Što su fibromi i kako se liječe

Vrlo često u dermatovenerološke ordinacije dolaze pacijenti radi uklanjanja bradavica na vratu koje ih smetaju radi izgleda, često ih ozlijeđuju nakitom ili odjećom i sl. i svake godine im je sve veći broj. Najčešće se radi o promjenama koji se nazivaju fibroma.

Vrlo često u dermatovenerološke ordinacije dolaze pacijenti radi uklanjanja “bradavica“ na vratu koje ih smetaju radi izgleda, često ih ozlijeđuju nakitom ili odjećom i sl. i svake godine im je sve veći broj. Najčešće se radi o promjenama koji se nazivaju fibromi.

Što su fibromi i kako se liječe?

Fibromi su dobroćudne izrasline na koži koje su prema definiciji zapravo benigni tumori vezivnog tkiva. Na koži izgledaju kao maleni mekani čvorići, papulice na peteljci iznad razine kože – veličine od nekoliko mm pa do centimetra u promjeru. Obično su boje kože ali mogu biti i svijetlo pigmentirani. Promjene nisu zloćudne, ali ih je tijekom života sve više, radi čega se vide i predstavljaju estetski problem.

Najčešće nastaju u srednjoj životnoj dobi i na mjestima gdje se koža tare, pa su stoga najčešće na vratu, pazusima, preponama, ispod dojki, po trbuhu, kapcima ali se mogu pojedinačno javiti i drugdje na koži. Zapravo, skoro svaki čovjek ima barem jedan fibrom na koži tako da ova pojava nije rijetka. Oni mogu predstavljati problem jer nastaju na mjestima gdje se koža tare, pa ih se ozlijedi – radi čega se mogu inflamirati, narasti, krvariti i sl. 

Njihov broj i veličina se povećava s godinama. Nije poznat uzrok njihova nastanka, no nasljeđe i debljina su bitni čimbenici u njihovu razvoju. Njihov broj varira od prosječno nekoliko pa do nekoliko stotina. 

Dijagnoza fibroma se postavlja liječničkim pregledom, a o načinu liječenja odlučiti će dermatolog. Najčešće se fibromi uklanjaju u hladnije doba godine kada je sunce manje izraženo, znojenje i sl. Fibromi se mogu uklanjati elektrokoagulacijom, aplanacijom, radiokirurški, laserski. Svi načini uklanjanja nisu izražajnije bolni, ali ako je potrebno može se dati lokalna anestezija u obliku kreme s lokalnim anestetikom ili injekcije. Potreban je samo jedan tretman, osim ukoliko se nalazi veći broj fibroma ili veća površina, tada je je tretman potrebno ponoviti. Nakon uklanjanja zaostaju krastice ili krasta koje se mažu lokalnim antibiotikom pet dana uz uobičajenu higijenu i tuširanje. Nakon zahvata potrebno je izbjegavati nekoliko dana jače znojenje i jače fizičke napore kako bi cijeljenje bilo uspješno i bez komplikacija.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika