Prurigo trudnoće (Besnierov prurigo)

Ove kožne promjene  najčešće počinju između 25. i 30. tjedna trudnoće, ali  mogu nastati i u drugim tjednima trudnoće. Ne radi se o samo o običnom svrbežu kože u trudnoći već nastaje osip u obliku pruriga koji jako svrbi.

Učestalost je otprilike 1 : 300 trudnoća, pa se smatra se radi o dermatozi koja je česta u trudnica. Ovaj osip u trudnoći opisao je Besnier 1904. godine  pod nazivom Prurigo gestationis. Vrlo često  osobe koje razviju ovakav osip imaju  sklonost atopiji i u anamnestičkim podacima navode različite alergije, astme i prijašnje probleme s kožom.

Na koži nastaje osip  s vidljivim papulama koje intenzivo svrbe pa ih trudnica češanjem razgrebe. Promjene mogu biti bilo gdje na tijelu, a najčešće na trupu i nogama. Pojavljuju se  lagano izdignuta, blago crvena područja na kojima se javljaju papule (crvenkasti čvorići). Promjene su najčešće na trbuhu i ramenima, uz intenzivan svrbež kože. Nakon poroda nestaju u roku tri mjeseca. Iako nema rizika za zdravlje majke i djeteta, a kako osip jako svrbi potrebno ga je liječiti.  Diferencijalno dijagnostički  dolazi u obzir svrab, kontaktni  alergijski dermatitis, atopijski dermatitis i dr. U  liječenju se najčešće primjenjuju lokalni kortikosteroidi u obliku kreme ili losiona te emolijensi i  antihistaminici u tabletama.

Pruritički folikulitis trudnoće

Pruritički folikulitis  u trudnoći je rijetka  kožna bolest koja se  pojavljuje u 1:10 000 trudnoća.Opisana 1981. godine. Nastaju gnojni prištići na trupu koji  prolaze  spontano mjesec dana nakon poroda.

Ovaj  osip  u trudnoći nastaje   u obliku prištića iz kojih strši dlaka   i to najčešće na prsima, ramenima .Uzrok ovim promjenama se ne zna, ali ih se mora razlikovati od akni,  kontaktnih dermatitisa, alergija na lijekove i infekcija kože.

Osip ne ugrožava zdravlje majke ili djeteta, pa se primjenjuje  lokalna terapija najčešće u obliku benzil peroxida kroz kraće vrijeme ili  blagih  lokalnih kortikosteroida  u obliku losiona. Potrebno je izbjegavati jače znojenje i nošenje sintetičke odjeće uz njegu tijela   dermokozmetičkim proizvodima.

Intrahepatična kolestaza trudnoće

U intrahepatičnoj  kolestazi u trudnoći dolazi do zastoja  u protoku žuči u jetri. Uzrok  ovome nije točno  poznat, ali se misli da u trudnoći  glavnu ulogu imaju hormoni. Bolest uzrokuje  jak svrbež kože cijelog tijela pogotovo dlanova i tabana  koji je jači noću. Ako se sumnja na ovu bolest moraju se odrediti  žučne kiseline u serumu, bilirubin i  jetreni enzimi u krvi.

Kako je ovo  ozbiljno stanje i ugrožava   razvoj djeteta često se  potencira raniji porod. Ako se u trudnice postavi dijagnoza intrahepatične  kolestaze mora se  bolnički liječiti.  U terapiji se primjenjuje  žučna kiselina u tabletama ( ursodeoksikolna kiselina), a u lokalnoj terapiji  lokalni kortikosteroidni pripravci.

Prema navedenom do sada uvijek je potrebno ozbiljno shvatiti sve kožne promjene u trudnoći, javiti se liječniku kako bi se postavila dijagnoza te odredilo daljnje potrebno liječenje.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika