Salicilni piling kože u liječenju akne

Akne su jedan od najčešćih problema na koži, pa se nastoji postići što učinkoviti terapijski pristup koji bi u kratkom vremenu davao dobre rezultate i da je primjenjiv i na osjetljivoj koži.

U tome se je  izuzetno  dobro pokazao  kemijski piling  sa salicilnom kiselinom koji   je nakon kemijskog pilinga s glikolnom kiselinom jedan od najčešće primjenjivanih kemijskih pilinga u  liječničkim ordinacijama. Salicilna kiselina pripada u  betahidroksikiseline BHA i može se dobiti iz kore vrbe, zimzelenog lišća i žute breze, a naziva se  BHA  jer aromatična hidroksikiselina ima hidroksilnu skupinu na beta poziciji.

Salicilna kiselina (od latinske riječi Salix – vrba) je beta hidroksilna kiselina formule C6H4(OH)COOH. Javlja se u formi bezbojnih kristala  i slabo je topiva u vodi. Kemijski je slična aktivnoj komponenti aspirina (acetilsalicilnoj kiselini) i glavna je sirovina za njegovu proizvodnju.

O protuupalnom djelovanju salicilne kiseline zna se još od doba Hipokrata kada su se iscrpine vrbe davale pacijantima radi snižavanja temperature i ublažavanja bolova.

Također, desetljećima se  primjenjuje kao dodatak  lokalnim pripravcima u liječenju psorijaze i drugih ljuskavih kožnih bolesti, a u niskoj koncentraciji  (0,5 do 2%) može se naći u  komercijalnim sredstvima za njegu kože s aknama. Za optimalan rezultat u borbi protiv akni, koncentracija salicilne kiseline trebala bi biti između 0.5 i 2%, a ph  formule između 3 i 4.

Salicilna kiselina djeluje  na kožu tako što   pomaže  u uklanjanju mrtvih stanica s površinskog sloja kože, čisti začepljene pore , djeluje antiseptički i ublažava upalu te stoga akne prolaze, nema upalnih promjena i otvaraju se komedoni.

Proizvodi namijenjeni borbi protiv akni koji sadržavaju salicilnu kiselinu odgovaraju svim tipovima kože a preporučuju  se osjetljivoj koži  kojoj je tretman benzil peroksidom preagresivan ili ostali lokalni pripravci za liječenje akni.

U posebnim slučajevima, dermatolog može propisati tretman salicilnom kiselinom više koncentracije, no takvi preparati nisu namijenjeni svakodnevnoj uporabi.

Njezino protuupalno djelovanje  nastoji se iskoristiti u kemijskom pilingu kože u kojem ima koncentraciju od  20 do 30% i ubraja se u površinske kemijske pilinge. Što se postiže ovim pilingom i kako djeluje na kožu dokazala su mnogobrojna klinička ispitivanja , koja navode da  u tretiranju akne ima bolje djelovanje na otvaranje komedona, te jako protuupalno djelovanje. Ovaj piling ne djeluje na stvaranje novog kolagena u čemu se je bolje pokazao piling s glikolnom kiselinom. Salicilni piling se  preporučuje  u  četiri tretmana    koji se rade  u razmacima  od najmanje deset dana.

Salicilni piling  se ne smije  primjenjivati na velikim površinama tijela kako se ne bi razvili znakovi salicilizma a to su mučnina, dezorjentacija i tinitus. Svakako se ne preporučuje trudnicama, dojiljama , osobama alergičnim  na acetilsalicilnu kiselinu i pacijentima mlađim od 14 godina.

Piling sa   sa salicilnom kiselinom  nije bolan-radi se tako da se kiselina nanese se na lice, drži se na licu 3 do 5 minuta  nakon kojih nije potrebna neutralizacija, već se samo ukloni sa lica.  Nakon pilinga koža može kroz tri do četiri dana biti lagano crvena i suha ali to vrlo brzo prolazi.

Salicilna kiselina može biti  uklopljena i u druge  vrste pilinga od kojih je najpoznatiji piling Jessner piling koji sadrži rezorcinol, salicilnu kiselinu i mliječnu kiselinu, koji je također vrlo popularan pa je dobio i naziv Holivudski piling.

Salicilni piling  svako se preporučuje u tretiranju  akne, pa ako ste do sada probali mnogobrojne preparate, ako  vam je koža izrazito osjetljiva  i borite se s aknama godinama –   kemijski piling sa salicilnom kiselinom je jedan od rješenja.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika