Piling kože s mandeličnom kiselinom

 Kemijski pilinzi su jedna od najstarijih metoda u pomlađivanju i uljepšavanju kože lica i do sada  su osmišljeni prema dubini kože u kojoj djeluju kao i različitim kemijskim tvarima.

Kemijski pilinzi su jedna od najstarijih metoda u pomlađivanju i uljepšavanju kože lica i do sada su osmišljeni prema dubini kože u kojoj djeluju kao i različitim kemijskim tvarima koji se primjenjuju.

Kemijski pilinzi se uobičajeno rade u hladno doba godine jer je koža nakon piling osjetljivija na sunce. Izuztek u ovom pravilu je jedan  noviji piling  koji se može raditi tijekom cijele godine. Radi se o površinskom pilingu kože, ali  isto vrlo djelotvornom koj se naziva piling s mandeličnom kiselinom.
Za sve veće uvođenje ovog pilinga u dermatologiju  izrazito je zaslužan američki dermatolog  dr. James E. Fulton koji je do sada uveo mnogobrojne nove lijekove i procedure u dermatologiji koje se koriste od liječenja akne do anti age tretmana.

Što je mandelična kiselina? 

Mandelična kiselina je aromatična alfa hidroksi kiselina dobivena iz badema njem. Mandel- badem). Ova kiselina otapa međustanični cement radi čega uklanja površinske suhe stanice. Djeluje i dubinski time što stimulira nastajanje novog kolagena i aktivira staničnu regeneraciju i time koža dobiva mlađi, ljepši i sjajniji izgled.
Mandelična kiselina ima antibakterijsko djelovanje i njena je primjena dugo godina bila za liječenje upala mokraćnih puteva. Njezino antibakterijsko djelovanje na kožu sada se primjenjuje u liječenju masnije kože skolne upalama i aknama.

Mandelična kiselina se danas najčešće primjenjuje u dermatologiji, pa se koristi u liječenju rozacee,  akne, površinskih pigmentacija, i starenju uzrokovanom UV zrakama. Često su pacijenti sa rozaceom nepovjerljivi prema kemijskim pilinzima, ali kada  probaju piling s maneličnom kiselinom   iznenađeni su dobrom podnošljivošću  i dobrim rezultatom pilinga.

Ova je kiselina najmanjena dražujuća od svih koje se koriste kao kemijski piling. Uzrok tomu je  sama velika molekularna težina kiseline koja  ne dozvoljava duboku penetraciju u kožu. Stoga se ne javlja niti osjećaj trnaca ili peckanja koji je karakterističan kod drugih kemijskih pilinga, pa je kao piling jako ugodna.

Izrazito je pogodna kao anti age tretman tamnije kože (fototip IV,V, VI prema Fitzpatriku) jer se zna da  različite kemijske pilinge tamnije kože ne podnose i mogu burno reagirati sa još tamnijim izraženijim  pigmentacijama.
Ovaj blagi piling je anti age tretman  kože sa  rozaceom i crvenilom lica, u tretiranju kože s aknama i hiperpigmentacijama. Piling s mandeličnom kiselinom može se učiniti  prije  i poslije laserskih tretmana jer smanjuje crvenilo i ubrzava cijeljenje kože. Može se raditi samostalno ili u kombinaciji s drugim anti age procedurama ( aplikacijom hijaluronskih punjača i dr.) već kako to odluči liječnik. Piling se može raditi jednom tjedno ili u razmacima koje će odlučiti liječnik.

Vrlo se dobro podnosi, pa se nakon pilinga može ići na posao ili u školu, a koža lica je nakon pilinga sa madeličnom kiselinom odmah sjajnija, zaglađenija i djeluje osvježeno.
Nakon pilinga se koža njeguje sa hidratantnim kremama, uz obavezno čuvanje od sunca i nanošenje krema sa zaštitnim faktorom tijekom dana.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika