Problemi s masnom kožom lica

Svaki tip kože ima svoj problem koji ga prati, pa tako i masna koža lica. Ono što estetski smeta, pogotovo ljude koji su cijeli dan na poslu, koji su stalno u kontaktu sa ljudima je sjaj sredine lica, te šminka i puder koji se jednostavno tope tijekom dana.

U toplijim prostorijama stanje se još pogoršava, kao i prilikom jačih fizičkih napora. Kako pomoći koži  i koje preparate koristiti  vrlo je često pitanje u razrješavanju ovog problema.

Žlijezde lojnice  su  važan sastojak kože  i najčešće su vezane uz dlačni folikul  s kojim čine pilosebacealnu jedinicu, ali mogu biti i na dijelovima tijela gdje nema dlaka. Ne nalaze se jedino na dlanovima i tabanima. Sebum na površini kože nije slučajan, već ima određene funkcije. On  je važan u hidrataciji kože i štiti kožu od oksidativnog stresa jer sadrži vitamin E koji je snažan antioksidans. Sebum ima i antimikrobno djelovanje jer sadrži protutijelo  IgG. U pojačanom nastajanju sebuma važnu ulogu imaju hormoni ( testosteron), hormon stresa, naslijeđe, rasa, spol, promjena godišnjih dobi  i lijekovi.

U promjeni kvalitete i količine  sebuma  najviše je istraživano u nastajanju akne, za koje se zna da nije samo važna pojačana produkcija  sebuma  već su akne bolest pilosebaceealne jedinice (povećana produkcija sebuma,duktalna hiperkornifikacija , kolonizacija kanala  Propionbacterium acnes). Važnost pravilnog rada žlijezda lojnica i proizvodnje loja  praćena je i otkrivena u mnogobrojnim kožnim bolestima  kao što su akne, atopijski dermatitis, ihtioza,psorijaza i dr.

U pubertetu  je uobičejeno kožna masnija  jer nastaju i akne  što problem još povećava. Isušivanjem kože, pogotovo u terapiji akne koža može postati  naglo dehidrirana i crvena  što je dodatni problem. U masne kože lica vlo su često vidljive proširene pore , te sitne bjelkaste točkice  koje su  uvećane žlijezde lojnice. 

U liječenju akne  najače djelovanju u isušivanju kože imaju tablete izotretionina (derivat vit.A), koje se preporučuju  u težim oblicima bolesti uz praćenje laboratorijskih parametera i stalne kontrole liječnika. Svakodnevna njega  masne kože je vrlo važna, zahtijeva pravilnu njegu jer sve što je agresivno  vodi u njezino isušivanje i može poticati još više masan izgled.

Nakon čišćenja lica micelarnom otopinom tijekom dana potrebno je na lice nanositi hidratantne kreme ili  serume te koristiti pudere koji su prilagođeni ovakovom tipu kože- npr. puder u pjeni.  Sve što se nanese na kožu ne smije zatvarati pore  koje ionako mogu biti jače izražene na masnoj koži. Lice se može ujutro ili tijekom dana prebrisati maramicama koje su predviđene za čišćenje masnije kože lica. Alkoholni tonici  pretjerano isušuju kožu , pa se ne preporučuju. U osoba  iznad tridesete godine života  kada već nastaju prve bore mora se izrazito paziti da se koža  ne isuši pretjerano, pa je potrebno koristiti i anti age kreme ili serume  pogotovo za područje  uokolo očiju. Jednom tjedno se preporučuje učiniti piling lica te staviti  masku npr. od gline koja pročišćava kožu.  Kemijski medicinski pilinzi s glikolnom kiselinom ili Jessnerov piling  smanjuju lučenje  masnoće na koži, a mogu se raditi u hladnije doba godine. Medicinski piling  koji se može raditi tijekom cijele godine je piling s mandeličnom kiselinom koji je vrlo ljekoviti i učinkovit površinski piling lica, pa koži vraća sjaj, pročišćava proširene pore i smanjuje upalu na licu.  Profesionalne tretmane  njege lica  potrebno je redovito provoditi  jer se uvijek nastavljaju na pravilnu njegu lica kod kuće, uz   kemijske medicinske pilinge  koji  se rade u dermatološkim ordinacijama. Koža izrazito dobro podnosi kreme s  glikolnom kiselinom, C vitaminom , pogotovo u obliku hidratantnih krema ili fluida. Teške , masne kreme ili ulja  ovaj tip kože ne podnosi.

Tijekom  sunčanih dana  kada se na lice  nanose kreme sa zaštitnim faktorom nikako ne bi smjele biti guste i teške teksture, pa se preporučuje se da su u teksturi fuida ili hidratantne kreme kako ne bi previše zatvarale pore u koži.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika