Što je tanoreksija?

Ljeto je godišnje doba kada je koža izložena sunčevim zrakama. Dermatolozi tijekom cijele godine upozoravaju  na  štetnosti koje donosi pretjerano sunčanje jer uzrokuje nastajanje.

Ljeto je godišnje doba kada je koža izložena sunčevim zrakama. Dermatolozi tijekom cijele godine upozoravaju na štetnosti koje donosi pretjerano sunčanje jer uzrokuje nastajanje malignih tumora kože  i prerano starenje kože.

Velika većina ljudi  nastoji se umjereno i pravilno sunčati, jedan dio ljudi panično  se boji sunca, dok  je jedan dio ovisan o sunčanju i bez obzira na sva upozorenja sunča se neograničeno.

Ako se sunčanje nastavi i dalje tijekom godine u solariju radi održavanje tamnije boje kože vodi u ovisnost koja se naziva tanoreksija. Uz tamnu boju kože za koju te osobe smatraju da je privlačnija od bijele navode i daleko bolje raspoloženje nakon  sunčanja. Prema nekim  istraživanjima 70% tanoreksičara čine žene bijele puti koje imaju između 16 i 49 godina,čiji je ideal ljepote  izrazito tamna put. Preskakanjem  odlaska u solarij, osjećaju se loše i vjeruju kako im koža blijedi  postaju prozirni, ružni i neprivlačni. Što tamniji-pregoreni izgled kože-  cilj je  koji je potrebno postići bez obzira na sve. 

Definicija je tanoreksije – sindrom u  kojeg osoba ima psihičku i/ili fiziološku ovisnost o izlaganju UV zrakama (suncu ili solariju). Riječ tanoreksija složenica je engleske riječi za boju kože, tan i riječi anoreksija zbog sličnosti mehanizma tih dviju bolesti.

Tanoreksične osobe smatraju da nikad nisu dovoljno tamne, kao što anoreksične osobe smatraju da nikada nisu dovoljno mršave. Osim iskrivljene percepcije vlastitog izgleda i ljepote, njih često karakterizira iznimno povišen osjećaj tjeskobe u situaciji kada propuste sunčanje. Kako djeluje sunčanje na raspoloženje? UV zrake utječu na proizvodnju endorfina, tzv. hormona sreće, što ukazuje na činjenicu da se o sunčanju može postati ovisan jer  ono osobe  čini sretnima. A česti odlasci tanoreksičara u solarije potvrđuje tu vezu, odnosno ovisnost jer mijenja raspoloženje.

Sunčanje u solariju još je opasnije od sunčanja na prirodnom suncu, jer se na taj način koža izlaže 4 puta jačim UV zrakama. UVA zrake ne samo da djeluju na pigment kože, omogućujući koži da potamni, one prodiru u dublje slojeve kože mijenjajući DNK strukturu, što dovodi do prijevremenog starenja. UVB zrake su pak veoma štetne, one uzrokuju crvenilo kože, dehidraciju i opekline. Sukladno tomu, istraživanja pokazuju kako osobe koje koriste solarije prije 35. godine imaju čak 75% više šansi za razvijanje malignih melanoma.

Za početak, kod osobe sa tanoreksijom treba raditi na uspostavljanju većeg samopouzdanja, pronaći nešto drugo što ih opušta i usrećuje osim izlaganja UV zrakama. 

Pretjeranim sunčanjem nastaju oštećenja na koži koja ne prolaze i ostaju trajno. Koža djeluje suho, naborano, s apojavom hiperpigmentacija, sitnih bora, keratoza, proširenih kapilara, zadebljane i neprirodno smećkaste kože. Takova koža djeluje umjetno, isforsirano i neprirodno. Velika je šansa od nastanka prekanceroza, karcinoma i melanoma kože što ove osobe ne zanima. Često mediji objave fotografije  tanoreksičnih lica kao znak upozorenja za preveliko sunčanje.

Da bi se ova ovisnost izliječila nisu dovoljni samo naputci od srane dermatologa, već je potrebna  psihološka podrška i psihijatrijsko liječenje. Ove osobe zahtijevaju liječničku pomoć, a ne samo čuđenje okoline i ne shvaćanje njihovog pojma ljepote i sreće.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika