je i njegovo  djelovanje na izbjeljivanje pigmentacija na koži pogotovo onih koje su nastale djelovanjem  sunca. Potiče mikrocirkulaciju u koži radi čega je koža bolje opskrbljena  kisikom i drugim potrebnom tvarima.

Stoga je dobar dodatak dnevnim kremama jer ima UV zaštitno djelovanje, prevenira starenje kože, nastajanje pigmentacija i posvjetljuje već nastale  pigmentacije što su sve izvrsne odlike kvalitetnih dnevnih krema.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika